Skocz do zawartości

X-factor Flow kevlar (kolana + łokcie)

Wojtek O.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na początku napiszę, iż jestem dyslektykiem (tak robię błędy w własnym nazwisku) a mój komputer nie chce za nic uznać polskiego słownika, więc purystów językowych będą bolały oczy i dusza. Przepraszam :/

Zakupiłem komplet ochraniaczy Flow na kolana i łokcie polskiej marki X-Factor. Co ciekawe ochraniacze te są również wykonane w Polsce a nie w CHRL. Cieszy mnie to.

Chciałem się podzielić pierwszymi wrażeniami z ich uzytkowania, bo jestem nimi mile zaskoczony.

Jest to model produkowany od 2019 czyli nowszy i poprawiony w stosunku do starszego. Na pewno dodano cienike panele nad oraz po bokach kolan, które mnie jako użytkownika hardtaila cieszą, bo np. na trudnych i pierońsko wąskich trasach w Lasku Wolskim lubiłem sobie obtłuc bok kolan. Ta sama sytuacja dotyczy nałokietników. Moim zdaniem duzy plus a u konkurencji tego nie widuję. Ogólnie trzymają się na opaskach elastycznych plus dodatkowo elastyczny pasek z rzepem. Nie wymagały korekty pozycji jak już założyłem. Od wewnętrznej strony łokci i kolan jest bardzo przewiewna siateczka. Wkładki ochronne są mocno perforowane i wyjmowalne.

https://www.x-factor.pl/product-pol-72-ochraniacz-kolan-lokci-ramion-SAS-TEC-SC-1-31-level1.html - tu jak wyglądają protektory (są do kupienia jak by ktos zgubił i popsuł :D)

Ochraniacze są bardzo lekkie i przewiewne oraz mega elastyczne. Miałem je na sobie ponad 3 godziny, spokojnie mogłem w nich chodzić choć wtedy delikatnie odczuwa się ich obecność. Prowadzenie samochodu z racji zbliżonej pozycji do rowerowej jest wygodne. Na samą aktywnośc rowerową poświęciłem ponad 2 godziny wliczając w to zjazdy a co ważniejsze podjazdy na granicy moich możliwości technicznych jak i przyczepności opon. Tak naprawdę gdy po chwili się dopasują pod wpływem temperatury praktycznie zapomniałem o ich istnieniu, bo robią się bardzo miękkie. Bywały momenty gdy czułem, że pojawia się pod nimi pot, jednak nie było to w żaden sposób dla mnie irytujące. Być może wpływ miała na to temperatura 18 st. C i brak słońca ale gdy trudniejsze warunki się pojawią dam znać co się dzieje.

Jak narazie nie miałem i obym nie miał okazji sprawdzać ich ochrony. Jedynie zrobiłem test energicznego glebnięcia na kolana. Jak bym na kanape klęknął. Z łokcia dałem ścianie i też przyjemnie :)

Widać to jednak działa. Zapewne postaram się podzielić swoimi spostrzeżeniami po jakims czasie. 

Kupiłem je w Secesji w Krakowie mają ich tam zapas. Po zakupie zapytałem co o nich sądzą. Odpowiedź była miła. "Odkąd je mamy, innych praktycznie nie sprzedajemy a dodatkowo dotąd nie mielismy żadnego zwrotu ani reklamacji." 

Test starszego modelu można znaleść na stronach:

https://43ride.com/reviews/2018/ochraniacze-x-factor-body-protection-evo-flow-test-bardzo-dlugodystansowy/

oraz:

https://www.1enduro.pl/test-ochraniacze-x-factor-flow-zbroja-duro/

20200523_173930.jpg 20200523_195333.jpg 20200523_195345.jpg 20200523_195352.jpg

Opublikowano

Ciekaw jestem jak zachowają się przy glebie, czy ten materiał wytrzyma?
Powiedz czy wizualnie wygląda na taki solidny?

Opublikowano

Moim okiem wyglada to solidnie. Material na panelach jest dosc gruby, elastyczny ale sprawia dobre wrazenie. 

Moim zdaniem najszybcien bedzie sie sypac siateczka z tylu.

Opublikowano

Ale pianka co utwardza się pod uderzeniem jest naprawdę rewelacyjnym pomysłem

Opublikowano

Mam te starsze i ta siateczka pruje sie jak rajstopa. Moje sa strasznie porwane. 

Opublikowano

A ogólnie jak z całą resztą?

Panel przedni jak widzę jest wykonany z jakiegoś włókna Armortex z kevlarem. 

Opublikowano

Materiał na samym ochraniaczu jest mocny bo do tej pory sie nie przerwał, w moich nie ma tez tej ochrony bocznej co jest sporym minusem, bo przy  wywrotce obiłem i porysowaldm sobie bok kolana, przy okazji rozdzierając tą rajstopę. Ta nowsza wersja wyglada lepiej. Teraz celowalbym raczej w coś takiego

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Szimano.

Piszę ponownie bo ochraniaczę naprawdę dają radę. Może nie glebie epicko jak goście od DH. Jednak pewne przygody juz miałem.

A więc tak.

Pierwsza gleba i to dość mocna na asfalcie, cóż głupia sprawa szybkie złożenie i za mocny hebel. No i wydarłem kierą ślad w asfalcie, pod światłami. Stopa oraz paluch mimo iz minęło półtora albo i ze 2 miechy nadal boli za to łokieć na który lądowałem w pierwszej kolejności i kolano nie poczuły upadku. Ochraniacz delikatnie się zaczął obracać. Rozmiar dobrany mam dobrze nie uciska, ale wciągnąć i przedewszystkim ściągnąć gdy wilgoć trzyma nie tak łatwo.

Kolejna mocna gleba na Babia Góra Trials. Tydzień temu, znów za ostre złożenie w zakręcie i przód uciekł. Spotkanie z ubitą ścieżką dość mocne. Kolano i łokieć bez szwanku. Ża to bark trochę obdarty i lekko siny, niestety też przytulił ziemię. Naprawdę upadki to wręcz przyjemność(o ile to one przyjmują impet). Na wewnętrznej stronie kolana zostały lekkie ślady otworów (wewnętrzna faktura ochraniacza) , a to z tego powodu iż kolanem uderzyłem pod kątem do kierunku jazdy, ale ochraniacz nie zaczął się przemieszczać :)

Jeśli chodzi o wytrzymałość to pranie zaliczone. Wkładki wyjmuje się i wkłada dość łatwo. Wypranie w pralce automatycznej nie zrobiło na nich wrażenia. Gleby i podpieranie i ocieranie się o drzewa również.

Co ciekawe komfort noszenia też oceniam osobiście wysoko. Nie jest tak iż nie odczujecie ich obecności, Ale jeździłem w nich przez godzinę podjeżdżając w Trupim Lasku ostatnio przy 34 st. C. Było gorąco, ale właściwie nie zwracałem na nie uwagi. Choć pod nimi miałem mokro na koniec. W czasie jazdy czuć przepływ powietrza. Pamiętać trzeba o odpowiednim ułożeniu ich by nic sie nie podwijało a wtedy siedzą stabilnie.

Ja jestem wręcz zachwycony, ale to moje pierwsze zmiękczacze spotkań 3ciego i każdego innego stopnia. Nie żałuje grosza na nie wydanego.

Na Pewno dopiszę co będzie dalej

20200726_132724.jpg Edytowane przez Wojtek O.