Harry37 Opublikowano 16 Maja 2020 Opublikowano 16 Maja 2020 (edytowane) Hej, mam model pedałów jak w temacie. Sporo czasu temu chciałem zrobić im serwis. Wszystko poszło zgodnie z planem do momentu w którym trzeba było skręcić i za kontrować. Nie ma wcięcia na oście ani żadnej możliwości przyblokowania samego konusa przy kontrowaniu. W między czasie serwisowałem pedały VP 565 z drugiego roweru i tam ośki miały wcięcie i podkładkę separującą miedzy konus a nakrętkę kontrującą. Pytanie brzmi jak to skontrować? Logicznie powinien być jakiś specjalny klucz ale nie mogę go namierzyć. Edytowane 16 Maja 2020 przez Harry37
Motke Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 6 godzin temu, Harry37 napisał: Nie ma wcięcia na oście ani żadnej możliwości przyblokowania samego konusa przy kontrowaniu. Chodzi o to, że nie możesz przytrzymać główną oś? A jak wkręcasz pedał do korby?
Harry37 Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Chodzi o to że nie ma nacięcia na ośce jak poniżej, co za tym idzie nie mam podkładki nr 2. Która zapobiega obracaniu się nr 3 przy kontrowaniu nr 1. W momencie kiedy chce zakontrować nakrętką nr 1 to nie mam czym przytrzymać nr 3 żeby nie dokręcało się i tym samym blokowało pedał. Edytowane 17 Maja 2020 przez Harry37
Motke Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 A próbowałeś "3" przytrzymać płaskim śrubokrętem? Ewentualnie na "3" coś w tym stylu https://www.castorama.pl/klucz-rurowy-topex-dwustronny-12-x-13-mm-id-31412.html i ewentualna przeróbka piłką aby dostać się do "1".
Harry37 Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Opublikowano 20 Maja 2020 Próbowałem przytrzymać śrubokretem ale nie da rady to tam zaklinować na tyle mocno by sensownie skontrować. Przymierze się z takim kluczem i dam znać jak poszło 😆
Rekomendowane odpowiedzi