Skocz do zawartości

Malowanie proszkowe ramy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiedziałem w jakim dziale to dać.
Kto w okolicach Łodzi zajmuje się malowaniem proszkowym? Chciałbym w pomalować ramę aluminiową + widelec karbonowy. Jakaś baza w jednym kolorze, do tego customowe naklejki i na to klar. Czy ktoś w łódzkim zajmuje się tym kompleksowo, czy naklejki pod lakier są jakieś "specjalne"? Czy mogę sobie pomalować proszkowo -> przykleić naklejki -> oddać do lakierowania bezbarwnym? Jakie są mniej/więcej koszty takiego zabiegu 500-1000-2000zł?

Opublikowano

Z tego co wiem karbonu się nie da proszkowo malować, tylko na mokro. 

Opublikowano
6 godzin temu, Kruk napisał:

Z tego co wiem karbonu się nie da proszkowo malować, tylko na mokro. 

Zgadza się, proszkowe malowanie polega na nakładaniu naelektryzowanych cząstek farby proszkowej na powierzchnię przewodzącą np. metalu.

Osadzona warstwa proszku utrzymuje się na powierzchni malowanego detalu dzięki siłom elektrostatycznym.

Opublikowano

Na koniec farba jest wypalana w piecu i karbon tego nie zniesie. Zostaje tylko lakierowanie na mokro.

Opublikowano

Wiem na czym polega malowanie proszkowe i że karbonu się tak nie pomaluje. Proszkowo rama aluminiowa, karbon lakierem chemoutwardzalnym.
Także wracając do mojego pytania z pierwszego postu.

W dniu 19.05.2020 o 23:37, Mic napisał:

Kto w okolicach Łodzi zajmuje się malowaniem proszkowym? Chciałbym w pomalować ramę aluminiową + widelec karbonowy. Jakaś baza w jednym kolorze, do tego customowe naklejki i na to klar. Czy ktoś w łódzkim zajmuje się tym kompleksowo, czy naklejki pod lakier są jakieś "specjalne"? Czy mogę sobie pomalować proszkowo -> przykleić naklejki -> oddać do lakierowania bezbarwnym? Jakie są mniej/więcej koszty takiego zabiegu 500-1000-2000zł?

Jedna firma może mi "maznąć" proszkowo ramę, druga zrobi naklejki, a a trzecia maluje widelec pod kolor, przykleja naklejki i wykańcza klarem.
Jakieś sprawdzone firmy w okolicach łodzi?