Skocz do zawartości

E-bike na zimowe przejażdżki.

spondylus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może to i nie byłoby złe, jakiś MTB hardtail 29 All Terrain, odpowiednie opony i zimowe warunki nie straszne. A i po asfalcie np. wiosna-lato też bez wysiłku do roboty można by dojeżdżać, zmienić tylko opony na jakieś węższe, Schwalbe Hurricane albo G-One Speed i jazda. Tylko drogie te rowery jak na razie.

Edytowane przez spondylus
Opublikowano

Z tego powodu, że drogie mnie osobiście w zimie takiego roweru było by szkoda. Pomijam to, że w ogóle dla mnie temat e-bike jest dziwny, bo co to za przyjemność jazdy bez wylanego potu...

Opublikowano (edytowane)

Przy -5 pocić się i przegrzewać nie jest za dobrze, a na takim e-bikeu zrobić w takich warunkach 40km po lesie nie byłoby walką, tylko przyjemnością, zakładając oczywiście właściwą odzież. Ja w zimie kiedy nie da się pojeździć na rowerze robię lekkie przebieżki dla potrzymania formy, chociaż zdecydowanie wolałbym zapuścić się rowerem gdzieś dalej w las, w zimowy anturaż. Nie upieram się, że e-bikei to super wyjście, staram się tylko znaleźć właściwe zastosowanie dla tego wynalazku. Np. dojazdy do pracy bez potu i konieczności przebierania to z pewnością atut takich rowerów.

PS. Ciekawe tylko jak zachowuje się bateria w zimowych warunkach.

Opublikowano

Do e-bika lepsze będą koła 26'. Rower typy e-bika nie oznacza od razu braku potu. Możemy cisnąc 250W swoich i 250W roweru. Na zimowe warunki można zaizolować lekko baterię a same w sobie wydzielą ciepło by pojemność baterii zbytnio nie spadła. Ogólnie przy -5 to nie jest wielki problem.

Opublikowano
2 godziny temu, spondylus napisał:

Tylko drogie te rowery jak na razie.

Drogie i ciężkie to niesamowicie. Jechałam na takim owszem na prostej i pod górkę jest lekko, ale z górki utrzymać dziada było ciężko :/ Jakoś nie czuje tych rowerów, a tym bardziej wydaje mi się, że taka ciężka maszyna ciężka byłaby do utrzymania w razie poślizgu w zimie... no po za tym, w zimie sprzęt niszczeje bardzo szybko głównie od soli, myślę, że taki e-bike, nie wytrzymałby takiej próby czasu.

Opublikowano

Ja podziękuję, z prostej przyczyny nie dam takiej kasy za sztywniaka.
Wolałbym kupić fulla bez elektryki

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Na wstępie powiem że mam zarówno rower elektryczny jak i zwykły i z obu jestem bardzo zadowolony. Jako użytkownik użytkownik elektrycznego haibike zdecydowanie polecam - fantastyczny sprzęt. Rowery (oba elektryczny i zwykły) kupiłem głownie na potrzeby dojazdów do pracy ok 2/3x w tygodniu, w celu treningu uzupełniającego moja główną zajawkę czyli bieganie, dla poprawy kardio no i żeby nie marnować czasu w aucie czy w autobusie :) Mam ok 20km w jedną stronę, w każdą stronę ok 100m przewyższeń w górę i w dół. Elektryk skrócił mi czas dojazdu o ok 15 minut więc codziennie mam zaoszczędzone ok pół godziny. 

Dlaczego uważam że warto: rower elektryczny wspomaga wysiłek i w pewnym sensie go zmniejsza, ale nie trzeba też używać wspomagania przez cały czas. Z uwagi na fakt że moim głównym sportem jest bieganie, szkoda mi kolan na ostre podjazdy których mam dużo i po prostu odciążam w ten sposób stawy. Po drugie, rower elektryczny daje niesamowitą motywację do jazdy - Elektryk pozwoli z mniejszym (ale nie całkiem bez) wysiłkiem pokonać dłuższe trasy, jechać szybciej, osobom które nie są mega wysportowane dotrzymać tempa osobom na nieco wyższym poziomie. Zawsze można też wyłączyć silnik, i wtedy wyzwanie jest nawet większe, bo wjechanie gdzieś 22kg sprzętem zdecydowanie czuć w kościach :) .

Dziś zrobiliśmy z dziewczyną ok 50km w trudnym terenie, trochę las, trochę asfalt, sporo zjazdów i podjazdów. Ona jechała przez 80% czasu na moim rowerze z lekkim wspomaganiem a na podjazdach z większym i zostawiała mnie daleko w tyle - też jeździ na rowerze, ale  jeździ mniej niż ja i krótsze dystanse, bez wspomagania byłoby jej trudno pokonać cała trasę, dodatkową zachętą i motywacją jest to że to ja muszę gonić ja a nie ona mnie :) . Wydaje mi się że to trochę zależy co chcemy robić z tym sprzętem - ja nadal mam takie dni że chcę się porządnie zmęczyć i biorę na 2h zwykły rower. Ale na codzień, czy na takie spokojne wycieczki, lub nawet w góry - elektryk jest naprawdę OK.  

Dla mnie w zasadzie jedynym minusem jest cena - faktycznie, dobrej jakości sprzęt często jest kosztowny, ale jest to cena technologi - sama bateria to ok 2-3K a silnik mniej więcej tyle samo. Ale często w takim rowerze mamy też hydrauliczne hamulce, dobry napęd, porządny widelec.

Pozdrawiam, 

PS: nie zgadzam się co do rozmiaru kół - od 2 lat jeżdżę już tylko na 29" na wszystkich rowerach i uważam że świetnie się to prowadzi, wymaga lekkiego przyzwyczajenia. 26" to bardziej do bardzo mocnych rowerów typu enduro, do bardzo agresywnej jazdy w terenie, ale tego rodzaju sprzęt konstrukcją i mocą zdecydowanie bardziej przypomina lekki motocykl ;)   

Edytowane przez ergo
  • Pomógł 1
Opublikowano

iza mi chodziło bardziej o lajtowe użytkowanie, bez szaleństw i tu taki e-bike mógłby się sprawdzić o czym zresztą napisał ergo. I pytanie do niego, ergo, jaki zasięg jest takiej 22-kilowej maszyny z 75-kilowym kierującym, teren umiarkowany, pogoda też, a bateria nowa i naładowana.

Opublikowano

He, sama radość jechać 22kg rowerem bez wspomagania... Litości
Może to i fajne, ale na wspomaganiu, bez to będzie lipa

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 minut temu, SpiderMAN napisał:

He, sama radość jechać 22kg rowerem bez wspomagania... Litości

Chyba, że w ramach treningu, zamiast siłowni :P

Opublikowano
40 minut temu, spondylus napisał:

Chyba, że w ramach treningu, zamiast siłowni :P

Witam ponownie, 

Dokładnie tak :) - ale dla mnie to jest jeden z powodów dla których lubię rower, nie zależy mi na ściganiu się czy zawodach, bardziej chodzi o rekreację i przy okazji utrzymanie się w dobrej formie :) 

Co do zasięgu - bardzo trudno to oszacować. Nie wchodząc w szczegóły techniczne, watogodziny itp, zasięg w rowerze elektrycznym zależy w mojej ocenie od następujących czynników:

• od całkowitej pojemności baterii - im większa tym dalej zajedziemy, ale im większa tym cięższa co zwiększa masę i ... ogranicza zasięg :)
  • od mocy pobieranej przez silnik - bez względu na to czy silnik ma 200W czy 500W, w zależności od "obciążenia" na które składa się masa roweru i rowerzysty, stopnia wspomagania który wybierzemy (o tym niżej),  jak bardzo stroma jest góra na którą jedziemy, oraz od prędkości - im szybciej jedziemy tym więcej energii jest pobierane, aż do ok 25-26km/h ponieważ powyżej tej wartości przestaje działać wspomaganie (zgodnie z Polskim - i chyba też europejskim -  prawem rower elektryczny na drodze publicznej i ścieżce rowerowej nie może wspomagać powyżej 25km/h i nie może posiadać manetki gazu, tj wspomaganie może występować tylko w trakcie aktywnego pedałowania przez rowerzystę)
  • od warunków atmosferycznych - mając "wiatr na twarz" zużywamy więcej energii , niska temperatura pogarsza zasięg i szybciej rozładowuje baterię.  

Wydaje mi się że nie da się podać jednoznacznej odpowiedzi, bo to jest sprawa bardzo indywidualna związana z użytkowaniem, ale mogę podać jak zachowuje się mój rower - przykładowo dziś zrobiliśmy ok 50km, w tym 750m przewyższeń i w tym momencie zostało jeszcze ok 2/3 baterii. Ale to nie oznacza że jest zasięg na 150km, ponieważ większość czasu rower był w trybie lekkiego wspomagania na "eco" (ok 50% czasu), przy ostrych podjazdach na "sport" a z górki i na prostym, ,,, często bez wspomagania :) 

Tryby jazdy które posiada mój rower (opisy z instrukcji)

• Turbo - maksymalne wspomaganie dla ambicjonalnych sportowców- 100% własnego wysiłku przy 250 % wspomagania przez system.
  • Sport - natychmiastowe, mocne wspomaganie dla sportowej jazdy. 100% własnego wysiłku przy 180% wspomagania przez system
  • Tour - równomierne wspomaganie dla długich tras. 100% własnego wysiłku przy 100% wspomagania przez system
  • Eco - skuteczne wspomaganie, maksymalny zasięg. 100% własnego wysiłku przy 30% wspomagania przez system

Subiektywnie mogę powiedzieć że już w trybie eco silnik spokojnie kompensuje wagę roweru, i mamy wrażenie jakby ktoś lekko pomagał nam pedałować - spokojnie na wyższej przerzutce można pokonywać niewielkie górki gdzie normalnie musielibyśmy pompować stojąc na rowerze lub zredukować 1-2 biegi.  

Tour to już jest konkret, czujemy jakbyśmy mieli 2x mocniejszą łydkę, w trybie turbo spokojnie wjeżdżam w miejsca gdzie normalnie trudno byłoby mi wbiec, lub nawet wejść szybkim marszem. 

W zależności od tego jakie wspomaganie wybieramy, silnik pobiera więcej prądu z baterii i przykładowo przy pełnym naładowaniu komputer pokazuje zwykle ok 100km w trybie minimalnego wspomagania (eco) i kiedy włącza się wyższe tryby aż do ok 20-30km w trybie sport/turbo. Ja ładuje mój rower mniej więcej raz w tygodniu, w moim przypadku spokojnie wystarcza to na pokonanie ok 80-100km ale nie jest to reguła, jeśli zostaje 1 kreska po prostu podłączam ładowarkę. Moduły baterii używane w większości rowerów są oparte o akumulatory litowo-jonowe , bez pamięci, czyli takie same jakie mamy w komórkach, laptopach, a nawet w samochodach elektrycznych, można je spokojnie doładowywać. Uprzedzając pytanie - żywotność takiej baterii to ok 700-800 pełnych cykli ładowania, bateria pamięta też ładowania częściowe, nie są one jakoś super obciążające. 

Pozdrawiam, 

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, ergo napisał:

aż do ok 25-26km/h ponieważ powyżej tej wartości przestaje działać wspomaganie (zgodnie z Polskim - i chyba też europejskim -  prawem rower elektryczny na drodze publicznej i ścieżce rowerowej nie może wspomagać powyżej 25km/h i nie może posiadać manetki gazu, tj wspomaganie może występować tylko w trakcie aktywnego pedałowania przez rowerzystę)

Polska firma Ecobike ma w ofercie np. model Speed MTB (750W, bateria 614Wh, 48V) ze wspomaganiem do 45km/h i z manetką gazu. Czyli to na bakier z prawem?

Opublikowano
11 godzin temu, spondylus napisał:

Polska firma Ecobike ma w ofercie np. model Speed MTB (750W, bateria 614Wh, 48V) ze wspomaganiem do 45km/h i z manetką gazu. Czyli to na bakier z prawem?

Wg mnie nie jest to zgodne z obecnie obowiązującym prawem (postaram się w wolnej chwili znaleźć i zacytować ten przepis). Teoretycznie jeśli zatrzyma Cię Straż Miejska lub Policja i odczytają z etykiety silnika parametry wyższe niż 250W lub udowodnią Ci jazdę 40/h ze wspomaganiem - możesz mieć kłopot. Oczywiście to jest sprawa dyskusyjna :) 

Wydaje mi się że Ecobike stara się rozwiązać to w ten sposób żew komputerze na kierownicy ma przełącznik pomiędzy wersją "cywilną" na drogi publiczne a wersją "pełną". To też są całkiem fajne rowery, miałem przyjemność je testować , natomiast trzeba mieć świadomość że to nie są ramy robione przez ecobike'a - można choćby zobaczyć sobie producenta https://www.magnumbikes.com. Fajne jest to, że bateria jest zintegrowana z ramą i że mają w ofercie częsci zapasowe (np można dokupić baterię jeśli się uszkodzi za rok czy dwa itp). Trzeba jednak wiedzieć że ich rowery maja silniki umieszczone w tylnej piaście koła - ma to pewne konsekwencje związane z jazdą, równowagą, przerzutkami itp. Ja osobiście wolę rowery z silnikiem umieszczonym centralnie - mogę kiedyś napisać na ten temat więcej :) 

Pozdrawiam,

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 9.04.2017 o 11:15, ergo napisał:

Ja osobiście wolę rowery z silnikiem umieszczonym centralnie

Główną przewaga centralnych napędów to ok. dwukrotnie większy moment obrotowy, a to ważniejsze w silnikach elektrycznych niż moc. Mówię tu oczywiście o legalnych napędach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jedyna przyjemnoscia jaka daje mi zima to wlasnie jazda po sniegu przez las.Jak pada wieczorem snieg to potrafie o 23 ciej wziasc rower i pojechac sobie do lasu na moje letnie trasy.Nie ma wiekszej frajdy niz jazda po swiezym sniegu.Co do obaw o rower to jedyne co moze rdzewiec to lancuch ale ta sprawe zalatwia zielony smar na mokre warunki.Silnik i bateria sa uszczelnione wiec nie ma obw o uszkodzenie.Jak mi sie uda to dodam pare zimowych zdjec mojego roweru.

SAM_0909.JPG SAM_0955.JPG SAM_0975.JPG SAM_0976.JPG SAM_0977.JPG
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Widzę że udało ci się upchnąć koszyk na bidon. Jaki masz rozmiar ramy i koła?

Opublikowano

Udalo sie zamontowac dzieki trytkom bo producent nie przewidzial zadnego mocowania bidonu.Kolo ma rozmiar 27,5 a rama M.