Skocz do zawartości

Triban 520 - pierwsza szosa

Eryk Urban

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Interesuje mnie bardzo ten rower ze wzgledu na mozliwosc wlozenia do niego dosc szerokich opon ale modele 2017, cos sie nie spiesza. i stad pytanie jest sens kupowac uzywanego 2016 bo duzo w specyfikacji sie nie zmienilo a ciezko zepsuc rower po pol roku uzytkowania. 

Opublikowano

Triban 520 to przyzwoity model dla początkującej osoby i czesto można spotkać używki w dobrym stanie, bo nie każdemy rower tego typu przypada do gustu.

Używanego tribana 520 spokojnie da się kupić za 1500-1800zł, więc jak najbardziej to będzie dobry wybór.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Janao napisał:

Używanego tribana 520

A czy jest sens kupowania roweru uzywanego w ciemno? Chodzi o stan.

Sa zdjecia, opis zapewniajacy to i tamto ale fizycznej mozliwosci obejrzenia nie mam( nie to ze sprzedawca nie chce bardziej chodzi o dojazd)

Edytowane przez Eryk Urban
Opublikowano (edytowane)

Całkiem niedawno były jeszcze na wyprzedaży w Decathlonie nowe 520 2016 w cenie 1999 PLN. Nie patrzyłem na stronie być może w którymś ze sklepów jeszcze się "uchował" w Twoim rozmiarze? Sam się mu przyglądałem, nawet malowanie mi się bardziej podoba niż w 2017, niemniej postanowiłem dołożyć 400 zł właśnie ze względu na specyfikację - różnica dla mnie dość istotna - nowa Sora (pancerze pod owijkami) i nowe koła (dotychczas to był ponoć najsłabszy punkt tego roweru szczególnie dla niezbyt lekkich rowerzystów). Póki co cierpliwie czekam na dostępność tych rowerów. 

Edytowane przez Karol
Opublikowano
21 minut temu, Eryk Urban napisał:

A czy jest sens kupowania roweru uzywanego w ciemno? Chodzi o stan.

Sa zdjecia, opis zapewniajacy to i tamto ale fizycznej mozliwosci obejrzenia nie mam( nie to ze sprzedawca nie chce bardziej chodzi o dojazd)

Hmm sens jest zawsze, jeśli np ten rower będzie nas kosztował 1500zł zamiast 2400za nowego 2017. Rzeczywiście modele się różnią, ale jeśli nie masz tyle kasy to używany triban 520 z 2016 roku będzie wystarczający na początek, a z czasem jak złapiesz bakcyla, zaonwestujesz w lepszy sprzęt na osprzecie 10 lub 11s. Sora to tylko 9s. i jeśli ktoś nie ma słomianego zapału to na 100% po chwili użytkowania, będzie chciał mieć lepszy sprzęt. Kupno używki za 1500-1600 zł daje nammożliwość przetestowania tego typu roweru + sprzedaż w podobnej cenie (bez straty).

Kupno nowego, wiąże się z tym że stracimy na sprzedaży gdy się nam nie spodoba lub będziemy chcieli zmienić na lepszy.

Ja kiedyś kupowałem w ten sposób szosę kumplowi za 2k.

Na pewno w takiej sytuacji najlepiej zrobić to przez allegro i użytkownik musi mieć troche pozytywnych komentarzy.

Jeśli gosciu będzie twierdził, że tylko przez olx, tzn. przelejesz mu kase lub płacisz za pobraniem to lepiej się w to nie bawić. Zapodaj link do ogłoszenia

Opublikowano

Nie wiem jaki rozmiar ma ten z poznania, ale widać ze jest to rower, od osoby, która rzeczywiście mało jezdziła i chce sprzedać. Do tego jest paragon, czyli gwarancja ;) Ogłoszenie z 1 linkku widać że facet go normalnie użytkował, ale skoro już na zdjęciach widać sporo przetarć i rysek, do tego zmieniony łańcuch i może kaseta, to musi już mieć swój przebieg.

Dzwon dogościa z poznania i zapytaj o rozmiar, zaproponuj 1500, to może się zgodzi na 1600 i powiedz ze chcesz to zrobić przez allegro.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam 
Chcę kupić swoją pierwszą szosówkę i miejscowym sklepie jest Merida Scultura 200 z 2015 roku. Chcą za nią 2600 zł. Co robić ? Kupić czy szukać czegoś innego ?

Opublikowano

Jak uda ci się dorwać, to Triban 520 z Decathlonu. Nowszy osprzęt z prowadzeniem linek pod owijką,

Dodatkowo Triban ma bardziej wyprostowaną pozycję, więc może być lepszy dla nowicjusza. Plus otwory montażowe na błotniki i bagażnik - jeśli myślisz o dłuuuugich wyprawach lub jeździe całorocznej, w każdą pogodę.

Z drugiej strony, Merida ma niezłą ramę, która może być fajną bazę pod rozbudowę w przyszłości. Ale wymiana osprzętu troszkę kasy i pracy pochłonie.

Opublikowano
5 godzin temu, white001 napisał:

Witam 
Chcę kupić swoją pierwszą szosówkę i miejscowym sklepie jest Merida Scultura 200 z 2015 roku. Chcą za nią 2600 zł. Co robić ? Kupić czy szukać czegoś innego ?

Jeżeli podoba się tobie i kolorystycznie odpowiada to ponegocjuj cenę ile się da ( możesz ponarzekać ze sora stara i takie tam ) i kupuj. 

Opublikowano

Scultura to agresywny rower. Jeździłem na niej 3 lata. Nie poleciłbym jej komuś, kto zaczyna przygodę z szosą. Jeśli koniecznie byś chciał Meridę to dużo lepszą opcją jest Ride.

Opublikowano

Już niejedna osoba pisała ,że Merida ma bardziej sportową ramę, to może lepiej zaczynać od "prostszej" pozycji ?

Opublikowano

Lepiej. ;)

I dodatkowo napiszę, że Merida daje tylko 2 lata gwarancji na ramę. Dla porównania Scott daje 5 lat. W mojej Sculturze 900 mam teraz problem z rurą sterową i widelcem i niestety wychodzi na to, że po 34 miesiącach od zakupu to już mój problem, a nie producenta. :(

Opublikowano

Triban zamówiony ! :) Szkoda tylko,że tydzień każą sobie na rower czekać ;/

• Pomógł 1
Opublikowano

Piszecie o wrażeniach z jazdy Tribanem? Przebieg mojego 520 2017 to już prawie 1000 km, stuknę więc może jutro kilka zdań. 

Opublikowano

Hej

Jeszcze za wcześnie na oceny ale już mogę powiedzieć,że rower jest delikatnie zamały. Kupiłem rozmiar S , do wyboru był S i XL.....

Opublikowano

A jaki masz wzrost? M-ki się pojawiają i znikają, czasami nawet kilka razy dziennie, teraz akurat są.