Skocz do zawartości

Koło 27,5 dla 105kg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie! Przychodzę do was z małym problemem. Aktualnie mam koła 27,5 cali z 28 szprychami. Po około 1,5 miesiąca jazdy (rower kupiłem używany) koła są lekko scentrowane. Mam 193 cm wzrostu i 105 kg na wadze. Nie jestem pewien czy oddawać rower do serwisu aby mi wycentrowali te koła czy może kupić nowe, z większą ilością szprych. Niestety aktualnie mój budżet to około 300zł. Co mi polecacie zrobić w takiej sytacji? 

Mój rower to B'TWIN Rockrider 520, na oponach Continental Double Fighter 2

Edytowane przez Makser
Opublikowano

Koła mogą być słabo naciągnięte albo mogą być ze słabych komponentów. Prawdopodobnie w kwocie 300zł nic lepszego nie kupisz. Ja bym do nypli wkropił klej do gwintów i równo z odpowiednią siła naciągnął. Jak znasz kogoś kto dobrze naprawia koła to zanieś bo w innym wypadku zapłacisz więcej niż te 300zł a zostaniesz z niczym.

Napisz co to są za koła, wrzuć specyfikację i zdjęcie. Im więcej podasz informacji tym lepszą odpowiedź uzyskasz.

Opublikowano

Ja mam niskie doświadczenie z rowerem albo jego naprawianiem. Myślę ze najodpowiedniej było by oddać to do serwisu, bo nie znam osoby która by zrobiła to.

5 minut temu, Yan napisał:

Koła mogą być słabo naciągnięte albo mogą być ze słabych komponentów. Prawdopodobnie w kwocie 300zł nic lepszego nie kupisz. Ja bym do nypli wkropił klej do gwintów i równo z odpowiednią siła naciągnął. Jak znasz kogoś kto dobrze naprawia koła to zanieś bo w innym wypadku zapłacisz więcej niż te 300zł a zostaniesz z niczym.

Napisz co to są za koła, wrzuć specyfikację i zdjęcie. Im więcej podasz informacji tym lepszą odpowiedź uzyskasz.

Rower to B'TWIN Rockrider 520, Opona to Continental Double Fighter 2

9 minut temu, Yan napisał:

A jeśli za 300 zł nic nie kupie sensownego, to jaką kwotę muszę dopłacić aby kupić coś porządnego?

Opublikowano

Koła w RR520 to nic specjalnego, to raczej budżetowe koła.

Można mieć koła na 28 szprychach ale muszą być z lepszych komponentów.

Za 300 złotych to same piasty takie ooo mogą kosztować ( np. Novatec D042Sb i D041SB)

Opublikowano
4 minuty temu, Kruk napisał:

Koła w RR520 to nic specjalnego, to raczej budżetowe koła.

Można mieć koła na 28 szprychach ale muszą być z lepszych komponentów.

Za 300 złotych to same piasty takie ooo mogą kosztować ( np. Novatec D042Sb i D041SB)

Hmm, więc co mógłbym zrobić w takiej sytuacji?

Opublikowano

Poszukaj polecanego warsztatu w okolicy pod kątem kół. Powiedzą czy da się te koła doprowadzić do porządku. Ew. sam się pobaw w centrowanie i zrobisz to tak samo dobrze co byle jaki warsztat.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Makser napisał:

A jeśli za 300 zł nic nie kupie sensownego, to jaką kwotę muszę dopłacić aby kupić coś porządnego?

Podaję Ci linka gdzie kupowałem koła do swojego roweru jakiś czas temu. Szukałem kół budżetowych i była to najtańsza sensowna opcja wg. mnie. Za komplet 27,5 zapłaciłbyś od niecałe 500 zł do 620 zł na chwilę obecną. Tylko upewnij się czy będą pasować do Twojego roweru.

https://www.rowertour.com/c/209/komplety-kol

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano

Chociaż koła mogły od nowości nie mieć dociągnietych  nypli i jak usiadł cięższy zawodnik,to koło się skrzywiło.105Kg to nie ma tragedii i św. pogadaj z serwisem,czy wycentrują i dadzą gwarancję.

Abo kup porządne tyne koło,bo na nie idzie lwia część wagi. Potem jak uzbierasz fundusze,to dokup przód  

Opublikowano
27 minut temu, Accent_Szaj napisał:

wycentrują i dadzą gwarancję

Miałem do czynienia z 3-ma tanimi rowerami z tanimi kołami. Można je wycentrować a i tak kilkunastu dniach jeżdżenia będą krzywe. Jak nie pękają szprychy to już jest dobrze i nie sensu z nimi walczyć. Szkoda pieniędzy, czasu, nerwów. Trzeba jeździć tak jak jest i się nie przejmować.

32 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

kup porządne tyne koło

Jest to jakieś rozwiązanie.

Opublikowano

Ja w lipcu tamtego roku kupowałem koła od daveo.pl

Za 600 zł złożyli mi taki zestaw:

Piasty Novatec D041SB i D032SB 32h
Obręcze DT 533d 29er 32h
Szprychy DT Champion czarne + mosiężne czarne nyple

Koła bardzo fajne, choć dla niektórych to i tak będą koła „budżetowe”. Moja waga to 93 kg. 

Opublikowano

raczej nazwałbym to kołami podstawowymi nie budżetowymi. 

Normalne koła do XC itp.