shadow0 Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Witam, Amortyzator jak w temacie skrzypi przy powrocie. Amortyzator jest nowy czytałem jednak, że nowy może mieć za mało oleju czy to może być powodem czy ten typ tak ma? Na filmie może tego nie widać ale gdy po dociśnięciu amortyzatora podnoszę koło całkiem żeby jak najszybciej wrócić dźwięk wydaje się głośniejszy. https://youtu.be/xQeKQTwh0Kg
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 12 minut temu, shadow0 napisał: Amortyzator jest nowy czytałem jednak, że nowy może mieć za mało oleju czy to może być powodem Tak. Zrób mu przegląd zerowy.
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Oleju jak oleju ale może być mało smaru na uszczelkach
shadow0 Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Opublikowano 25 Maja 2020 Nigdy nie rozbierałem amortyzatora, może w tym przypadku lepiej zlecić to serwisowi?
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Nie jest to budowa promu kosmicznegoTrzeba tylkoMłotekŚruba M8Olej do dolnych lag Smar do uszczelekJakiś środek do czyszczenia ze smaruCzyściwo
shadow0 Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Opublikowano 25 Maja 2020 Oglądając różne filmy widziałem, że nie raz leją olej od góry nie raz o dołu? To jest ten sam olej czy to w zależności od amortyzatora po prostu napełnia się inaczej? Przegląd zerowy to powinienem rozebrać na części pierwsze jak to na niektórych filmach na yt? Czy przegląd zerowy to mniej roboty niż pełny serwis?
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Olej który lejesz od góry jest wlewany do tłumika MCOlej od dołu wlewa się do smarowania ślizgu który jest w amortyzatorze tutaj używa się jak u ciebie np 15WNa stronie sram masz manuale jak zrobić sobie serwis jest to do ogarnięcia samemu w domu na spokojnie
shadow0 Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Opublikowano 25 Maja 2020 I rozumiem, że strzykawki do odpowietrzania nie potrzebuję jeśli nie będę nic robił z tłumikiem?
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Nie nie potrzebaStrzykawka potrzebna tylko do wlania oleju w dolne lagihttps://www.servicearchive.sram.com/service/rockshox/7,661,434Tutaj znajdziesz swój amortyzator Jak będziesz chciał pisz na priv dam ci namiary na messenger pomogę Ci to ogarnąć
Kruk Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Obejrzyj sobie filmy Szaja jak serwisuje amory, będziesz już wiedział jak mniej więcej RSy się serwisuje, bo co ja co ale RSy mają bardzo podobny serwis między modelami.
shadow0 Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Opublikowano 25 Maja 2020 Oglądałem i myślę że w sumie dam radę ale wolę się upewnić co potrzebuję żeby później rower nie stał (tu mam na myśli np. strzykawkę) Wystarczy rozebrać golenie i tam poczyścić uszczelki, nie muszę chyba rozbierać komory powietrznej bądź tłumika?
Gość Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Jeżeli amor jest nowy to nie ma potrzebyGeneralnie przegląd zerowy robi się dlatego że seryjnie jest mało smaru i oleju co z czasem źle wpływa na amortyzator
shadow0 Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Opublikowano 25 Maja 2020 Wybaczcie ale dla pewności jeszcze zapytam. Obejrzałem dokładniej filmiki i przy przeglądzie zerowym powinienem również wyciągnąć tłumik oraz komorę powietrzną czy tylko ściągnąć golenie dolne i tam wszystko przesmarować i dolać olej? Na jednym filmie widziałem do komory powietrznej od góry wlewane bodajże 15ml oleju i do tłumika już coś ponad 100ml. Ten "inny" olej znajduje się w tłumiku a ten co mam wlać od spodu to ten sam co szło kilka ml od góry do komory powietrznej? 12 godzin temu, piter614 napisał: Nie jest to budowa promu kosmicznego Trzeba tylko Młotek Śruba M8 Olej do dolnych lag Smar do uszczelek Jakiś środek do czyszczenia ze smaru Czyściwo Do czego śruba m8? Powinienem gdzieś wkręcić nową? Czy coś przoczyłem na filmie Jakiej firmy olej oraz smar kupić? Do czyszczenia ze smaru również coś kupić czy po prostu benzyna ekstrakcyjna?
Gość Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Śrubę możesz użyć zamiast tych co masz oryginalnie Zdarzyło mi się że ktoś uderzył młotkiem metalowym w łeb śruby co powodowało uszkodzenie i nie dało się wsadzić imbusa
vdcmike Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Młotkiem metalowym walimy zawsze przez imbusa.
Gość Opublikowano 26 Maja 2020 Opublikowano 26 Maja 2020 Ja to wiem ale ludzie mają różne pomysłyDlatego proponuję z reguły komuś takie rozwiązanie
Rekomendowane odpowiedzi