Polonistkaw Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Dzień dobry! Do tej pory jeździłam, korzystając z roweru MTB, ale zawsze chciałam spróbować swoich sił na kolarzówce. Kupiłam za pośrednictwem Internetu nowy model kross vento 1.0. Wczoraj przyjechał kurier i również wczoraj wieczorem zaliczyłam jazdę testową. Wiem, że w rowerach szosowych inaczej zmienia się biegi. Jednak, po krótkim czasie odkryłam wczoraj, że inaczej działają biegi w moim rowerze. Pchając lewy hamulec w stronę kierownicy dodaję bieg, a przyciskiem obok go redukuję, natomiast pchając lewy hamulec do środka redukowałam bieg, a wciskając przycisk do redukcji bieg wskakuje mi na wyższy poziom. Naprawdę się nie znam. Pierwszy raz na czymś takim jechałam. Sama wczoraj dokręcałam jedynie kierownicę, pedały i siodełko, więc nie majstrowałam nic przy biegach. Podkreślam też, że nie znam się na słownictwie kolarskim, więc nie wiem, w jaki sposób fachowo nazwać to, czym zbijam w bieg a także to, czym go redukuję w rowerze szosowym. Niestety, instrukcja z gwarancją, którą mi wysłano, nie pomoże mi, ponieważ zawiera ogólnie informacje pokazane na przykładzie roweru górskiego firmy Kross. Proszę Was o informację, czy to możliwe, aby po prawej stronie wbicie i redukcja biegu były inne niż po lewej stronie kierownicy. Pozdrawiam Anna Edytowane 22 Maja 2020 przez Polonistkaw
mareq Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Tak ma być i tyle. Dzięki temu fajnie się operuje przełożeniami. Powiedzmy, że chcesz przejść z przodu na duży blat ale nie chcesz dużego przeskoku w przełożeniu to wtedy obie klamki pchasz do środka i jednocześnie dzięki temu masz redukcję z tyłu i przechodzisz od razu na tylko trochę cięższe przełożenie. Ja tak bardzo często operuję i w obie strony robisz to dzięki temu zawsze tym samym elementem w obu klamkach.
Rekomendowane odpowiedzi