Skocz do zawartości

Tylnie koło ociera o ramę

Bublegum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema tylnie koło ocierało mi o ramę więc dałem rower do serwisu. Wymienił ośke i znacznie przestało ale po 1 dniu zwykłej jazdy znowu wróciło. Aż mi na,, wahaczu,, zdarło lakier tak to jest mocne tarcie. Mam szybko zamykacz. Proszę o jakieś porady. 

Opublikowano

Nowy czy stary rower?

Jeśli to nowy rower to masz źle napięte szprychy, było o tym na forum.

Jeśli masz rower używany i nagle Ci się to pojawiło to i tak coś jest nie tak ze szprychami

Jeśli masz rower full to możliwe że coś nie tak z wahaczem. 

I najlepiej dodaj fotki. 

Opublikowano

są fulle bez sztywnej ośki?

jak serwis wypuszcza krzywe koło to fajny "serwis". Coś z mocowaniem musi być nie tak. Domyślam się, że wytarcie jest na lewej rurce? 

Opublikowano

Tak na lewej. Koło nie jest rozcentrowane a serwis chyba w go sport czy coś takiego. Rower ma rok i już od wakacji tak się zaczęło robić a po serwisie zmniejszylo się o 99% ale znowu powróciło. Kross hexagon 3.0 2019

Opublikowano

coś nie tak z mocowaniem, napęd wywiera takie naprężenia, że "ciągnie" prawą stronę do przodu. Takie rzeczy działy się na prostych hakach ale tutaj nie powinno 

Opublikowano
1 godzinę temu, trollu napisał:

są fulle bez sztywnej ośki?

pewnie.

Opublikowano

Zdejmuj łańcuch. Postaw rower do góry kołami. Obracaj kołem i obserwuj jak ono pracuje. Obserwuj okolice zamykania koła czy wszystko siedzi na miejscu. Z wyczuciem poruszaj kołem w hakach, aby zobaczyć czy czasem w hakach nie ma luzu, z którym nie daje sobie rady szybkozamykacz. Stawiam, że to na zamykaniu koła jest problem. 

Opublikowano

Nie nie wiedziałem. Myślałem że jakiś slope xddd