Skocz do zawartości

Problem po nasmarowaniu łańcucha

Art

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej.

Po zakupie nowego roweru postanowiłem wyczyścić łańcuch z fabrycznego już brudnego smaru. Zrobiłem to chyba zgodnie ze sztuką czyli najpierw odtłuściłem szmatką nasączoną MUC-OFFem BIO a następnie nakrapiałem po oczku od góry łańcucha oliwką Finish Line zieloną, kręcąc korbą w tył. Po godzinie wysuszyłem zewnętrzne krawędzie łańcucha szmatką. Następnie zrobiłem jazdę testową i na pedałach mam odczuwalne przeskakiwanie / chrobotanie. Co zrobiłem nie tak ? Za dużo oliwki ? Za mało ? Czy to kwestia czasu, czy powinienem jakoś to teraz naprawić ? :)

Z góry dzięki za odpowiedź.

Artur.

Opublikowano

te chrobotanie to przyklejony piasek, przetrzyj jeszcze raz łańcuch ale podejrzewam że i tak bedzie się lepi.

Opublikowano

Ja zawsze ale to zawsze nowe łańcuchy szejkuje w butelce po nestea łańcuch w benzynie ekstrakcyjnej i oliwię oliwką do łańcucha i zostawiam na 2-3 godziny na papierze.

Napęd wyczyść, łańcuch wyszejkuj, naoliw i załóż.

Opublikowano

jest pewien sposób żeby się pozbyć w praktycznie w całości wszelkich smarowideł, etap pierwszy to szejk w benzynie ekstrakcyjnej i najlepiej wymoczenie kilka godzin, potem szejk w odtłuszczaczu, po odtłuszczeniu wypłukanie czystą wodą, w miarę możliwości wysuszyć w ręcznikach papierowych i od razu do alkoholu (izopropanol, metylowy, etylowy, oby w jak największym stężeniu), szejkujemy i zostawiamy w tym alkoholu na kilka godzin, potem dokładnie suszymy i nakładamy "ulubioną" oliwkę do łańcucha, ja aktualnie testuje smar woskowy z decathlonu - jest czysto, o ile w suchym sobie bardzo dobrze radzi to w mokrym szału nie robi chociaż po ostatnim smarowaniu i po jeździe w deszcz nie ma tragedii, jeszcze czuć pod palcem i nie wyszła rdza.

Opublikowano (edytowane)

A ja od 5 lat łańcuchów nie shake'uję. Myję razem z rowerem pianką aktywną (do mycia samochodów) potem Karcher, suszenie, smarowanie, dokładne wycieranie nadmiaru oliwy szmatką zwilżoną benzyną i tak co 100-120km. Łańcuch nie lepi syfu, żywotność ok. Eksperymentalnie mam jeden rower w którym łańcuch jest w ogóle nie czyszczony od 2 lat, jest tylko dosmarowywany i bez zbierania nadmiaru. Praktycznie cały ulepiony do pełna syfem podobnie jak koronki, kółka przerzutkę i blat korby - wszystko działa idealnie ;). Od zawsze też nigdy nie wypłukuje fabrycznego smaru z łańcuchów (tylko ścieram z zewnątrz szmatą w benzynie). Łańcuch jest cichy co najmniej przez następne 200km. Wpływu na trwałość brak.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
3 minuty temu, vdcmike napisał:

Eksperymentalnie mam jeden rower w którym łańcuch jest w ogóle nie oczyszczony od 2 lat, jest tylko dosmarowywany i bez zbierania nadmiaru. Praktycznie cały ulepiony do pełna syfem podobnie jak koronki, kółka przerzutkę i blat korby - wszystko działa idealnie ;)

Hehe Harpagan jesteś xD

Opublikowano (edytowane)

Szkoda czasu, jak już jest warstwa syfu tak z 5mm to sam odpada ;) A do cieszenia oka mam jeden rower, który jest tylko do tego celu poskładany ;) - 9kg canyon exceed slx, sid wcs, dt swiss xrc1200, napęd xx1, hample m9000. Tam wszystko się błyszczy jak psu jajca (poza matową ramą).

