Waldorf Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Czy są jakieś przeciwwskazaniu do wpinania roweru MTB rama z carbon-u. Koło 29" sztywna oś 12mm. Wiem, ze do tego potrzebna jest specjalna przejściówka do wpięcia ale czy rama może być poddawana takim siłą ?. Powiedzmy, że nie szukam najtańszego trenażera. Mógłby wydać ok 2000 zł a chciałbym żeby posiadał funkcję interaktywne. Czy ktoś może doradzić jak ugryźć temat ?
Fisherek Opublikowano 24 Czerwca 2017 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Niektórzy uważają, że to problem, nie masz się czego obawiać
kamilw Opublikowano 29 Czerwca 2017 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Nieśli nie będziesz jeździć stając na nogach i wychylając się na boki to nie ma się czego obawiać. Ja wpinam od września Scotta CR1 20 w trenażer Elite RealTour B+ i nie zauważyłem, żeby działo się cokolwiek co mogłoby niepokoić.
Administrator SzajBajk Opublikowano 10 Lipca 2017 Administrator Opublikowano 10 Lipca 2017 Dnia 24.06.2017 o 16:13, Waldorf napisał: Czy są jakieś przeciwwskazaniu Osobiście nigdy ramy nie uszkodziłem w taki sposób, ale niektórzy producenci wyraźnie zabraniają takiego połączenia. Myślę, że niezłym rozwiązaniem są tutaj trenażery pochylające się na boki: http://tidd.ly/f04df080 1
Stryjek Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Używam ramy karbonowej i elite power mag, nic niepokojącego się nie dzieje
Waldorf Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Opublikowano 12 Lipca 2017 Dziękuję za informację. Wszyscy wokół tak twierdzą. Po wstępnej analizie chyba już wybrałem. Zostanę przy Tacx Genius Smart T2010.
Red Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Dnia 24.06.2017 o 16:13, Waldorf napisał: Czy są jakieś przeciwwskazaniu do wpinania roweru MTB rama z carbon-u. Koło 29" sztywna oś 12mm. Wiem, ze do tego potrzebna jest specjalna przejściówka do wpięcia ale czy rama może być poddawana takim siłą ?. Powiedzmy, że nie szukam najtańszego trenażera. Mógłby wydać ok 2000 zł a chciałbym żeby posiadał funkcję interaktywne. Czy ktoś może doradzić jak ugryźć temat ? Szajbajk w trenażerze montuje szosówkę z High Modulus Carbon i nic się z nią nie dzieje. Na zachętę że nie masz co się martwić, podrzucam filmik Santa Cruz'a pokazujący wytrzymałość karbonu względem aluminium.
Gość Opublikowano 14 Lipca 2017 Opublikowano 14 Lipca 2017 Tutaj za to pokazano, jak pracuje rama wpięta w trenażer: Ja dla pewności kupiłam trenażer rolkowy Tacx Antares. Czekam teraz aż przyjdzie i będę mieć porównanie do Elite Qubo Power Mag B+. Na zimę wstawię aluminiowego Gianta w trenażer magnetyczny, a na rolkowym będę śmigać na karbonowej Meridzie - przynajmniej taki mam ambitny plan.
Pete Opublikowano 19 Listopada 2021 Opublikowano 19 Listopada 2021 Podłączyłem szosę carbon do Wahoo Kickr i po kilkudziesięciu przejechanych kilometrach pojawił się regularny dźwięk "stękania" ramy przy większej mocy. Kontrolując pionową postawę dźwięk znika. Nie mogę zlokalizować źródła, bo niesie się to po całej ramie. Udało mi się go wywołać stojąc obok roweru i naciskając asymetrycznie na kierownicę. Może kwestia posmarowania przy tulejach?
Rekomendowane odpowiedzi