Skocz do zawartości

Giant Liv Avail 1

skunny90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Szukam od jakiegoś czasu swojego pierwszego roweru szosowego i szczerze mówiąc, im dłużej szukam, czytam i oglądam, tym mniej wiem :). Ciężko mi znaleźć rower dla mojego wzrostu 158cm i w miarę dobrymi parametrami technicznymi w tej cenie (max. 4000zl).

Jeszcze parę miesięcy temu upatrzylam sobie Giant Liv Avail 1 i znowu o nim myślę. Nie znalazłam konkretnych opinii o tym rowerze od osób, które faktycznie jeździły na nim- dlatego piszę tutaj, czy ktoś mógłby mi doradzić czy warto go kupować? Od razu dodam, chcę usunąć dodatkowe hamulce przy chwycie górnym. 

Z góry dzięki za opinie. 

Opublikowano

Jak na pierwszą szosę spoko wybór.

Z plusów: prawie kompletna Sora, dostępność małych rozmiarów pod twój wzrost, geometria endurance (stosunkowo wygodna na dłuższe jazdy), prosty serwis dzięki zewnętrznemu prowadzeniu linek, możliwość montażu 2 bidonów nawet w najmniejszym rozmiarze (ale trzeba użyć koszyków z wyciąganiem bocznym).

Z minusów: ciężkie koła i opony (ale lepszych kół w tanich rowerach i tak nikt nie daje), sztyca dfuse (przy twoim wzroście nie poprawi komfortu, a przy ewentualnej wymianie trzeba kupić u gianta), zewnętrzne prowadzenie linek jest mniej estetyczne i w razie jazdy w niepogodę czy przy wpakowaniu się w jakieś błocko może wymagać więcej czyszczenia / częstszą wymianę. Jak masz dobrą kondycję to można pomyśleć nad wymianą kasety na 11-28 albo 11-30.

Poza tym rower dobrze wykonany, nie ma czego się za bardzo przyczepić, poza tym że w tej cenie można by znaleźć coś ciekawszego w używanych (ale nie na twój wzrost).

Źródło: kupiłem 1,5 roku temu ten rower swojej dziewczynie (156cm wzrostu), różni się tylko malowaniem.