Skocz do zawartości

Oakley Radar EV Path jak odróżnić podróbki od oryginału

PiotrKa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam okulary Oakley EV Path w twardym etui z 5 szkłami w tym jedne polarized. Dodatkowo były zapasowe noski, szmatka, woreczek, opaska gumowa do oprawek zamiast zauszników. Mam pytanie jak odróżnić oryginalne okulary od chińskich podróbek. Kupiłem je w przystępnej cenie. Osoba, od której je kupiłem sprzedaje tylko pojedyńcze rzeczy w jakich jeżdżą grupy zawodowe (nie jest to masowa sprzedaż): okulary, kaski, stroje, czasami jakiś mostek czy kierę. Oczywiście są to modele najwyżej pozycjonowanie u danego producenta. I zastanawiam się czy są to produkty oryginalne czy dobrze zrobione chińskie podróbki. 

Opublikowano

Przede wszystkim, jakie produkty oferuje ta osoba? Bo wszystko, co wymieniłeś, to właśnie te najczęściej podrabiane elementy. Kaski Catlike, Specialized, Giro. Okulary Oakley, 100%. Części typu rurki FSA, Ritchey, 3T. Ciuchy wszystkich czołowych zespołów.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Zależy jakim rowerem jeździsz...

1488326347_vkjwk4_600.jpg

Taki głupi żart ; )

Edytowane przez MadOnion
  • 3 tygodnie później...
mateusz_zwolinski
Opublikowano

Model Radar EV nie oferuje dodatkowej szyby w komplecie. To pierwszy znak, że coś jest nie tak. Oakley nigdy też nie dołącza też ściereczek i w ogóle ich nie produkuje. Nie chcę Cię martwić ale jeśli kupowałeś z informacją, że są oryginalne to zostałeś oszukany przez sprzedawcę i jak najszybciej załatw tą sprawę.

Opublikowano (edytowane)

A co tu załatwiać? "zostałem oszukany za 130zł ?"

Pewnie poleci kupić oryginały za 800 papierów ; )

Edytowane przez MadOnion
mateusz_zwolinski
Opublikowano

Wiesz, zawsze można to gdzieś zgłosić, zwłaszcza jeśli to allegro czy olx. Choćby po to żeby nie nabijać innych na ten sam produkt :)

Opublikowano

Ta, zgłosić. Rynek podróbek jest jak hydra. W miejsce jednej oferty wyrastają dwie nowe. To jest walka z wiatrakami. Tak długo jak będzie popyt na podróbki, tak długo ten rynek będzie istniał. 

mateusz_zwolinski
Opublikowano

Tak prawda, ale ten konkretny sprzedawca mógłby chociaż dostać za swoje. Powinien uprzedzać, że sprzedaje replikę czy coś w ten deseń.

Opublikowano

A po czym wnioskujesz ze nie informował o tym że to replika ?

mateusz_zwolinski
Opublikowano

Autor wątku nie jest przekonany co do oryginalności produktu, więc zakładam, że nie było takiej informacji od sprzedawcy.

Opublikowano

A ja myślę, że autor jednak ma świadomość o tym że nie są to org. bryle. No ale racja przystępna cena może dla każdego oznaczać inną wartość.

mateusz_zwolinski
Opublikowano

Biorąc pod uwagę ilość szybek w zestawie który kupił, gdzie jedna sztuka to średnio 100$.. Tak, powinien się domyślać :)

Opublikowano

1. oakley w zależności od modelu daje góra 2 pary szkieł, a nie 5

2. nie daje "szmatki" do czyszczenia, bo woreczek w którym są okulary ma takie zadanie

3. nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda oryginalnych radarów ev za 130 plnów, chyba że kradzione, sama szyba kosztuje powyżej 300

mateusz_zwolinski
Opublikowano

Tak, to wszystko już wyjaśniliśmy wcześniej :)

Dodatkowa para szybek jest w modelach z system switchlock.

W Radarach Ev nie wystepuje, za to w Radarlock juz tak.

Opublikowano

nie do końca 

jakbyś miał radarlocki z fotochromami, to nie byłoby dodaktowej szyby

ogólnie idea była taka, że wszystkie modele sportowe miały szkła na ciemne i jasne warunki, fotochromy są 2 w 1 więc tylko jedna szyba

teraz się to zmieniło, bo wyszedł prizm. poza tym oakley pewnie szuka oszczędności :P, nawet etui są odchudzone

ooo .... wymyśliłem

4. podróby przeważnie mają szkła w kolorach które nie występują u naszego ulubionego producenta :P

poza tym ogólnie kolorystyka ramka vs szkła przeważnie bardzo się różni

p.s.

kiedyś była taka specjalna edycja racing jacketów - bmx ....coś tam, miała 3 lub 4 pary szkieł :) 

mateusz_zwolinski
Opublikowano

Dokladnie.

Wazny bedzie jeszcze kod. Kazdy model ma swoj. Jak gosciu na aukcji go nie podaje albo jest zly to 100% podroba.

Np Radar Ev Prizm Road to OO9208-4638.

W przypadku kompletu ktory kupil autor watku tego kodu na pewno nie bylo albo byl zly, bo nie ma czegos takiego w ofercie Oakley :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Okulary a dokładnie ramki okularów wiodących producentów lub po prostu drogie są robione z płyty, takie ramki to wtrysk. Zazwyczaj tanie da się po dotyku odróżnić że jest to tani chiński plastik, skrzypią, i jest wrażenie że zaraz pękną. 99% podróbek nie ma też znaku CE, po prostu boją się go nabijać. W przypadku Oakley są numery wewnątrz.

image.jpg image.jpg image.jpg