eg00n Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Witam, mam problem z odkręceniem nakrętki sprezyny powietrznej w dolnej czesci amortyzarora aby zdjąć dolne lagi, mianowicie nakrętka odkręciła sie gdzieś do połowy i nie idzie dalej i najgorsze ze wkręcic tez sie jej nie da ponieważ kręci sie razem z tym trzpieniem. amortyzator to rock shox revelation dual air o ile sie nie myle ponieważ jest pomalowany
Gość Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Rozumie że przed odkręceniem spuszczone zostało powietrze z niego?Jak tak to teraz powinieneś napompować i tłoczek powinien wskoczyć w swoje miejsce, wtedy bez problemu odkręcisz
eg00n Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Opublikowano 15 Maja 2020 Tak powietrze zostalo spuszczone, teraz pytanie do ktorej komory tej górnej czy dolnej?
Gość Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Zwyczajnie do górnej Wtedy tłoczek powinnien wskoczyć na swoje miejsce
Gość Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Czyli z tego co piszesz mam pompowany od dołu i góry? Jak tak to wypuścić powietrze z dołu a napompować sama górę wtedy teoretycznie powinno się zablokować
eg00n Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Opublikowano 15 Maja 2020 Tak, jest zawor u góry i na dole popmuje górna komorę ale nadal okręca sie nakretka razem z tym gwintem nic sie nie blokuje niestety
Gość Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 A spróbować musisz jeszcze go po uginać może pomoże
eg00n Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Opublikowano 15 Maja 2020 Spróbuje tak jak mówisz a jak mocno go napompowac
Gość Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Możesz mu dać ze 150 psi zobacz jaki masz max by nie było za dużo
Accent_Szaj Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Godzinę temu, piter614 napisał: Możesz mu dać ze 150 psi zobacz jaki masz max by nie było za dużo A jak tak napompuje i odkręcić w końcu tą śrubę,to czy lagi nie wystrzelą zabijając przy okazji kolegę? @Kruk Ty masz dual air, jak myślisz co może być przyczyną?
Gość Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 A po co ma odkręcać wystarczy że nadyma posciska i wtedy tłoczek powinnien wskoczyć na swoje miejsce Czyli powinnien się zablokować
eg00n Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Opublikowano 15 Maja 2020 Czyli rozumiem ze w którymś momencie sie powinno zablokowac aby móc to swobodnie odkrecic, a czy jest mozliwe ze w środku cos sie uszkodziło i dlatego sie kręci, dodam ze amortyzator nie byl dawno rozbierany
Gość Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 Jak się zablokuje to powinieneś wtedy spuścić powietrze i zwyczajnie śrubę wykręcić Uszkodzić raczej nie bardziej obstawiam że mogła się np śruba zapiec na gwincie gdy uderzyłeś młotkiem czy czym zwyczajnie wskoczył tłoczek do środka i teraz śruba się kręci razem z tłoczkiem Ja zawszę wykręcam śrubę całą a następnie wkręcam drugi raz kilka obrotów zanim ponownie uderzę młotkiem w celu rozszczepienia amortyzatora
Kruk Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał: k Ty masz dual air, jak myślisz co może być przyczyną? no pewnie żenie mam Przecież ja mam sida z 2018 debon air nie dual air moja rybka co sprzedałem była dualem. Ja bym spuścił powietrze z 2 komór, spróbował ugiąć, napompował tylko górną komorę i wtedy próbował odkręcać. Zwróć uwagę czy gwint jest czysty.
eg00n Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Opublikowano 15 Maja 2020 (edytowane) Niestety nic nie pomaga pompuje uginam nakretka w miejscu a sruba z tym tlokiem kreci sie bez najmniejszych oporów nic sie nie blokuje. Dodam ze gdy spuszcze powietrze i potrzasne nim słychać c gruchot jakby cos luzne bylo Edytowane 15 Maja 2020 przez eg00n
eg00n Opublikowano 15 Maja 2020 Autor Opublikowano 15 Maja 2020 Udalo sie niestety drastycznymi sposobami przez nacięcie tej nakretki teraz pytanie czy dostane gdzies ta nakretke a najelepiej razem z tym tłkokiem
Kruk Opublikowano 16 Maja 2020 Opublikowano 16 Maja 2020 Ciężko będzie bo to stary dual air. Na Bikeinn szukaj.
eg00n Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Opublikowano 16 Maja 2020 W takim razie będę szukal, dziekuje wszystkim za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi