Skocz do zawartości

Zaciski Tiagra BR-4770

Pazuzu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planowałem zakupić lepsze mechaniczne (obecnie Tektro Lyra w Fuji Jari) ale cały czas myślę o tej hydraulice. I tak trafiłem na zacisk Tiagry. Posiada ktoś zaciski hydrauliczne BR-4770 i mógłby się wypowiedzieć? Fabrycznie są tam zamontowane okładziny żywiczne - natomiast wszędzie się mówi o tych półmetalicznych. Hamowane głównie w 2 przypadkach
- delikatne do hamowywania na prostych odcinkach. Tutaj dobrze wyregulowane mechaniczne dawały radę
- długie (>8 km zjazdy), czasami kręte na tyle że ręka ciągle na klamce. Przy mechanikach na dole zjazdu ręka mi odpada - do tego skuteczność jest słaba. Modulacja po przesiadce z V-breaków jest bardzo dobra.

Czy przewody do hydrauliki bez problemu mogą być zamontowane w każdym rowerze? W Fuji jest wewnętrzne prowadzenie linek i nie wiem jak to się odnosi do przewodów hydraulicznych. Chyba że średnice są jakoś znormalizowane.

Opublikowano
2 minuty temu, Pazuzu napisał:

Czy przewody do hydrauliki bez problemu mogą być zamontowane w każdym rowerze?

Tak.

Zaciski zaciskami, ale wiesz, że będziesz musiał kupić nowe klamkomanetki?

Opublikowano
20 minut temu, nctrns napisał:

Tak.

Zaciski zaciskami, ale wiesz, że będziesz musiał kupić nowe klamkomanetki?

Tak, gdyby nie ich cena to już miałbym je na rowerze a nie męczył się z tymi mechanicznymi:) Pojawiają się oferty z demontaży nowych rowerów i w tym kierunku bym szedł. Nowe a kilka $$ do przodu.

Opublikowano

Ja ostatnio patrzyłem za klamkami hydro 150 R7020, to nowe z demontażu były droższe niż najniższa oferta sklepowa jaką znalazłem i nie wiele taniej niż w większości sklepów ;) 

Opublikowano

Dobre ceny są na https://www.bike-discount.de , dochodzące do 60-70% tego co w polskich sklepach. A z demontażu jeszcze niżej. Tylko czy z takim zestawem z demontażu będzie wszystko ok?

Opublikowano

w związku z ewentualną wymianą mam kilka pytań, bardziej w kierunku ogólnie hamulców hydraulicznych

- Czy są jakieś zalecenia dotyczące transportu/przechowywania roweru? Np roweru nie można kłaść na bok, lub do góry kołami?
- Wiem że hydrauliczne hamulce "same się regulują" a co w przypadku stopniowego zużywania się okładzin? Czy wraz z czasem skok klamkomanetki będzie coraz większy czy może idzie to jakoś wyregulować?
- Czy możliwe jest w jakikolwiek sposób ustawiać czułość hamulca (na wzór mechanicznych - odległość zacisku od tarczy)?
- Hamulce tego typu słyną z niezawodności, ale czy może się trafić taka sytuacja a w której podczas długiego zjazdu hamulec przestanie całkowicie hamować bez wcześniejszych objawów?
- Czy do wymiany klocków potrzeba jakoś specjalnie się przygotowywać? Mam na myśli jakieś blokady tłoczków itp Tak samo czy jeśli będę demontował przednie koło to muszę na coś uważać?

Opublikowano
16 minut temu, Pazuzu napisał:

- Wiem że hydrauliczne hamulce "same się regulują" a co w przypadku stopniowego zużywania się okładzin? Czy wraz z czasem skok klamkomanetki będzie coraz większy czy może idzie to jakoś wyregulować?

Po to jest zbiorniczek wyrównawczy by dodawać olej przy ścieraniu się klocków, dlatego też przy wymianie klocków trzeba tłoczki cofnąć.

