Skocz do zawartości

Gięta vs Prosta - którą wybrać

ByQ94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po raz kolejny jak że pomocnych użytkowników forum. 

Planuje zmianę kierownicy tylko którą wybrać?? Gięta gdzie mogę dopasować kąt czy może prosta. Czytałem na forum że osoby o szerszej posturze mogą bez problemu jeździć na prostej kierownicy. Dodam również iż posiadam kierownicę  gięta około 720mm. 

Niestety również mam problem z kręgosłupem. Krwa kulszowa uszkodzony odcinek szyjny po skoku do wody i lekko piersiowy. 

Jakie jest wasze zdanie ? 

Budżet to około - 200zł. 

Dodam zdjęcie sylwetki podczas jazdy bo czytałem że rozstaw barków ma jakieś znaczenie. 

FB_IMG_1496690511053.jpg
Opublikowano (edytowane)

To bardzo indywidualna sprawa. Zupełnie jak z siodełkiem. Jednak po necie krąży reguła, że prawidłowa szerokość kierownicy w MTB nie powinna przekraczać szerokość barków o więcej niż 10-15 cm. Jak to się ma do rzeczywistości to nie wiem. Gięta kierownica podobno jest wygodniejsza. Jednak wydaje mi się, że wygoda dotyczy tutaj pozycji ciała, ale nie dłoni. Kierownice gięte bardzo często (przynajmniej te które widziałem, macałem, używałem) mają podginane końcówki, co powoduje że dłoń leży na nich nie naturalnie. Im naturalniejsza pozycja dłoni tym większa wygoda i dla dłoni i wydaje mi się, ze dla pleców. Bardzo wielu użytkowników giętych kierownic odczuwa bóle mięśni  w okolicach łopatek. Jednak zauważyłem, że głównie dotyczy to dłuższych przejażdżek rowerowych. Na krótkich dystansach wydaje się być nawet wygodnie, a tym bardziej przy enduro czy dh.Też miałem z tym problemy przy KORE XCD 710mm,  gięcie do góry 13mm. Obecnie śmigam na nowej linii Koryak MTB Flat 9 st gięcia do góry i 5 stopni do tyłu. Już nie czuje tak mocno dyskomfortu przy dłuższych trasach, ale to jeszcze nie to. W najbliższym czasie zamierzam wypróbować kierownice o zerowym gięciu do góry i lekkim gięciu do tyłu.

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 2
Opublikowano

Bardzo ogólnie: Prosta i szersza kierownica ułatwia sterowanie rowerem (pozwala mocniej szarpnąć, kiedy trzeba), ale wystawia nam łokcie w nienaturalny sposób na zewnątrz, co po pewnym czasie jest niewygodne. Wygięta i węższa kierownica pozwala bardziej naturalnie ułożyć nadgarstki, a tym samym rozluźnić całość rąk aż po barki, ale nieco trudniej się manewruje przy takim chwycie.

Ja jeżdżę z prostą kierownicą 680 mm, ale mam na niej chwyty rozszerzane do platformy, które pozwalają zmieniać chwyt między rozluźnionym a agresywnym. Gdyby nie to, też szukałbym zakrzywionej pod kątem dłuższych tras.

• Pomógł 1
Opublikowano

Dodam że kierownice mają wiele parametrów jak szerokość, gięcie do góry, gięcie do tyłu, wznios. Ja preferuje kierownice o wzniosie 1,5' z delikatnym gięciem do tyłu. Ale jak już wcześniej wspomnieli. Bardzo indywidualna sprawa. Porównaj do tej co masz i czego chciałbyś oczekiwać od nowej.

• Pomógł 1
Opublikowano

Mam gieta i szeroka i powiem tak - to zupelnie inne doswiadczenie. Poki co jezdze na Atlasie Race Face'a wznios 0.5" , giecie tyl 8, wznios 4 stopnie. Rewelacyjnie sie z ta kierownica zjezdza z kazdej gory czy gorki. Na korzeniach, czy to podjazd czy zjazd dzwignia jaka sie stosuje przy tych 756mm szerokosci pozwala bezproblemowo manewrowac w terenie. NA fotkach widac ze jezdzisz bez rogow wiec zmiana pozycji rak i tak cie nie interesuje ale rogi de facto mozna zalozyc, tylko nie na zewnatrz, a pomiedzy klamkami hamulcow a gripami - tam jest sporo miejsca - testuej wlasnie takie rozwiazanie. Racje maja tez przedmowcy, ze to bardzo indywidualna sprawa, jednak na znanym portalu aukcyjnym gieta kierownica 780mm jest za 50 zlotych jesli sie nie myle. Mozna taka kupici  testowac rozne szerokosci i katy mocowania w mostku. 50 zeta to nieduzo, a mozliwe ze ci przypasuje.

• Pomógł 1