Edytowane przez vdcmike
  • Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, vdcmike napisał:

rower w którym łańcuch jest w ogóle nie czyszczony od 2 lat, jest tylko dosmarowywany i bez zbierania nadmiaru. Praktycznie cały ulepiony do pełna syfem podobnie jak koronki, kółka przerzutkę i blat korby - wszystko działa idealnie ;). Od zawsze też nigdy nie wypłukuje fabrycznego smaru z łańcuchów (tylko ścieram z zewnątrz szmatą w benzynie). Łańcuch jest cichy co najmniej przez następne 200km. Wpływu na trwałość brak.

Bardzo dawno doszedłem do podobnego wniosku. No ale... Internety rządzą się swoimi prawami, tworząc zagadnienia jak smary transportowe i inne cuda niewidy, a ludzie brandzlują i brandzlują jak świstak w sreberka.

Człowiek jak sobie przypomina jak się kiedyś pier..lił w to całe.... z napędem to się już tylko tylko może śmiać jaki gupi był.

• Pomógł 1
Opublikowano

Bo we wszystkim trzeba mieć wypośrodkowanie, nieczyszczenie i niedbanie o sprzęt lubi się nieoczekiwanie mścić. przesadne mycie itp. psuje radość z jazdy. :)

Mam podobny rower do vdcmike, DT 1200 spline, xtr 12, heble saint+m9020, SiD WC carbon, pedały lok x track carbon ti itd. i aż żal go brać na jazdy ale w końcu po to jest kurcze :)

Fakt, wolałbym jakiś rower trailowy do poświrowania a tego mieć do patrzenia ale to może kiedyś. 

• Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)

Otóż to Kruku... na te rowery można sobie popatrzeć... do jeżdżenia są lepsze. Bez nadmiernej ilości świecidełek z topowych półek, może 2kg cięższe ale dające znacznie więcej radości.

Odnośnie niedbałości - to zaznaczam, że u mnie tylko łańcuch jest zapuszczony. Negatywnych efektów brak. Wszelkie łożyska w ramach, suporty, stery, piasty zawsze chodzą na topowym smarze syntetycznym do zastosowań okrętowych - raz posmarujesz i starcza na kolejne 20 lat ;). No i dbam jednak o uszczelnienia jeśli tylko to możliwe.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano
12 godzin temu, Kruk napisał:

Bo we wszystkim trzeba mieć wypośrodkowanie, nieczyszczenie i niedbanie o sprzęt lubi się nieoczekiwanie mścić.

Nie. Trzeba wiedzieć co należy sprawdzać i po czym ,a co można zlać. To się nazywa inaczej zdobyte doświadczenie w temacie.

Inna rzecz, że trzeba też wiedzieć czego się oczekuje od sprzętu. To daje wiele oszczędności , czasu pieniędzy, nerwów, a sam rower może dawać tylko samą przyjemność.

Opublikowano
5 minut temu, kaido2 napisał:

Nie. Trzeba wiedzieć co należy sprawdzać i po czym ,a co można zlać. To się nazywa inaczej zdobyte doświadczenie w temacie.

Każdy z nas ma inne zdanie. Twój rower to zrobisz jak chcesz co nie.

Każdy może czyścić i konserwować rower po swojemu i nie ma co mówić że to zaraz głupie czy niepotrzebne, bo jeśli ktoś chce to w czym problem? Nikomu to krzywdy to nie robi, rowerowi też nie :)

Opublikowano
W dniu 20.05.2020 o 22:19, kaido2 napisał:

Bardzo dawno doszedłem do podobnego wniosku. No ale... Internety rządzą się swoimi prawami, tworząc zagadnienia jak smary transportowe i inne cuda niewidy, a ludzie brandzlują i brandzlują jak świstak w sreberka.

Człowiek jak sobie przypomina jak się kiedyś pier..lił w to całe.... z napędem to się już tylko tylko może śmiać jaki gupi był.

No żebyś wiedział, też nie czyszczę łańcucha a smaruję go jak mi się przypomni lub denerwuje mnie, że piszczy. Jakoś strasznie zasyfione to nie jest. Ostatnio tak traktowany HG71 wytrzymał 11 tyś km. I byłby dalej. gdyby nie to, że go zmieniłem. Długi był to fakt, ale działał :D