Skocz do zawartości

Nieznane skrzypienie w nowym rowerze

DESTYLATOR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem w nowym rowerze a mianowicie słyszę podczas jazdy co jakiś czas nie zbyt głośne skrzypienie/tarcie gumy. Rower ma przejechane około 150 km. Pierwszy raz usłyszałem to po 3 tygodniach użytkowania roweru. Odgłosy wydobywają się podczas pedałowania nie ma znaczenia z jaką siła naciskam na pedały oraz z jaką prędkością jadę. Próbowałem już zlokalizować miejsce występowania tych odgłosów ale niestety nie przyniosło to żadnych rezultatów. Rower jest seryjny nic nie było w nim zmieniane, wymieniane czy naprawiane. Co może być przyczyną tego odgłosu. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Opublikowano

Najlepiej zrób zdjęcie roweru. 

Opublikowano

Pedały,  suport, może hamulce. To może być wszystko. 

Opublikowano

Jak zrobisz zdjęcie,to zobaczymy o jakim rowerze mówimy, jaki ma akcesoria i podzespoły.

Generalnie sprawdź wszystkie śruby,czy są dokręcone. Często pod srubami są gumowe podkładki.

Opublikowano (edytowane)

Jest to cannondale trail 4 2019. W rowerze wszystkie śrubki są dokręcone.

IMG_20200524_123917.jpg IMG_20200524_123824.jpg

Edytowane przez DESTYLATOR
Dopisanie informacji
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś też coś mi popiskiwało przy każdym obrocie korby - okazało się, że ocierałem o ramie korby boczną stroną podeszwy buta :)

Innym razem piszczała zewnętrzna gumowa uszczelka na osi platformy.

Przedni przewód hydrauliczny masz puszczony od wewnętrznej strony amora, może ociera o oponę? Sprawdź obie opony czy o coś nie ocierają.

Edytowane przez przeokrutny
Opublikowano

przedni przewód hydrauliczny hamulca upewniłem się i nie ociera o oponę. ostatnio sprawdzałem czy pedały się nie odkręciły ale dało to żadnych rezultatów. muszę jeszcze sprawdzić czy nie ocieram butem ale raczej nie bo bym to czuł.

Opublikowano

dzisiaj dokręciłem gumową prowadnicę do przewodu hydraulicznego hamulca przedniego znajdującą się na górnej goleni amortyzatora. podczas jazdy już nie doświadczyłem tych odgłosów.

Opublikowano
8 godzin temu, DESTYLATOR napisał:

doświadczyłem tych odgłosów.

Typowe dla nowych rowerów ;)

Jakaś niedokrecona srubka  

gravityrider48
Opublikowano (edytowane)

Ja też mam taki problem, i okazało się że zawleczka mocująca klocki w zacisku się poluzowała, a klocki czasami ocierały o tarczę.  Nie wyglądało mi to na dżwięk wydobywający się z hamulców, ale okazało się inaczej.

Edytowane przez gravityrider48
Pomłka