Skocz do zawartości

Dziwne stukanie w okolicach korby.

gacusx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od czego jest internet. Wymiana wkładu zwłaszcza pod zintegrowaną oś jest dziecinnie prosta.

Opublikowano
4 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Szosowy wkład pod mufę 68 jest bez podkładek ale jak pisałem wyżej miski MTB są węższe niż szosowe i tą różnice w szerokości misek zniwelowano podkładką 2,5 mm.

Może to jest przyczyna strzałów?Ma wiecej luzu ma korbie.

Spróbuj podłożyć  podkładkę 1mm i zniwelować różnicę o której piszę @PrzeLuka

Choć wymiana supportu na szosowy również załatwi sprawe

• Lubię to! 1
Opublikowano
Witajcie,ostatnio coś w moim rowerze zaczęło hałasować. Mianowicie podczas pedałowania słychać stukanie,jeśli pedałuję nie wkładając w to większej siły jest okej,natomiast kiedy mocniej przycisnę słychać to tak jak 
.  Podczas jady na stojąco jest to samo..próbowałem już dokręcić pedały,lecz to nie pomogło. W serwisie powiedzieli mi,że to nie jest wkład suportu. Nie przeszkadza to w jeździe ale jednak chciałbym usunąć tę usterkę bo strasznie denerwuje. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i pomoc.
A łańcuch Ci nie trze o wózek? Ja tak miałem właśnie. Myślałem że coś mi stuka a się okazalo, że to łańcuch o wózek mi tarł od czasu do czasu.... I też tak było tylko przy mocnym pedałowaniu.
Opublikowano
17 godzin temu, gacusx napisał:

Jestem zielony w temacie napraw niestety a w serwisie za wymianę supportu biorą 30zł :/

Nic raczej nie zepsujesz, a klucz Ci się przyda na zaś...

Opublikowano
15 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Spróbuj podłożyć  podkładkę 1mm i zniwelować różnicę o której piszę @PrzeLuka

Ale on ma tam korbę szosową której oś też jest krótsza od MTB.

Dawanie tu jakichkolwiek podkładek kończy się tym , że gwint śruby kasującej może nie sięgnąć osi ( miałem taki przypadek, że ktoś się na rzeźbił właśnie w ten sposób), 2 upośledzi rozstaw korb, niby mało oczywiste, ale jak ktoś jest przyzwyczajony( chodzi o stopy) to może być różnie ( zacznie się w kolankach zwłaszcza lewym jak ktoś nie jest mańkutem dziać no i stopy) .

Mam ten suport założony bez żadnych podkładek.

Ale:

Jeżeli suport wkręcony jest na farbę może strzelać, suche łożyska w Shimano HTII to rzadkość, aczkolwiek i to może się zdarzyć

Może strzelać też tylny zacisk - dźwięk podobny jak i objaw przy strzelającym HTII , dlatego pisałem by to sprawdził.

Opublikowano

Spróbowałem jeszcze przystawić rower do ściany przednim kołem i stanac na kazdym z pedalow,i na kazdym jest od czasu do czasu stuknięcie.

Opublikowano

Poluzuj tylny zacisk koła wyczyść i ponownie zaciśnij. Jak będzie strzelać to następny suport do przeglądu/wymiany.

Opublikowano

@gacusx masz może nóżke? U mnie właśnie ona dawała w kość

Opublikowano
Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

@gacusx masz może nóżke? U mnie właśnie ona dawała w kość

Nie mam nóżki

5 godzin temu, kaido2 napisał:

Poluzuj tylny zacisk koła wyczyść i ponownie zaciśnij. Jak będzie strzelać to następny suport do przeglądu/wymiany.

Właśnie porobiłem koło zacisków,ściągnąłem łańcuch,blaty,pedały wszystko dokładnie wyczyściłem. Za niedługo zakładam łańcuch i zobaczymy czy coś się poprawi,jeśli nie to pewnie 100% suport

Opublikowano (edytowane)

Skończyłem czyścić cały napęd oprócz suportu,problem nadal nie zniknął ale zauważyłem,że jeśli zrobię tak jak

tutaj to slychac taki stuk,podobnie jest podczas jazdy,z tym ,że z większą intensywnością? Będę zamawiać dzisiaj suport,lecz chciałbym się upewnić ,że to na pewno on.

Edytowane przez gacusx
Opublikowano
Skończyłem czyścić cały napęd oprócz suportu,problem nadal nie zniknął ale zauważyłem,że jeśli zrobię tak jak
 to slychac taki stuk,podobnie jest podczas jazdy,z tym ,że z większą intensywnością? Będę zamawiać dzisiaj suport,lecz chciałbym się upewnić ,że to na pewno on.
Jesteś pewny że łańcuch ci nie ociera raz na jakiś czas o wózek przerzutki? Ja tak miałem jak mocniej na pedały naciskalem. Jak jechałem wolno to nic się nie działo...
  • 1 miesiąc temu...
koszalek_opalek
Opublikowano

Podłączam się, bo mam identyczny problem. Suport już wymieniony. Mój problem pojawił się po zamontowaniu nowego koła z nową kasetą.

koszalek_opalek
Opublikowano

Czesc forumowicze. U mnie problem rozwiazany. Problemem byla zapadka w bebenku, ktora pracowala na sucho w starym, brudnym smarze i czasami nieodskakiwala. Wyczyszone i smiga jak trzeba. Dodam, ze kola sa nowe, tym wieksze bylo moje zdziwienie. Pozdro i mam nadzieje, ze komus pomoglem. 

Ps. Bez odmrecania kasety mozna to sprawdzic ruszajac nia az poczujemy taki delikatny przeskoki to charakteryatyczne stukniecie. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry Forumowicze.

Miałem podobny problem jak koledzy wyżej, długo z nim walczyłem, szukając rozwiązania między innymi na tym forum, więc pomyślałem że podzielę się "rozwiązaniem", może komuś się przyda.

Pacjent: Cannondale Flash F29 (carbon), rower kupiłem niedawno, na jeździe testowej wydaje mi się że wszystko było ok, przyjechałem do domu, trochę pogrzebałem, trochę pojeździłem i pojawiło się trzeszczenie... wydawać by się mogło w okolicach suportu, nauczony doświadczeniem, zacząłem od wszystkiego innego, pedały, inne koło, czyszczenie haka przerzutki, odkręcona sztyca. Nie pomogło, rozbieram suport, łożyska w średnim stanie: zakup nowych - wymiana. Dalej to samo. Inna korba - dalej to samo. 

Okazało się że wyrobione jest gniazdo w ramie i łożysko ruszając się w ramie wydaje dźwięki. Pewną wskazówką (przynajmniej u mnie tak się wydaje) była świecąca powierzchnia gniazda, wydaje mi się że gdyby łożysko się nie ruszało nie była by tak wypolerowana. Skończyło się na wklejeniu, najpierw na średnim klejem do gwintów (nie pomogło), potem mocnym. Problem rozwiązałem oczywiście z pełną świadomością że strzelam sobie w stopę, bo jak kiedyś przyjdzie do wymiany łożysk to łatwo nie będzie 🙂

Zastanawiam się czy ktoś jeszcze miał taki problem i ratował się np. wymianą mufy? Firmy zajmujące się naprawą ram z włókna węglowego oferują takie usługi? Może ktoś zna orientacyjną cenę?

Pozdrawiam i cierpliwości życzę w nierównej walce z wszelkiej maści zgrzytami w rowerze.

Grzegorz.