Skocz do zawartości

[korba] lekka korba pod rockring

czarnyblack

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Jestem na etapie poszukiwania korby. Na rowerze będę trochę skakał i potrzebuję ochrony zębatki, żeby czasem blat na korbie nie dostał strzała jakimiś burkiem, barierką, itp. Będę miał przerzutkę Shimano Zee, kasetę  10s, 11-40, albo 11-42 (Zee podejdzie, sprawdzałem już to), zębatka przód najprawdopodobniej 32t. Cenowo chciałbym żeby korba z blatem wyszła mnie jakoś do 400zł. Wagowo odpowiada mi SLX. Z tym, że nie da się do niego zamontować rockringa. W ramie mam mocowanie  ISCG 05, można tam zamontować osłonę. Pytanie tylko, czy będzie ona tak samo skuteczna jak rockring? Macie może do polecenia jakąś lekka korbę pod rockring lub jeżeli mocowanie ISCG 05 jest tak samo skuteczne jak rockring, to czy poza SLX powinienem jeszcze brać coś pod uwagę?

Edytowane przez czarnyblack
Opublikowano

Lekka i do stylu jazdy jaki preferujesz trochę się gryzą. Taka korba ma być mocna. W zasadzie każda korba 3rzędowa przyjmie RR. W grupie ZEE masz korbę 1rzedową przystosowaną do RR.

Opublikowano

Widziałem korbę ZEE, ale waga trochę odstrasza. Rower nie będzie katowany, ale jakieś delikatne skakanie będzie wchodziło w grę, a przy czymś takim nietrudno o strzał w zębatkę. Myślę, że SLX spełni moje wymagania. A ktoś miał okazję korzystać z osłony na mocowanie ISCG 05?

Opublikowano

Ludzie ja mają korby na 3 blatu to widziałem że z dużego blatu po prostu ucinają zęby i robią takiego RR :)

Niestety tak jak Przeluka piszę, korba do zabaw ma być mocna, może być ładna ale lekka raczej nie.

Opublikowano

Po zobaczeniu tego zdjęcia, chyba zmieniłem zdanie co do SLX ; )

p5pb8411397.jpg

Opublikowano

Wszystko idzie zajechać,kwestia jak się użytkuje lub jak się niefortunnie wyglebie człowiek :P

Opublikowano (edytowane)

Tutaj podobno się to stało, przy zeskakiwaniu z czegoś. Nie wiem czy u mnie ta korba nie strzeli. Czy jest jakaś alternatywa dla shimano zee? Różnica wagi pomiędzy zee, a slx to ok. 200g, nie jest to mało. Maksymalnie z łożyskami i blatem chciałbym do 500 - 600zł się zamknąć.  Czy ktoś może ma doświadczenia z SLX przy nieco cięższym jeżdżeniu i jest w stanie dodać jakieś swoje spostrzeżenia odnośnie tej korby?

Opublikowano

Zamiast korby w systemie Hollowtech 2 (ramiona korby puste w środku) bierz taką w systemie 2 Piece Crankset (ramiona korby kute). Sztywna oś występuje w oby systemach. Przykład 2PC to właśnie ZEE. Alternatywa? Może MT300 ale głowy nie dam, że wytrzyma.

Albo chcesz trwałej i solidnej korby albo redukcji masy. SLX jest grupą osprzętu do XC a nie do cieżkich zastosowań. Sam dostarczyłeś dowód tego co stać się może. Zastanów się co jest dla Ciebie ważniejsze zęby (Twoje zęby) czy "fajna korba".

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli nic nie znajdę, to może i zdecyduję się na tego ZEE.

Znalazłem korbę SRAM NX. To będzie to samo co SLX?

Opublikowano

Mnie zastanawia to że korba Sainta ma kute, drążone ramiona jak XT czy XTR i jakoś wytrzymuje ...

Opublikowano

A wie ktos cos moze na temat tego srama nx? Cena i waga przystepna. Korby nie sa puste w srodku. I tak jak wpisujac w google broken crankset slx, jest troche takich wynikow, to dla tego srama ani jednego. 

Opublikowano (edytowane)

A mam jeszcze pytanie co do korby SRAM GX i NX. Czy te zębatki dodawane do tych korb będą pracować z łańcuchem Shimano CN HG95 Deore XT, czy trzeba je wymienić?