Skocz do zawartości

Rozregulowana przednia przerzutka po każdym przejeździe.

cichy33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Wyjechałem dzisiaj rowerem na drogę, po krótkim przejeździe zauważyłem że przerzutka przednia już źle przerzuca, przed wyjazdem była regulowana i działało wszystko, linka i pancerz nowy nawet linka nasmarowana, ale problem leży chyba w śrubkach L i H, ostatnio je wymieniłem na inne bo w tamtych trochę się rowek na klucz wyrobił i nie chciały się dobrze kręcić, zauważyłem gdy przerzutka przednia jest na 3 blacie, śrubka L jest troszkę luźna i można ją kręcić lekko lub poruszać i na odwrót gry jest na 1 blacie to H jest luźna , i to chyba może być przyczyną tego, i co w takim przypadku można zrobić, czy da się to jeszcze uratować?

Opublikowano

1. Wymiana śrubki na prawidłowe. Pierwsze słyszę żeby ktoś miał problem z tymi śrubami więc jest wielce prawdopodobne że gwinty się nie zgrały.

2. Loctite po polsku klej do śrub jak dobrze poszukasz to w sklepie budowlany znajdziesz - wystarczy najtańszy.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Yan ma racje, daj trochę kleju do gwintów ( w samochodowym też kupisz np. firmy K2, nie potrzeba lepszego tutaj) nawet ten słabszy tylko po to by śruba miała opór w kręceniu i sama się nie kręciła od wibracji. 

Opublikowano

Loctite do śrub regulacyjnych? Po co? 

Sprawdź śruby, bo może kupiłeś nie właściwe. Sprawdź też czy czasem gniazdo z gwintem w przerzutce się nie wyrobiło. Może tak się zdarzyć i wtedy śruba sama się rozregulowuje. 

Opublikowano
4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Loctite do śrub regulacyjnych? Po co? 

No po to aby był opór przy kręceniu i samo się nie odkręcało :)

Skoro kupione śruby są ciut luźne to to najprostsze wyjście. Danie troszkę słabego kleju do gwintów rozwiąże sprawę od ręki , chyba że faktycznie gwint w przerzutce przedniej jest zerwany od regulacji. 

Opublikowano

Śruby regulacyjne nie mają prawa się wykręcić. Dlatego nigdy tam nie widziałem kleju. 

Opublikowano

No i prawda Franz, z tym że Kolega kupił jakieś zamienniki i pewnie przez to jest lekki luz na gwincie, dlatego w takim wypadku po prostu kapka kleju do gwintów nie zaszkodzi a pomoże. 

Opublikowano

Wystarczy nawet lakier do paznokci zamiast kleju ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Pomyślałem że wezmę z innego roweru, znalazłem taki nieużywany i wykręciłem te dwie śrubki wkręciłem i na razie się trzymają, zobaczę jak będzie po jeździe :)

Opublikowano

Pojeździłem trochę i teraz jest pikobelo 😁