17 minut temu, Pazuzu napisał:

- Czy możliwe jest w jakikolwiek sposób ustawiać czułość hamulca (na wzór mechanicznych - odległość zacisku od tarczy)?

Tak, każda klamka hydrauliczna nawet tania ma regulacje położenia klamki względem kierownicy. Lepsze modele mają możliwość regulacji skoku klamki.

19 minut temu, Pazuzu napisał:

- Hamulce tego typu słyną z niezawodności, ale czy może się trafić taka sytuacja a w której podczas długiego zjazdu hamulec przestanie całkowicie hamować bez wcześniejszych objawów?

Tak, podczas przegrzania układu przez nieumiejętne hamowanie, może się zagotować układ i klamka może się zapaść .

20 minut temu, Pazuzu napisał:

- Czy do wymiany klocków potrzeba jakoś specjalnie się przygotowywać? Mam na myśli jakieś blokady tłoczków itp Tak samo czy jeśli będę demontował przednie koło to muszę na coś uważać?

Jak będziesz wymieniał klocki trzeba albo zawleczkę albo śrubkę wyciągnąć z zacisku i cofnąć tłoczki, w necie jest pokazane jak się to robi, Szaj też kręcił filmik. Jak idzie o transport warto wciskać między klocki ten plastikowy, pomarańczowy coś( przy upnie zacisku czy hebli to jest w gratisie) aby klamka się nie wcisnęła i klocki się zejdą do środka. Wtedy trzeba cofnąć tłoczki, bez narzędzia nie do zrobienia raczej.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie
- czy przy zmianie zacisków mechanicznych na hydrauliczne warto wymieniać przy okazji tarcze na nowe? Obecne tarcze dołączone do zestawu (TR160-24) mają już bicia (zapewne zaciski je pogięły). Odniosłem wrażenie że dość szybko i łatwo można je pogiąć. Stąd chęć wymiany na nowe. Myślałem o sm-rt66 lub jeśli faktycznie warto to sm-rt76

- Czy rower z hydrauliką przetrzymywany przez dłuższy okres (miesiące zimowe) może być przetrzymywany w pomieszczeniu w temperaturze min 5'C (mam zabudowany balkon)? Chodzi mi o to jak zachowa się ten olej mineralny.

Edytowane przez Pazuzu
Opublikowano
27 minut temu, Pazuzu napisał:

- czy przy zmianie zacisków mechanicznych na hydrauliczne warto wymieniać przy okazji tarcze na nowe? Obecne tarcze dołączone do zestawu (TR160-24) mają już bicia (zapewne zaciski je pogięły). Odniosłem wrażenie że dość szybko i łatwo można je pogiąć. Stąd chęć wymiany na nowe. Myślałem o sm-rt66 lub jeśli faktycznie warto to sm-rt76

Warto dać nowe tarcze ale to już kwestia funduszy. SM RT76 od XT to starsze XT i nie mają 3 warstwowej konstrukcji stal-alu-stal nie mniej w niczym to nie przeszkadza a niektórzy nawet je wolą, Wersja SM RT86 mają już budowę na sandwitcha czyli stal-alu-stal.

29 minut temu, Pazuzu napisał:

- Czy rower z hydrauliką przetrzymywany przez dłuższy okres (miesiące zimowe) może być przetrzymywany w pomieszczeniu w temperaturze min 5'C (mam zabudowany balkon)? Chodzi mi o to jak zachowa się ten olej mineralny.

Raczej nic się nie powinno dziać. Nie mniej raz na rok zaleca się sprawdzić stan oleju w heblu, w shimano to prosta piłka, wkręcasz lejek w klamkę czy klamkomanetkę w szosowych rowerach, lejesz oleju trochę, ruszasz klamka i bąble wychodzą. Jeśli hebel jest katowany np w Enduro czy DH raz na rok zaleca się przelanie całego układu.