Skocz do zawartości

Wymiana piast w Specialized Hardrock Pro 2007/2008

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim. 

Chciałbym prosić o pomoc w doborze piasty przedniej oraz tylnej do w/w roweru. To ten model: klik

Koła w rowerze to 26", 36 otworów, obręcze: Specialized/Alex HRD 26  zdjęcie

Przednia piasta to jakaś Specialized bez oznaczeń Specialized Hi Lo z 6 otworami na tarcze hamulcową, tylna piasta to Shimano FH-M475.

Chciałbym wymienić przednią bo jest zepsuta czuć duży opór. Wolałbym nie wymieniać szprych. Nie potrafię dobrać sobie piasty. Obawiam się że te otwory na szprychy w nowej piaście mogą być w innym miejscu niż obecnie. Czy da się coś dobrać kompatybilnego do obecnej obręczy?

Teraz tył: mam ten sam problem i na dodatek dochodzi mi kompatybilność z kasetą. Chciałbym włożyć tam kasetę: SLX CS-M7000 11-42 11rz (11 rzędową) Nie wiem jaka piasta jest kompatybilna z w/w kasetą. Zaznaczę jeszcze, że piasty muszą być na 36 szprych jeśli mają pasować do obecnych obręczy oraz posiadać 6 otworów na przykręcenie tarczy hamulcowych.  

Myślałem nas zestawem od NOVATEC NT-D041SB oraz NT-D032SB. Ale nie jestem pewien co do odległości i długości szprych i czy na 100% na tylną piastę będę mógł włożyć kasetę: SLX CS-M7000 11-42

Za wszelkie sugestie i rekomendacje dziękuje. 

Pozdrawiam,  

Michał

Opublikowano

I tak musisz mieć komplet nowych szprych. Szukasz piast na 36 otworów; tył 10x135mm i przód 9x100mm. Zresztą modele już podałeś więc masz wszystko. 

Opublikowano

Kaseta wejdzie, bebenek w tej piaście zmieści nawet szosową 11s

Opublikowano

Dzięki Panowie za odpowiedz!

Tak przeanalizowałem wstępnie wymianę szprych i napotkałem na problem z ustaleniem ich długości do obecnych obręczy (AlexRims HRD double wall 559x22) i piast NOVATEC NT-D041SB oraz NT-D032SB. Znalazłem kalkulatory, ale ciężko jest mi znaleźć opisy i wymiary techniczne w/w piast.

Znalazłem jeszcze takie piasty: Novatec NT-D711SB NT-D712SB tylko że one są na 32 otwory, czy oprócz tego różnią się czymś innym i znaczącym?

Zacząłem oglądać gotowe koła i również się zastanawiam czy to nie byłoby bardziej opłacalne.

Znalazłem coś takiego:

Opcja 1

Opcja 2

Czy jest to warte uwagi? Waga w opcji nr 1 jest mniejsza o 485g. 

Dziękuje, 

Opublikowano

Novateci D032Sb są po prostu cięższe od wyższych modeli w tym D712SB. Może jeszcze ilością zapadek się różnię że te mają 3 a te 4. 

Opublikowano

Jak szprychy będą mieściły się w docelowo wymaganej długości to nie musisz ich wymieniać.