Skocz do zawartości

Rock shox recon 2018 120mm stuka brak blokady

Kapelon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Spotkał się ktoś z klikaniem w RS recon silver 120mm? Obiło mi się o uszy, że trzeba gdzieś dołożyć oring. Ponadto po wymianie oleju wedle chartów nie działa blokada skoku. Sugestie? 

Opublikowano

Za mało oleju w tłumiku. Najlepiej lać do poziomu do którego sięga moduł tłumika kompresji. Z klikaniem się nie spotkałem.

Opublikowano

Początkowo zalałem 150 ml tak jak w swoim reconie 130mm skoku i nie działało, później doczytałem że wersja 120mm potrzebuje 118 ml. Co mogło się schrzanić?  samo pokrętło od kompresji jest rozbieralne? Jutro rozbiorę jeszcze raz i dokładnie przejże tłumik itp. 

Opublikowano (edytowane)

Bardziej jak to, rower nawet ten sam co u mnie 😃 jest tak praktycznie od nowości

Jeszcze jakby ktoś mógł poinstruować ile wlać do tłumika, bo już się pogubiłem. 

Screenshot_20200520_195839_com.android.chrome.jpg Edytowane przez Kapelon
Opublikowano

Dzięki wielkie. Z rana rozbiorę zaleje 140ml, zobaczę jeszcze dogłębnie co tak może pukać, zrobię jakieś foty. 

👌

Opublikowano

Próbuje pewnie :)

Jak tylko będziesz wyciągał tłumik bez rozbierania amora, to spuść powietrze i po poruszaj amorem aby zlać oleju z tłumika jak najwięcej. 

Opublikowano (edytowane)

Jak wyciągniesz tłumik to dokładnie sprawdź czy korpus nie jest pęknięty. Co do ilości oleju to najbezpieczniej jest zmierzyć wyokość modułu MC od oringu do oringu zalać goleń tak by poziom oleju sięgał dolnego oringu MC. Operację należy wykonać przy tłoku tłumika ustawionym w skrajnej dolnej pozycji.

Aha i moduł MC wkładasz do goleni po uprzednim otwarciu (min. tłumienie kompresji). 

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Dobrze vdcmike piszę, człowiekowi to się wydaje tak oczywiste że zapomina wspomnieć :D

Opublikowano (edytowane)

Uff, właśnie jakoś instynktownie otworzyłem moduł zanim włożyłem go do komory. Na chwilę obecną sytuacja wygląda tak. 

Rozebrałem wszystko na części pierwsze od A do Z w celu namierzenia stukania. W komorze powietrznej plastik opierający się na końcu miał za mały oring, wymiana na grubsza i większą załatwiła problem, zobaczymy na jak długo. Co do kompresji, zalałem 140 ml i wróciła kontrola pokrętłem.

Dodaje też zdjęcie na którym widać który oring wymienić aby wyeleminiwac stuki w lewej goleni.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc Szaje. 

Screenshot_20200521_134253.jpg Edytowane przez Kapelon
Zły załącznik
  • Lubię to! 1
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

@Kapelon Pierwszy oring od dołu tak?Wiesz jakiej może on jest średnicy? to bym sobie już kupił zanim bym go rozebrał.

Edytowane przez PawelDGL
Opublikowano (edytowane)

Nie mam wymiarów niestety, nie zmierzyłem. Był ciut większy a przede wszystkim grubszy i to raczej było bardziej istotne niż średnica.

Jak znajdziesz oryginalne wymiary RS, to możesz kupić taki o-ring w każdym sklepie budowlanym :P

PS. Zobaczę jak kumpel stoi z przebiegiem, może będzie chciał serwisować. Jeżeli się nie pali to mogę tam podrzucić kiedyś wymiary.

Edytowane przez Kapelon
  • 2 lata później...
Opublikowano

Dołożenie dodatkowej uszczelki oring  (została mi stara uszczelka po pełnym serwisie) na "Air spring top cap" załatwiło sprawę. Okazuje się ze Air spring top cap ma miejsce gdzie nad oryginalnym oringiem jest miejsce na dodatkowy :) W końcu amorek cicho chodzi ;)  Cała operacja przeprowadzona bez kompletnego rozbierania. Wystarczyło spuścić powietrze a następnie odkręcić Air spring top cap.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Dopadlo mnie podobne stukanie w amortyzatorze, rower rockrider am50a z tym ze ledwo co odebrany i przejechane z 3h. Pojawilo sie po dopompowaniu amorka, bo po odbiorze mial z 40 psi. Dolozylem dodatkowa "uszczelke" w air top cap czyli nakretke z zaworem powietrza i na ta chwile cisza. Pytanie jak to wplywa na gwarancje i na jak dlugo pomaga ten zabieg. Czy ktos moze sie wypowiedziec w tych dwoch kwestiach?