Skocz do zawartości

rama 29er długa + sztywna oś

LALA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam się do budowy roweru na kole 29" mam kilka wymagań których nie chciałbym odpuszczać tj;

1. sztywna oś 12x142/lub boost 

2. główka taper

3. raech na poziomie 480mm 

4. kąt główki na poziomie 69st-69,5

Myślałem nad ramą GT zaskar Elite i w nim wiele pasuje ale brak mu sztywnej osi i tu pytanie do was czy ta sztywna os jest taka doskonała i mega potrzebna? Dodam że rower nie będzie oszczędzany, nie chodzi mi o to że jestem jakimś mocnym zawodnikiem czy ciężkim ale rower będzie jeździł jako trening do zjazdu i często będzie mocno zjeżdżał, latał, i twardo lądował.

piszcie proszę wasze opinie i może co innego polecacie rama może kosztować max 3000zł 

Opublikowano (edytowane)

A co powiesz na Merida Big.Nine? jest kilka wersji tych ram i są stosunkowo długie. Masz tappered, sztywną oś, BSA i w zależności od modelu wew. prowadzenie linek.

Edytowane przez ze4lot
Opublikowano

Nie wiem jakim cudem pominąłem tą ramę zaraz zabieram się do czytania internetu ?

Opublikowano

No właśnie, to jest spory problem. Również szukam ramy o podobnych parametrach i ta meridowa jest jedną z niewielu, którą chyba można w Polsce dostać ;/

Opublikowano

Cześć wszystkim Szajbajkom!

Również szukam ramy o podobnych parametrach. Jednak z zakupem samej ramy chyba już nie jest tak łatwo, producenci się chyba wycofują ze sprzedaży detalicznej ram aluminiowych. Też chciałem kupić Zaskara ale facet w sklepie powiedział, że to nie możliwe, albo cały rower albo nic. jeszcze w zeszłym roku dostępne były aluminiowe ramy Canyon czy Scott. Z tego co do tej pory zdążyłem się zorientować to bez znajomości trudno wyrwać samą ramę. Producenci z oczywistych względów wolą aby kupować całe rowery, czy może źle szukałem?

Znalazłem szwajcarską manufakturę KOBA, ramy można kupić także przez polskiego dystrybutora - http://lemonbike.eu/produkt/koba-big-racetool-29-12-mm/

Zobacz też ramy KONA,np model KAHUNA są bardziej progresywne.

Pozdrawiam i dajcie znać gdzie można kupić PORZĄDNĄ ramę MTB.

Opublikowano
Dnia 10.04.2017 o 00:45, Rider napisał:

Jednak z zakupem samej ramy chyba już nie jest tak łatwo, producenci się chyba wycofują ze sprzedaży detalicznej ram aluminiowych. 

Niestety masz rację, ciężko coś dostać. pochodziłem po sklepach i ciągle słyszę "panieeee rower se pan kup a nie się będziesz męczył ze składaniem" kona jest bardzo krótka, zastanawiałem się chwilę na grand canyonem ten ma kąt 68,5 no doskonały, ale krótki. szukam dalej :) 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzwoniłem do Canyona na infolinię - obecnie można kupić tylko drogie karbonowe ramy, aluminiowe są już niedostępne w sprzedaży detalicznej.

Zobacz polskie propozycje, które wpasowują się w twoje wymagania: NSBIKES Eccentric Djabmo lub Dartmoor Primal+. Można je kupić bez kombinowania od dystrybutora.

Opublikowano

Myślałem nad ramą GT zaskar Elite i w nim wiele pasuje ale brak mu sztywnej osi i tu pytanie do was czy ta sztywna os jest taka doskonała i mega potrzebna? Dodam że rower nie będzie oszczędzany, nie chodzi mi o to że jestem jakimś mocnym zawodnikiem czy ciężkim ale rower będzie jeździł jako trening do zjazdu i często będzie mocno zjeżdżał, latał, i twardo lądował.

Sztywną oś to przede wszystkim odpowiedź na cieniowane. Samego koła nie usztywnia. Czy jest taka potrzebna, niesądzę. Jeśli chcesz pojeździć bardziej agresywnie to zainteresowałym się ramami typowymi pod Trail jak wyżej wymienione NS'y czy Dartmoor.
  • Pomógł 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Po kilku ładnych tygodniach chciał bym powrócić do tematu, szukałem trochę czasu i w zakątkach sklepów internetowych znalazłem ramę która, spełnia wszystkie wymagania.

kliknij tu aby zobaczyć ramę w sklepie

rama to VOTEC VC z kolekcji 2016 cena w tym sklepie to około 1300zl na stronie jest napisane że, posiada 10 lat gwarancji.

Teoretycznie (sugeruję się tabelą geometrii) rama doskonale wpisuje się w to czego szukałem:

Materiał alu, sztywna oś, główka taper, zewnętrznie prowadzone pancerze, kąt główki 69 przy amorze 120mm, horizontal 640mm kolor też niczego sobie bo obręcze będą białe piasty szare, korba czarna, heble czarne, kierownica raczej czarna, amor czarny z białymi napisami sądzę że jakoś to się razem zespoli. Tu pytanie do was;

Co to za marka, coś rozsądnego?

Posiada ktoś rower na tej ramie i może coś powiedzieć?

Ew jakie inne (dostępne) ?