Krystian_Mtb_Rider Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 Cześć. Mam problem z swoim rowerem. Przed wymianą kompletu kasety i łańcucha czułem podczas jazdy chrobotanie odczuwalne na pedałach, oraz słychać takie dziwne chrobotanie. Po sprawdzeniu dźwięk dziwnie pochodzi z przerzutki. Wymieniłem kasetę na nową wraz z łańcuchem, przerzutka tylna wymyta kółka sprawdzone nasmarowane, wszystko złożone i nadal słyszę i czuję chrobotanie. Korba i suport oki zero luzów cicho płynnie chodzi. Jedyne czego nie zrobiłem to nie rozkręcałem bębenka. Ale nie ma żadnych do niego zastrzeżeń brak luzów i chrobotania. Czy to może być w nim wina? Gdzie szukać przyczyny ? Kaseta Shimano Deore CS HG50-10 10 rzędów , łańcuch stary był KMC a nówka Shimano Deore CN-HG54. Mam 114 ogniw. Przerzutka tył Deore RD-M610 SGS. Panowie pomocy Za brak wiedzy z góry przepraszam.
CoolBreeze Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 Imho, nowy napęd musi się "przegryźć". 1
Krystian_Mtb_Rider Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Opublikowano 20 Maja 2020 W dniu 19.05.2020 o 12:06, CoolBreeze napisał: Imho, nowy napęd musi się "przegryźć". Też tak sądzę, najbliższy tydzień będzie obfity w przejazdy rowerowe więc będę obserwował ułożenie napędu i łańcucha. 17 godzin temu, Kruk napisał: Może po prostu regulacja napędu ? Regulowałem zarówno na starym napędzie z starym łańcuchem i nie dało to żadnego efektu, na nowym napędzie z nowym łańcuchem problem jest ten sam. Jeśli nie znajdę rozwiązania problemu w własnym zakresie to czeka mnie bolesna wizyta w serwisie.
revolta1 Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Zobacz czy dobrze przeplotles łańcuch przez tylna przezutke. Zadaza się że zakładając nie chodzi łańcuch po kuleczkach tylko po rusztowaniu przerzutki 😁😁 mówię poważnie 3
CoolBreeze Opublikowano 20 Maja 2020 Opublikowano 20 Maja 2020 Zobacz czy dobrze przeplotles łańcuch przez tylna przezutke. Zadaza się że zakładając nie chodzi łańcuch po kuleczkach tylko po rusztowaniu przerzutki mówię poważnie To też bardzo dobry trop.Też mi się tak kiedyś przytrafiło w pośpiechu 2
Krystian_Mtb_Rider Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Opublikowano 21 Maja 2020 18 godzin temu, revolta1 napisał: Zobacz czy dobrze przeplotles łańcuch przez tylna przezutke. Zadaza się że zakładając nie chodzi łańcuch po kuleczkach tylko po rusztowaniu przerzutki 😁😁 mówię poważnie Sprawdzone i jest dobrze założony łańcuch. Zrobiłem wczoraj około 68km i chrobotanie się wycisza. Może jest to racja że nowy napęd i łańcuch muszą się ułożyć. Na ostatniej zębatce łańcuch mi przeskakuje na tej najmniejszej tylnej. Muszę dołożyć jeszcze jedno ogniwo łańcucha ? 16 godzin temu, CoolBreeze napisał: To też bardzo dobry trop. Też mi się tak kiedyś przytrafiło w pośpiechu Też mi się tak zdarzyło ale tym razem wszystko dobrze ułożone.
Kruk Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 19 minut temu, Krystian_Mtb_Rider napisał: Na ostatniej zębatce łańcuch mi przeskakuje na tej najmniejszej tylnej. Muszę dołożyć jeszcze jedno ogniwo łańcucha ? Jeśli na najmniejszej zębatce przeskakuje Ci łańcuch to : -albo masz zbyt naciągniętą linkę (ja robię tak przy regulacji że kręcę korbą, i zmieniam bieg, kręcę baryłką do momentu aż bieg się zmieni, zawsze lepiej by bieg szybciej schodził w dół kasety) -albo masz za bardzo lub za słabo skręconą śrubę H w przerzutce.
