Ryuga Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Hejo, slyszalem ze w tym rowerze hamulce czesto nie dzialaj poprawnie lub wydaja okropne piski. Ktos ma ten rower i moze sie wypowiedziec?
pinok Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 (edytowane) Ujeżdżam RC500, hamulce działają dużo lepiej niż archaiczne obręczówki, nic nie piszczy. PS. jak komuś hamulce tarczowe piszczą to pewnie macał tłustymi łapkami tarcze albo smarował łańcuch sprejem nie zasłaniając tarczy. Edytowane 21 Maja 2020 przez pinok
Bobers Opublikowano 10 Października 2020 Opublikowano 10 Października 2020 Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. Trafiłem tu właśnie z uwagi na moje spostrzeżenia dotyczące hamulców w Tribanie 500. Użytkuję ten rower od kilku dni, przejechałem nim trochę ponad 200 km. Początkowo hamulce tylko trochę szumiały, ale działały poprawnie, chociaż dość słabo. Wraz z przebiegiem działają coraz gorzej, tylny hamulec piszczy, natomiast przedni podczas hamowania powoduje wibracje, które przenoszą się na cały rower. Zaznaczam, że jeżdżę głównie po płaskim i nieraz zdarza mi się nie hamować przez kilka kilometrów, więc tak naprawdę pokonany przebieg nie powinien w żaden sposób odbić się na pracy hamulców. Nie wiem, czy takie działanie kwalifikuje się jako usterka gwarancyjna?
Accent_Szaj Opublikowano 11 Października 2020 Opublikowano 11 Października 2020 9 godzin temu, Bobers napisał: kwalifikuje się jako usterka gwarancyjna? Kupiłeś rower w Decu. Oni mają najlepszą gwarancję. Ja bym podjechał i spytał.
Bobers Opublikowano 18 Października 2020 Opublikowano 18 Października 2020 Póki co otrzymałem odpowiedź, żeby jeszcze trochę pojeździć, klocki powinny się dotrzeć.
Erehr Opublikowano 22 Października 2020 Opublikowano 22 Października 2020 Możliwe że gdzieś po smarowaniu zatłuściłem oryginalne klocki i przez to słabo hamowały. Myślałem czy nie wymienić całych hamulców ale ostatecznie wymieniłem tylko klocki na JAGWIRE DCA 065 i w sumie od tamtego czasu zaczął fajnie hamować i o temacie zapomniałem.
mareq Opublikowano 22 Października 2020 Opublikowano 22 Października 2020 Ja mam za sobą jakieś 6000km na RC500 i mi hamulce nie piszczą. Potrafią zapiszczeć tylko przy bardzo delikatnym przyhamowaniu. Przy tym jak normalnie ich używam jest ok. Jakoś w tym roku wymieniłem przeni zaciska na Avid BB7 Road i jest tylko troszkę lepiej niż na fabrycznym. Generalnie zaciski reguluję tak aby przy puszczonym hamulcu szczelina między tarczą i klockami była minimalna. Jak zakręcę kołem to ma nie szurać i tyle. W tych zaciskach jeden klocek jest nieruchomy i przy hamowaniu tarcza jest lekko naginana. Jeszcze jedno: poprawiałem ułożenie zacisków. Trzeba lekko zluzować śruby trzymające zacisk i po wciśnięciu klamki hamulca dokręcić te śruby. Chodzi o to żeby klocki były idealnie równoległe do tarczy.
rafalpe Opublikowano 14 Marca 2022 Opublikowano 14 Marca 2022 mam pytanie odnośnie przedniego zacisku w triban 500. Jaki adapter należy zastosować żeby wymienić fabryczny zacisk Promax na coś innego? Np na wspomniane wyżej Avid?
Rekomendowane odpowiedzi