Skocz do zawartości

SRAM GX 1x12 -> SLX/XT 1x12

Kamil120590

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć Wszystkim,

Jest to mój pierwszy post także chciałbym wszystkich serdecznie przywitać.

Mam dość duży dylemat, gdyż nie jestem specem od rowerów dlatego chciałbym się dopytać u specjalistów. Jestem na etapie wymiany całego napędu Sram GX na SLX/XT 1x12, SRAM jest drogi w eksploatacji kasety są w całości i kosztują krocie. Dzięki pomocy chłopaków z DT4YOU wiem, że nie będzie problemu z przerobieniem moich kół z bębenka XD na MicroSpline. Mam duży problem odnośnie korby, co czytam na różnych forach to każdy pisze coś innego i powiem szczerze, że troszkę zgłupiałem. Rower to Cube Reaction Race 2019r. Szerokość mufy 92mm, oba koła są w boost.

Teraz tak, jaką powonieniem mieć korbę, wiem, że długość będzie 175mm, ale co dalej:

Shimano korba SLX FC-M7100 12rz 175mm (non boost) - Współczynnik Q-Factor: 172mm, Linia łańcucha: 52mm

Shimano korba SLX FC-M7120 12rz 175mm - Współczynnik Q-Factor: 178mm, Linia łańcucha: 55mm - gdzie nie szukałem jest informacja, że dedykowana pod mufy 68/73mm czy w takim razie podejdzie ona również pod 86/92,5mm?

Shimano korba SLX FC-M7130 12rz 175mm (Boost) - Współczynnik Q-Factor: 181mm, Linia łańcucha: 56,5mm

Skoro mam w boost to powonieniem kupić korbę z boostem lecz linia łańcucha wydaje mi się, że jest duża i teraz nie wiem, nie widzę na stronie czegoś po środku. Gdzieś na jakiejś stronie wyczytałem, że linia łańcucha 52mm jest pod piasty 142 lub/i 148, linia łańcucha 55mm jest dedykowana pod piasty 148mm a 56,5mm pod piasty 157mm.

Ile w tym jest prawdy? Bardzo proszę o podpowiedź, który z zestawów będzie pracował płynnie.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Kamil

Edytowane przez Kamil120590