Krystian_Mtb_Rider Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Opublikowano 21 Maja 2020 5 minut temu, Kruk napisał: Jeśli na najmniejszej zębatce przeskakuje Ci łańcuch to : -albo masz zbyt naciągniętą linkę (ja robię tak przy regulacji że kręcę korbą, i zmieniam bieg, kręcę baryłką do momentu aż bieg się zmieni, zawsze lepiej by bieg szybciej schodził w dół kasety) -albo masz za bardzo lub za słabo skręconą śrubę H w przerzutce. Dzięki za info dziś to sprawdzę.
Kruk Opublikowano 21 Maja 2020 Opublikowano 21 Maja 2020 Sprawdź, pewnie, nic nie zaszkodzi a moooże pomoże
Krystian_Mtb_Rider Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Opublikowano 21 Maja 2020 Godzinę temu, Kruk napisał: Sprawdź, pewnie, nic nie zaszkodzi a moooże pomoże Dzięki ☺️
zakator Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Witam wszystkich, Pozwolę sobie podpiąć się do tematu ponieważ mój problem jak widzę jest bardzo podobny. Posiadam Krossa Evado 5 z 2018 roku (zakupiony w 2019), w zeszłym sezonie przejechałem nim około 400km i chodził w miarę ok (na gwarancji wymieniony wkład suportu). W tym sezonie jeżdżę z trochę mniejszymi prędkościami więc i na mniejszych przełożeniach ponieważ dołączyła do mnie 7 letnia córka więc ona nie pogoni :). Mój problem wygląda następująco: podczas jazdy na przełożeniu np 2x3 lub 2x2 czuję i słyszę tak jakby chrobotanie łańcucha w tylnej przerzutce, szczególnie przy obciążeniu (podjazd pod wzniesienie). Dźwięk i odczucie jest bardzo dziwne, tak jakby łańcuch się źle układał, kojarzy mi się się to ze starymi rowerami i skorodowanym łańcuchem lub źle ustawionym kołem gdzie łańcuch charakterystycznie trzeszczał. Napęd wyczyściłem, łańcuchowi zrobiłem shake i nasmarowałem. Pomimo serwisu gwarancyjnego podjechałem do sprawdzenia do Go Ride ponieważ tam rower zakupiłem żeby sprawdzili. Przy mnie serwisant wyprostował hak i wyregulował przerzutkę niestety z marnym skutkiem ponieważ dźwięki i odczucia pozostały. Dodatkowo sporadycznie zdarza mi się przeskok w napędzie tak jakby zapadki w bębenku nie do końca się zazębiły. Mam u siebie starego górala i w nim pomimo lat nie miałem nigdy takiego problemu i nie bardo wiem za co się wziąć. To co przyszło mi do głowy zostało sprawdzone, na wieszaku tego nie czuć i nie słychać dlatego też jak chciałbym oddać go na gwarancji nie wiem co mam powiedzieć w serwisie. Proszę o pomoc, co mogę sam jeszcze sprawdzić lub ewentualnie co mówić w serwisie żeby fachowcy zrozumieli tłumaczenie laika. Pozdrawiam
Krystian_Mtb_Rider Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 26 Czerwca 2020 5 minut temu, zakator napisał: Witam wszystkich, Pozwolę sobie podpiąć się do tematu ponieważ mój problem jak widzę jest bardzo podobny. Posiadam Krossa Evado 5 z 2018 roku (zakupiony w 2019), w zeszłym sezonie przejechałem nim około 400km i chodził w miarę ok (na gwarancji wymieniony wkład suportu). W tym sezonie jeżdżę z trochę mniejszymi prędkościami więc i na mniejszych przełożeniach ponieważ dołączyła do mnie 7 letnia córka więc ona nie pogoni :). Mój problem wygląda następująco: podczas jazdy na przełożeniu np 2x3 lub 2x2 czuję i słyszę tak jakby chrobotanie łańcucha w tylnej przerzutce, szczególnie przy obciążeniu (podjazd pod wzniesienie). Dźwięk i odczucie jest bardzo dziwne, tak jakby łańcuch się źle układał, kojarzy mi się się to ze starymi rowerami i skorodowanym łańcuchem lub źle ustawionym kołem gdzie łańcuch charakterystycznie trzeszczał. Napęd wyczyściłem, łańcuchowi zrobiłem shake i