Skocz do zawartości

Buty - pierwsze, turystyczne SPD

Artzz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

A więc stało się. Chcę spróbować swoich sił na SPD. Znajomy ma i bardzo zachwala więc pomyślałem, że skoro się wkręcam w rowerozę to zainwestuję, żeby było jeszcze przyjemniej. Jeżdżę na rowerze crossowym i poszukuję butów raczej turystycznych (przynajmniej tak mi się wydaje), dla początkującego amatora rekreacji  Wycieczki po około 30 - 40 km, jeśli już schodzę z roweru to dosłownie do sklepiku czy krótkiego odpoczynku łapiąc promienie słońca  

Wpadły mi w oko Shimano MT3 i CT5.

Założyłem sobie budżet 400zł na buty + pedały SPD.

Pomożecie? Z góry dzięki! 

Opublikowano

Cześć!

Być może w jakiś sposób Ci pomogę, mimo mojego braku doświadczenia w temacie SPD.

Od dwóch tygodni zmagałem się z takim samym dylematem jaki Ty właśnie masz. Czytałem, oglądałem, szukałem i w temacie pedałów wszystko sprowadzało mnie do M520 - za każdym razem opisywane jako nieśmiertelne klasyki. "Ojciec Dyrektor" w jednym z odcinków mówił, że zdziwił go fakt, że bloki mogą być wypinane tylko w jedną stronę - otóż na Allegro większość tych w kwotach 109-130zł z takimi właśnie blokami są sprzedawane. Aktualnie oczekuje na kuriera który mi nowe, srebrne M520 włoży do paczkomatu :)!

Do butów przymierzałem się co najmniej dwa tygodnie. Czytanie, szukanie (tak jak w przypadku pedałów). Byłem o krok od kupienia cholernie wygodnych butów w Decathlonie:

https://www.decathlon.pl/buty-rc-500-spd-id_8510101.html

Mimo nazwy "szosowe", z typowymi butami szosowymi SPD-SL które w Decathlonie były nie miały zbyt wiele wspólnego. Generalnie bardzo wygodny but, "język" bardzo przewiewny i zadawalajaca cena. Już miałem odejść od regału z butami kiedy zauważyłem Shimano 089 w rozmiarze 45 (na codzień noszę 43-44) w cenie 299zł - porównując ceny z internetu była to bardzo korzystna oferta. Po przymierzeniu ich zrozumiem co Szaj miał na myśli chwaląc za każdym razem zapięcie na klamrę. Ma się Ona o niebo lepiej od sznurówek w butach przedstawionych przez Ciebie.

I tak - po niespełna miesiącu poszukiwań pedałów i butów kupiłem "klasyczny" (podobno) zestaw nowicjusza. Jak tylko odbiorę paczkę podzielę się wrażeniami z jazdy. 

Żałuję jedynie, że nie znalazłem Northwave'ów Sparta - te które SzajBajk ujeżdża - cholernie pasowały bo mi do roweru i ubrania, chociaż najbardziej zależało mi na zachwalanej wentylacji.

Pomyśl o tych MT3 - wiele komentarzy da się znaleźć o ich małej przewiewności, chociaż - w internecie ile ludzi, tyle opinii.

Pozdrawiam :)!

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz :) Zamowilem dzis rano pedaly SPD M520 oraz buty MT3. Niestety, nie moglem znalezc 089 wlasnie w rozmiarze 45 a tez sie naczytalem duzo dobrych opinii. No zobaczymy, te MT3 wygladaja na porzadne a jesli cos bedzie z nimi nie tak to je zwroce... ale i tak mysle ze roznice miedzy zwyklymi Reebokami a pedalami spd + butami mt3 poczuje :) Tez dam znac jak wrazenia :)

Opublikowano (edytowane)

Niestety, buty MT3 przyszły ale rozmiar 45 wydał mi się stanowczo za duży. Mimo, że zazwyczaj mam wkładkę 28.5 w tych butach miałem po prostu wrażenie, ze przednia część stopy lata mi na lewo i prawo. Zastanowię się, czy zamówić rozmiar mniejsze... Póki co zwracam i szukam dalej... Jakieś jeszcze polecicie w przedziale do 300zł? Takie które produkują :P

Edit: Zakupiłem buty w Decatlhonie Giro Division, wydaly sie calkiem porzadne, wygodne i dosc tanie. Stwierdzilem, ze na nauke jazdy w zatrzaskach beda ok. Dam znac po pierwszym uzytkowaniu. Czekam na pedaly aktualnie ;) 

Edytowane przez Artzz
Opublikowano

Wróciłem podzielić się wrażeniami z pierwszej jazdy

Na początku, tj. każdy polecał ustawiłem sprężyny na najlżejsze wypinanie - stanąłem obok murka i wpinałem, wypinałem (i tak kilka razy). Kilka okrążeń wokół domu, kilaka razy się zatrzymałem i zauważyłem że po wypięciu przed zatrzymaniem mam tendencje do odstawiania stopy na pedał który sam się zatrzaskuje (bez problemu trafiam w niego blokiem). Parę minut nauki i wszystko dobrze szło :). Źle ustawione bloki odrazu wyczułem - poradnik Szaja, marker, klucz imbusowy i ogień. Po regulacji bloków zrobiłem szybkie 6km co jakiś czas od tak wypinając buty do przyzwyczajenia ruchu. Jest świetnie :)

ps. Bloki SM-SH51 opisywane jako jednokierunkowe wypinają się raczej w wielu kierunkach ;)!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

dzisiaj i ja : pierwszy raz na SPD, nie wiedziałem czy mi się spodoba to nie kupowałem drogich komponentów, pedały od shimano M530 i buty z Dec za 149 takie "turystyczne"

Mam zamiar jeździć na tym na rowerze szosowym. Dzisiaj pierwsza jazda kontrolna : 30 km wokół komina, wywrotki nie było, za to jest wydajniej, szybciej, lżej. Noga z natury rzeczy była nieco inaczej ustawiona niż przyzwyczaiłem się na pedałach platformowych, wpinanie i wypinanie jest intuicyjne.