Skocz do zawartości

Opony do MTB XC help me!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Jestem laikiem w tym temacie. Od kilku miesięcy zaczęłam jeździć przez kwarantanne. Przyznaje- wciągnęłam się.

Mam rower Kross level 10.0 lady 2x10. Nie narzekam jest piękny i fajnie się jeździ :)

Ale...

Opony w nim to jakaś tragedia. Już na samym początku odczułam, że nie trzymają się za bardzo w zarkętach. Po przejechaniu ok 700km mam wrażenie, że mam je z 3 lata..

OPONY Schwalbe RAPID ROB - tragedia.

Czy możecie mi coś polecić o szerokości 2.1 ?

Może inna na przód inna na tył ? Ma być szybka a w zasadzie sama się kreęcić ;)

Proszę o pomoc doświadczonych kolegów :)

Opublikowano
1 minutę temu, kitegirl napisał:

Maja być i do lasu i na asfalt

Mogę polecić CST JackRabbit EPS.

Świetna, lekka i szybka opona XC.

Nadaje się pod tubeless, a do tego nie jest tak droga jak opony Maxxis, Continental, i.t.p.

Opublikowano

oK, namówiłeś mnie do opon CTS JakcRabbit PRO II, tylko teraz pytanie :) one są we wersji 2.2 czy będą pasowały na moją obręcz skoro mam założone 2.1 ? Polecasz jakąś stronkę gdzie mogę je zamówić?.

Opublikowano
1 minutę temu, kitegirl napisał:

oK, namówiłeś mnie do opon CTS JakcRabbit PRO II, tylko teraz pytanie :) one są we wersji 2.2 czy będą pasowały na moją obręcz skoro mam założone 2.1 ? Polecasz jakąś stronkę gdzie mogę je zamówić?.

Tylko EPS bo bez wkładki (ta lekka 463 g czy coś takiego) to jest żart. Znajomy kupił i zielenieje ze złości. Co rusz kapcie na mleku, rozcięcia. Walczy żeby ją dojechać.

Opublikowano
Teraz, leszcz napisał:

Tylko EPS bo bez wkładki (ta lekka 463 g czy coś takiego) to jest żart. Znajomy kupił i zielenieje ze złości. Co rusz kapcie na mleku, rozcięcia. Walczy żeby ją dojechać.

Czyli jak dokładnie brzmi ten model ?

https://peleton.pl/sklep/czesci/opony-i-detki/opony/opona-cst-29x2-20-c-1747-jack-rabbit-iipro-3c-t-ar-2l-eps-120-tpi-zwijana-premium/?gclid=CjwKCAjwte71BRBCEiwAU_V9h_T2YCVx4gbePHa2LHeflKU73Z_tB1TpN-vtnPytbAZpIi2G-AspyxoCR_oQAvD_BwE

czy taka będzie okej ? I jak mam sprawdzić czy będzie pasować na moją obręcz skoro jeżdżę na 2.1

Opublikowano

Od siebie dorzucę klasykę czyli race king 2, są 2.0 i 2.2"

Opublikowano

+1 dla Race Kingów w rozmiarze 2.0. Jak chcesz to mam praktycznie nowy komplet. Dla mojej ramy były za szerokie tyle, że chciałem je wcisnąć do gravela.

Opublikowano

Niestety 2.0 to za mało. Szukam 2.1

Max 2.2

Opublikowano

Schwalbe Racing ralphy

Vittoria saguaro 

Na pierwszych jeździłem na drugich jeżdżę polecam 

Opublikowano
9 minut temu, AgusiaMTB napisał:

już kupiłam

Na co się zdecydowałaś?

Opublikowano

Dla potomnych - rk 2 (chodzi o model 2) mają szerokość rzeczywistą zgodną z deklarowaną.

Opublikowano

CTS jackrabbit 2.1

wsielam póki co jedna :) zobaczymy co z tego będzie gdy znajdę się na zakręcie 🤪

Opublikowano
5 godzin temu, SpiderMAN napisał:

Mogę polecić CST JackRabbit EPS

Lub coś bardziej pro Jack Rabbit II Pro

Opublikowano

Ja do XC używam

• Opona Przód: Schwalbe Racing Ray 27,5x2,25
  • Opona Tył: Schwalbe Racing Ralph 27,5x2,25

Tylko tak jak koleżanka pisała,to za szeroki są,choć do XC 2,25 to standard ;)

Opublikowano (edytowane)

Warto też pokombinować z ciśnieniem w oponach. Rapidy mają dość agresywne klocki boczne, więc powinny dobrze trzymać w zakrętach. 

W nowych zrób to samo... 

Na marginesie... CST są bardzo wąskie. 2.25 szerokością nie dorównują nawet maxxis 2.2. Podobnie duże balony mają Schwalbe. 

CST 2.1 będą zbliżone do Schwalbe 2.0 lub nawet mniejsze. 

Ja testuje CST JRII Pro 29x2.25 i przy przedniej Maxxis Ardent 2.2 wyglądają jak przelajówki😂🤣Serio. 

Jeśli chcesz czuć się pewniej to dla lepszej trakcji na przód wybieraj oponę nieco szerszą i elastyczniejszą. Wtedy będzie się dobrze kleić do podłoża. 

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano
15 godzin temu, Fimala napisał:

+1 dla Race Kingów w rozmiarze 2.0. Jak chcesz to mam praktycznie nowy komplet. Dla mojej ramy były za szerokie tyle, że chciałem je wcisnąć do gravela.

Upominam... Dział giełda jest do tego celu lub wiadomość prywatna.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

podpinam się pod temat , bo właśnie dojeżdżam tylną oponę rapid rob 2.1, zastanawiam się nad przerzuceniem przedniej na tył a na przód kupic conti race king 2 w rozmiarze 2.2.

Następnie jak dojadę drugiego rapid roba będę potrzebował coś jako napędową na tył, czy conti cross king (jaki rozmiar 2.0 czy 2.2) będzie ok, czy szukać czegoż innego, może schwalbe RR..

Podoba mi się zestaw schwalbe (lubie schwalbe :)) racing raplh i racing ray ale niestety zbyt drogo :(

W dniu 13.05.2020 o 19:38, AgusiaMTB napisał:

CTS jackrabbit 2.1

wsielam póki co jedna :) zobaczymy co z tego będzie gdy znajdę się na zakręcie 🤪

jaka rożnica jackrabbit vs rapid rob ?

Edytowane przez Gophfer