Skocz do zawartości

Upgrade opon i kol w Meridzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

zabieram się za wymianę opon (najpierw) w meridzie big nine 500 lite. Porównywałem w bicyclerollingresistance różne warianty i najmocniej pochylam się nad Schwalbe Thunder Burt TL-E PaceStar. Generalnie szukam w pierwszej kolejności szybkiej opony, głównie pod asfalt, twarde szutry i z 30% lasu ale nie żadnych wymagających singli itp. Więc jeżeli ktoś ma doświadczenie z w/w będę wdzięczny za opinie lub polecenie innej.

Następnym krokiem jest wymiana kół, ktoś polecał mi manufakturę z Warszawy (nie pamiętam w tej chwili nazwy), ale szczerze to nie mam bladego pojęcia o tym i na co zwracać uwagę, chciałbym aby budżet za oba zamknął się w +/- 1500 zł. 

I finalnie, co byście zmieniali w następnej kolejności (pod kątem długich wypraw i trochę ultra maratonów) ?

Opublikowano

Rzuć okiem na CST B-TRAIL. Fajna szybka i dość uniwersalna opona jak na to o czym piszesz. Jeśli potrzebujesz większej przyczepności to CST Jack Rabbit. 

Opublikowano

Do kół potrzebna jest waga i czy wolisz bardziej wytrzymałe czy lekkie?

Opublikowano

Ja polecam koła od Daveo. Genialny kontakt z osobą która zajmuje się zaplataniem, możliwość szerokiej konfiguracji. Napisz do nich wiadomość czego oczekujesz to otrzymasz w odpowiedzi 2-3 propozycje. Wszystko pewnie i bardzo szybko. Za ten budżet będziesz miał bardzo pancerne, lekkie koła które zniosą wiele.

Opublikowano

Koła fajne składa także firma Dandyhorse, Dominik Stanisławski z kanału Dominik z onthebikecom ma od nich koła w jednym ze swoich rowerów.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Rzuć okiem na CST B-TRAIL. Fajna szybka i dość uniwersalna opona jak na to o czym piszesz. Jeśli potrzebujesz większej przyczepności to CST Jack Rabbit. 

Ok sprawdzę i porównam sobie w/w, dzięki.

20 godzin temu, Yan napisał:

Do kół potrzebna jest waga i czy wolisz bardziej wytrzymałe czy lekkie?

Wytrzymałe, ale szukam balansu pomiędzy tym a lekkością. Waga  - przy ultra pewnie będzie dociążony nie raz mocniej, więc bezpieczne założenie do masa 95kg (moja waga + ekwipunek).

20 godzin temu, craroce napisał:

Ja polecam koła od Daveo. Genialny kontakt z osobą która zajmuje się zaplataniem, możliwość szerokiej konfiguracji. Napisz do nich wiadomość czego oczekujesz to otrzymasz w odpowiedzi 2-3 propozycje. Wszystko pewnie i bardzo szybko. Za ten budżet będziesz miał bardzo pancerne, lekkie koła które zniosą wiele.

Ok, dziękuję

9 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Koła fajne składa także firma Dandyhorse, Dominik Stanisławski z kanału Dominik z onthebikecom ma od nich koła w jednym ze swoich rowerów.

Właśnie o Dandyhorse mi chodziło, już mi kilka osób ich polecało, dzięki

na marginesie, ktoś próbował tego rozwiązania ?

Edytowane przez emkej