Skocz do zawartości

Przerzutka Shimano XT RD-M781-SGS nie chce się wyregulować

Lesky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poddaje się. Próbuję wyregulować moją przerzutkę, ale nie da się.
Nie zrzuca łańcucha na największe przełożenie. Poluzuję linkę aż luźna jest, odkręcę śrubę zakresu na maksa to spada na najniższą zębatkę, a potem wskakuje na wyższą i spada zaraz. I tak w kółko. Linka jest nowa
Ale to nie koniec problemów, bo mogę napiąć sobie linkę i ograniczyć zakres i jeździć bez ostatniego przełożenia póki co, ale łańcuch spada z najniższego kółka przerzutki.
Niestety zaciągnąłem ostatnio łańcuch tak, że urwało hak przerzutki. Łańcuch dostał się między szprychy a kasetę. Przerzutkę przeciurało. Łańcuch do wymiany, bo aż skrzywiło. Przy okazji wymieniłem wewnętrzny wózek przerzutki bo już wcześniej był krzywy.
Mam już na prawdę tego dość. Mam unieruchomiony rower i nie wiem co zrobić.

Opublikowano

No sry ale masz kupkę złomu a nie przerzutkę i próbujesz robić jakieś cuda. Rozumiem, że wcześniej wszystko było cacy i nagle z niewiadomych powodów przerzutka przestała działać poprawnie? Czy to jakiś mix - nic nie wiadomo o kasecie, manetkach. Nie wiadomo czy wcześniej hak był prosty (a jeśli już wózek był krzywy to nie wiadomo jak wyglądał pantograf) etc

Jeśli nie jesteś w stanie określić czy przerzutka wogóle się do czegoś jeszcze nadaje to tutaj - tym bardziej bez fot - nikt Ci tego nie wywróży 

Opublikowano

>masz kupkę złomu a nie przerzutkę
Słucham? Co to za gadanie?
Przerzutka już wcześniej nie zrzucała mi na największe przełożenie. Stąd była próba regulacji, przy której zaciągnąłem łańcuch.

Opublikowano

Nie da się w ... parasola rozłożyć jak to w tym powiedzeniu. To prosta w regulacji przerzutka i jak każda od Shimano bardzo tolerancyjna na różnie krzywizny haków czy jej samej. Trzeba brać pod uwagę prosty temat, że nie umiesz robić regulacji albo jak napisał kolega wyżej masz już padlinę z której nic nie będzie. 

Opublikowano

Przecież piszę wyraźnie. Śruba zakresu na maksa odkręcona, linka aż luźna. Łańcuch powinien spać na ramę. To co jak możesz mi mówić, że ja źle reguluję?
A co z przerzutką może być nie tak? Wózek wydaje się prostu, chociaż to kwestia jak spojrzę.
Nie widzę, też żeby przerzutce coś się stało. Nie jest uszkodzona, działa. Jedynie co widzę to że wózek ma luz przy styku z korpusem mimo dokręcenia go do końca.

Opublikowano
Godzinę temu, Lesky napisał:

Śruba zakresu na maksa odkręcona, linka aż luźna. Łańcuch powinien spać na ramę

Dokładnie tak.Powinna.Przy wykręceniu śruby H.

Spróbuj odkręcić linkę i na ustawić śrubką przerzutkę na najmniejszej koronce.Jak to Ci nie wyjdzie to są dwie opcje.Hak,albo przerzutka na złom.

Najlepiej by było jak byś zrobił zdjęcia.

Opublikowano

tak na logikę - jeśli wszystko jest poluzowane i przerzutka ma miejsce żeby dojść w swoje skrajne położenie a dalej brakuje jej ruchu - to musi być coś krzywe. Dalej nie odniosłeś się do tego jaki masz zestaw, czy rower masz od 10 lat i działał ok a od tygodnia "coś się popsuło" czy rower kupiłeś miesiąc temu i od samego początku był problem. Napisałeś że łańcuch spada z kółka przerzutki, że są jakieś luzy na łączeniu wózka z pantografem ale oburzasz się na hasło "złom". wrzuć foty, będzie coś więcej wiadomo 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeśli przerzutka dostała takiego że aż urwałeś hak i pokrzywiłeś wózek, to jest szansa, że dostał też pantograf przerzutki. 

Tak jak Koledzy już pisali.

Jeśli Śruby H i L masz wykręcone.

Linka jest luźna

Hak został nowy kupiony po złamaniu starego

Łańcuch nie chce zjeść na koronkę 11T kasety

to coś jest niecontangens :P 

Zrób nam przyjemność i zrób fotki z boki i z tyłu, tak aby było widać położenie górnego kółeczka przerzutki względem kasety.