PoloSkate Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 (edytowane) Witam Zaczynam przygode z mtb , do tej pory jezdziłem na oponach schwablle super moto . Asfalt , lasy piaski , ale to nie opona w teren . wiecej zabawy jak jazdy Mój Corattect super blow był seryjnie na takich oponach . Chciałbym sie poradzic jakie opony mtb moge założyć na te felgi /podpinam plik , a może od razu zmienić koła inne to jakie ? Zapomniałem dodać , ze na oponach które miałem nie ma żadnych oznaczeń , wiec nie mam czym sie sugerować . Dziekuje i pozdrawiam Edytowane 23 Maja 2020 przez PoloSkate
Kruk Opublikowano 23 Maja 2020 Opublikowano 23 Maja 2020 Przecież wszystko jest napisane na obręczy Obręcz ma wymiar 559x17,5 co oznacza że jest to koło pod opony 26 cali a szerokość wewnętrzna obręczy to 17,5 mm czyli bardzo wąsko. jakaś opona mtb wejdzie ale czy 1,8 czy 2,0 tego nie wiem. Są tabele w necie.
PoloSkate Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Opublikowano 24 Maja 2020 Dzieki za opowiedz , X king 2.0 nie wchodzi . To jaka ma byc deklarowana szerokość felgi , zeby weszła guma x king 2.0 tył i muntion 2.3 przód ? Prosze doradzic w kwestii zakupu nowych badz używanych kół 26 /559 pozdrawiam
ahaja Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 Zaleca się używać języka polskiego. Jeśli wejdzie do ramy/widelca, to nie wiem dlaczego by taka opona nie miała wejść na taką obręcz. Możliwe, że te 2,30 to ciut za dużo, ale 2,20 spokojnie. 1
PoloSkate Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Opublikowano 24 Maja 2020 Nie ma możliwości , na 3 łyżki próbowałem . Nie wiem rant felgi za wysoki ... Nie chciałbym używać bardziej drastycznych rozwiązań bo szkoda opony i koła .
ahaja Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Jak osadzasz oponę to jeśli większą część jednej strony wsadzisz to zsuń ją do środka obręczy - robi się więcej miejsca no zmniejszasz średnicę. Pooglądaj sobie filmiki na np TyRurze.
Kruk Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Niektóre opony są ciaśniejsze w danej obręczy. Ahaja już Ci podpowiedział, daj jeszcze mydliny lub płyn do okien, to też ułatwia założenie opony ciasnej na obręcz. Ja tak miałem i ręcznie nie dało się zdjąć opony.
PoloSkate Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Opublikowano 25 Maja 2020 Kupiłem dziś na złomie cały rower ważył 15 kg , 1,50 za kg Felgi 2.1 tarczowe hamulce , zaciski nic specjalnego / zwykłe Proxa , ale za taki pieniądz . Jutro będę kombinował z kołami i zastanawiam się nad kompletem hamulców , tylko czy takie zwyklasy będą lepsze od moich V break ? Dopinam zdjęcia , proszę oblukać zdjęcie dętki , przed zdjęciem opony spuściłem powietrze . Dziękuje bardzo za zainteresowanie tematem .
PoloSkate Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 Panowie , opony założone : ) przód Mountain king 2.3 / tył Smart sam 2,25 Teraz pozostała decyzja o hamulcach , ściągać tarcze i zakładać stare Vbrake z nowymi klockami , czy montować zaciski promax /160mm ? Co ma większy sens....
PoloSkate Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 To co mam pod ręką , nie chcę inwestować . Ten rok pojeżdżę i będę szukał coś na 27,5 /29 Poza większą wagą tych zacisków , a vbreak siła hamowania będzie zbliżona ?
Rekomendowane odpowiedzi