Marckok Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Mam / używam rower holenderski Batavus Fugato; właściwie oryginalna jest kierownica i rama, bo napęd jest Shimano który w oryginale z pewnością nie występował; na rowerze jeżdżę rekreacyjnie: ścieżki rowerowe i trochę leśnych, kupiłem jako używany i służy mi parę lat; niedawno przeprowadziłem się spod Warszawy do Gdańska i o ile na płaskie mazowieckie drogi był ok to przy licznych podjazdach w Trójmieście już trochę jest za słabo z trzema biegami pytanie: czy opłaca się dać rower do serwisu i wymienić napęd (tak by miał te 7 biegów minimum) plus naprawy wymagają hamulce, wymiany jedna opona czy lepiej kupić nowy / używany rower (typu trekking / cross); a jeśli lepiej kupić to czy możecie zarekomendować jakieś miejsce w Trójmieście gdzie kupię coś sensownego do 1000 zł zdjęcia aktualnego roweru: tutaj
Gość Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 link u mnie nie działa. Jak się domyślam myslisz o 7 biegowej piaście shimano nexus ? Koszt ok 400 zł, jak lubisz ten rower to warto zainwestować za 1tys i tak dużego wyboru nie bedzie.
Andrzej Sawicki Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Masz rower raczej miejski, który daje wygodną, wyprostowaną pozycję na krótkie przejazdy. Jeśli to wszystko, co robisz, jak najbardziej pasuje zmiana napędu i serwis reszty. Jeśli myślisz o dalszych wycieczkach, chyba bardziej przyda się rower trekkingowy, który wymusi bardziej pochyloną pozycję -- do długiego pedałowania.
Marckok Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2017 10 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał: Masz rower raczej miejski, który daje wygodną, wyprostowaną pozycję na krótkie przejazdy. Jeśli to wszystko, co robisz, jak najbardziej pasuje zmiana napędu i serwis reszty. Jeśli myślisz o dalszych wycieczkach, chyba bardziej przyda się rower trekkingowy, który wymusi bardziej pochyloną pozycję -- do długiego pedałowania. u mnie z racji schorzenia kręgosłupa pochylona pozycja jest mocno niewskazana
Andrzej Sawicki Opublikowano 25 Czerwca 2017 Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Czyli faktycznie warto zrobić upgrade. Zabrałbym go do serwisu rowerowego i zapytał o cenę za nowy napęd i naprawy/przegląd. Na pewno zmieści się poniżej 1000 zł. Może nawet da się założyć 3x8 albo 3x9, aby był naprawdę na dowolne wzniesienia. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Andrzej Sawicki
Marckok Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2017 serwis wycenił się na 900 zł minimum (napęd Nexus); dodali też że u nich nowy rower zaczyna się od 1249 zł zastanawiam się nad kupnem nowego, ale nie wiem gdzie szukać (nie mam wielkich pieniędzy do wydania) - podobno lepiej nie w Decathlonie
Rekomendowane odpowiedzi