Skocz do zawartości

Jak odkręcić sztywną oś?

Malina57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.
Mam problem z odkręceniem sztywnej osi w przednim kole. 
Ośka ani drgnie, a zaczął się już gwint wyrabiać. Na dodatek przekręciłem 1 klucz i teraz wygląda jak twister.

Ktoś ma jakieś rady, jak to odkręcić? 
No i w którą stronę, bo już straciłem wiarę w to, że wiem w którym kierunku powinienem kręcić.

IMG_20200523_213108.jpg Edytowane przez Malina57
Opublikowano

Najlepiej zrób zdjęcia 

Opublikowano
18 minut temu, Malina57 napisał:

Sztywna oś 15mm na imbusa.

Ale chyba ktoś ją wyprodukował...

Opublikowano
2 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Ale chyba ktoś ją wyprodukował...

Oś od amortyzatora Rock Shox Recon

Opublikowano

To zwykła śruba wiec nie ma tu filozofii. Po prostu się zapiekło o ile kręcisz w dobrą stronę czyli w lewo jak się chce odkręcić. Psiuknij z drugiej strony osi na całą noc WD40 czy polej naftą i próbuj. Tylko porządnym kluczem a nie szajsem z plasteliny. 

• Lubię to! 2
Opublikowano
5 godzin temu, Malina57 napisał:

No i w którą stronę, bo już straciłem wiarę w to, że wiem w którym kierunku powinienem kręcić.

Odkręcasz w lewo,czyli odwrotną niż jest strzałka na osi.

44 minuty temu, Ares napisał:

Tylko porządnym kluczem

Dokładnie. Dobry klucz to podstawa.

Jak sobie nie poradzisz to podejdź do serwisu samochodowego za piwo Ci pewnie odkręcą ;)

Opublikowano

Wpierw w łapę gumowy czy lepiej plastikowy młotek, ostukać oś z lewej i prawej strony, potem dobry klucz i jazda. 

Na drugi raz ja odkręcisz daj cienki film smaru na gwint i oś. 

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich mam na imię Łukasz. 

Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość;). Również mam problem z tym gwintem lecz moja usterka polega na tym, że przekręciłem gniazdo imbusa po w sumie nie mocnym dokręceniu kluczem dynamometrycznym gwint się tak zaciął ,że po ponownej próbie odkręcenia  przekręciłem gniazdo ( ustawiłem moment obrotowy na 13Nm ale nie odblokowałem zabezpieczenia z tyłu klucza 🙉, czekając na przeskok w grzechotce dokręciłem ale juz mi się wydawało za mocno...ehhh). Teraz to przy awari będzie trzeba użyć wiertarki i rozwiercać chyba. Czy macie jakieś inne pomysły poza wd40 i obijaniem plastikowym młotkiem. Może nabić torxa i próbować  odkręcać po namaczaniu wd40 i obiciu? 

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam.

20220623_212751.jpg
Opublikowano

Otwórz butelkę z coca colą, podgrzej do ok 40⁰ C, polej tym gwinty, pszczelej ok 1h, w uszkodzona główkę śruby wbij porządnego TORXA i odkręć

• Pomógł 1