nasmarowałem. Pomimo serwisu gwarancyjnego podjechałem do sprawdzenia do Go Ride ponieważ tam rower zakupiłem żeby sprawdzili. Przy mnie serwisant wyprostował hak i wyregulował przerzutkę niestety z marnym skutkiem ponieważ dźwięki i odczucia pozostały. Dodatkowo sporadycznie zdarza mi się przeskok w napędzie tak jakby zapadki w bębenku nie do końca się zazębiły. Mam u siebie starego górala i w nim pomimo lat nie miałem nigdy takiego problemu i nie bardo wiem za co się wziąć. To co przyszło mi do głowy zostało sprawdzone, na wieszaku tego nie czuć i nie słychać dlatego też jak chciałbym oddać go na gwarancji nie wiem co mam powiedzieć w serwisie. Proszę o pomoc, co mogę sam jeszcze sprawdzić lub ewentualnie co mówić w serwisie żeby fachowcy zrozumieli tłumaczenie laika. Pozdrawiam Mój problem zniknął po następujących czynnościach: - regulacja przerzutki tylnej, - czyszczenie pedałów, - wykręcenie suportu i czyszczenie i montaż na bardzo bardzo czysto żeby nie piszczał 🙂 Po zrobieniu 200km, nowy łańcuch i kaseta ułożyły się i męczące chrobotanie znikło. Założyłem nowe opony tzw slick - głodki bieżnik ale szerokości 2.0 do mojego MTB i teraz mam w większości trasy asfalt/utwardzone i średnia prędkość to 27/30 km/h. Tak wiem powiecie kup sobie szosówkę ale próbowałem się dopasować i niestety szosówka nie dla mnie. Uwielbiam MTB. Jestem amatorem który kręci w sezonie średnio 600km w miesiącu. Wracając do tematu chrobotania u mnie znikło i przy takich prędkościach nic nie słyszę.
mareq Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Smarowałeś łańcuch ponownie? Ja po "szejku" smaruję i po kilku godzinach ponawiam smarowanie. Po jednym łańcuch potrafi chrobotać. Używam Shimano PTFE. Dopiero po drugim robi się cichy. Bez mycia łańcucha to oczywiście smaruję tylko raz.
zakator Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Wydaje mi się ze aż za bardzo go nasmarowałem ponieważ pomimo wytarcia ściereczką łańcuch jak i kaseta wydaja się lekko wilgotne od oleju.
mareq Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Smaruje się po kropelce na każdą rolkę. Potem trochę pokręć korbami, żeby się rozprowadził, troszkę odczekaj i wytrzyj łańcuch z zewnątrz.
zakator Opublikowano 26 Czerwca 2020 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Tak właśnie zrobiłem ale chyba zbyt duże krople podawałem. Myślę że zacznę od rozkręcenia suportu żeby zobaczyć co tam się dzieje choć nie wiele zrobię bo jest na łożyskach maszynowych. Zastanawia mnie sam bębenek bo tak jak napisał zdarza mu się sporadycznie przeskoczyć a jak zakręcę kołem w powietrzu to słychać taki dziwny szum z piasty jakby pracowało któreś łożysko bez smaru. Powstrzymuje mnie przed taką zabawa gwarancja, mam nadzieje że nie stracę
zakator Opublikowano 2 Lipca 2020 Opublikowano 2 Lipca 2020 Witam po krótkiej przerwie, Zabrałem się za rozkręcanie roweru, czyszczenie i smarowanie. Myślę że udało mi się zlikwidować problemy ale.... Powodem dziwnych hałasów z napędu moim zdaniem były dwie przyczyny: 1. Źle wyczyszczony łańcuch, tzn shake zrobiłem tylko raz a po nasmarowaniu i przy wyginaniu było słychać trzeszczenie piasku w ogniwach + piasek na kasecie, następnym razem co najmniej dwa razy po zmianie nafty/benzyny. 2. Przy przełożeniu 2x3 łańcuch jednak jest bardzo blisko przedniej przerzutki a przy nacisku i systemie na kwadrat mogło gdzieś się ugiąć i zachrobotać. Przynajmniej nauczyłem się rozbierać cały napęd i porządnie go czyścić oraz smarować. Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi