Skocz do zawartości

Koła 27.5, czy 29?

Oskiyoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chcę zacząć jeździć na rowerze tak na codzień przez okres letni, trochę po asfalcie, troche po lesie no wiecie. Glowie przemieszczać sie z punktua "a" do punktu "b"(czyli zależy mi na czasie zeby bylo to w miarę szybko), ale i weekend gdzies sie przejechac rekreacyjnie. 

Moje pytanie brzmi, czy przy wzroście 173cm wybrać rower M. Z kołami 27,5 czy 29? Dzięki i pozdrawiam 😁

Opublikowano

Osobiście przy tym wzroście wziął bym 27,5 na codzień.  

Opublikowano
4 godziny temu, Oskiyoo napisał:

Z kołami 27,5 czy 29?

Z kołami 28 :) Bo dla Ciebie najodpowiedniejszy będzie rower crossowy.

Opublikowano

Mam 171 cm wzrostu i kocham koła 29 cali :) Na co dzień jeżdżę marinem muirwoods (29er) - uwielbiam ten rower. Mam też dwa rowery mtb - jeden na kołach 29, drugi 27.5 cala i zdecydowanie wolę ten pierwszy. Zjeździłam na nim Alpy, Dolomity, jurę i TPK :) Z kolei mój mąż - 180cm - kocha swój rower na kołach 27,5 cala. Wg niego 29er jest za wielki :) na swoim rowerze jeździł w Alpach, Dolomitach, na Jurze a na co dzień po Trójmieście i okolicach. Myślę, że wzrost nie ma specjalnie znaczenia. To sprawa indywidualna. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tu mamy przykład strasznego bałaganu w oznaczeniach kół. Wierzę, że wkrótce standardem w EU stanie się podawanie rozmiaru kół ISO ETRTO. 29ER czy już z doopy wzięte 27.5 niewiele mówi o średnicy koła.
W Marinie masz koła 40-622. Czyli ok 700mm średnicy. Co daje niecałe 28 cali! 29 cali to ok. 735mm czyli opony MTB 2.2 cala, jakieś 56mm szerokości. Jeśli masz Vee Speedster 40mm to w miarę lekkie, uniwersalne opony na miasto, las czy szutry. Mam te same opony ale 47mm założone na obręcz 584mm czyli po naszemu 47-584. Średnica koła to ok. 680mm (osobiście zmierzona :)) czyli mniej niż 27" a co dopiero 27.5" a znacznie więcej od kolejnego debilnego oznaczenia, czyli 650B!
Wracając do tematu to dla mnie, kurdupla (173cm) prawdziwe ER29 czyli 56-622 są karykaturalne. Wyglądałbym na małej ramie MTB jak krasnal w stumilowych butach :) Dla mnie to max 700mm czyli 56-584 powiedzmy te prawdziwe 27.5" z oponą 2.2".
Aktualnie po asfalcie latam na 32-622.
Natomiast po lesie 47-584.