adrianadik Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Witam, Jeżdzę na Grand Canyon AL 4.0. Hamulce MT200 (klocki standardowe)+ tarcza RT10 (Link do specyfikacji roweru). To mój drugi sezon, pierwszy przeszedł bez żadnych uwag, ale teraz pojawiło się dziwne (wkurzające!) dzwonienie z przedniego koła podczas większych prędkości (powyżej 20km/h - niezależnie od terenu po jaki jadę). 1. Czytałem o oponie Tough Tom - według niektórych to ona jest powodem "dzwonienia" klocków/tarczy. Wydaje mi się, że to nie to, ponieważ jeżdżę na niej od początku i wcześniej problem nie występował. 2. Po zakupie i złożeniu sprzętu regulowałem przedni zacisk (ocierał delikatnie o tarczę). Aktualnie nic nie ociera. Tarcza ma (wydaje mi się, że od początku miała) minimalne (naprawdę ledwo zauważalne) bicie. Nie ociera ona jednak o klocki. 3. "Brzęczenie" klocków o tarczę jest słyszalne podczas jazdy po łukach - tłumaczę to moją wagą (około 95kg) oraz widelcem - ten objaw rozumiem i pretensji nie mam 4. Bawiłem się blaszką regulującą klocki - zero rezultatu (odginałem ją, żeby nie miała luzu), próbowałem mocniej, lżej zaciskać szybkozamykacz - efektu brak, dokręcałem tarczę na mocowaniu center lock - dalej nic... "Dzwonienie" o którym piszę nie brzmi tak samo jak to słyszalne podczas jazdy łuku. Jest to strasznie irytujące... Macie jaką receptę?
vdcmike Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Widelec, który nabawił się już luzów między goleniami górnymi i dolnymi przez co w zakrętach czy nawet przy obciążeniu roweru zmienia się geomeria koła (więc i tarczy hamulcowej) względem zacisku. Zmiana widelca (chociaż wybór mocno zawężony ze względu na ramę) i piasty pod oś 15mm rozwiązuje problem. Edytowane 13 Maja 2020 przez vdcmike
revolta1 Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 19 minut temu, vdcmike napisał: Widelec, który nabawił się już luzów między goleniami górnymi i dolnymi przez co w zakrętach czy nawet przy obciążeniu roweru zmienia się geomeria koła (więc i tarczy hamulcowej) względem zacisku. Zmiana widelca (chociaż wybór mocno zawężony ze względu na ramę) i piasty pod oś 15mm rozwiązuje problem. Troche drogo to wszystko....... Wyjmij klocki z zacisku pojedzij i zobacz czy Ci dzwoni. Przeważnie dzwoni tarcza. Zrób to oczywiście bezpiecznie żebyś jakiegoś dzwona nie zaliczył 😉
adrianadik Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Opublikowano 13 Maja 2020 2 godziny temu, revolta1 napisał: Troche drogo to wszystko....... Wyjmij klocki z zacisku pojedzij i zobacz czy Ci dzwoni. Przeważnie dzwoni tarcza. Zrób to oczywiście bezpiecznie żebyś jakiegoś dzwona nie zaliczył 😉 Faktycznie opcja nr 1 lekko mnie przeraziła Nie pomyślałem o tym żeby pojeździć bez klocków. Gdyby dalej dzwoniło to jest sens inwestować w jakąś nową, lepszą tarczę? Jeśli tak to jaki model?
vdcmike Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Chyba nie ma wątpliwości, że dzwoni tarcza... Trochę mniej dzwonią te na alu pająkach ale to maskowanie objawów zamiast leczenia choroby.
Accent_Szaj Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 22 godziny temu, adrianadik napisał: Macie jaką receptę? Jak mówisz,że nic nie ociera ,to mogą być blaszki przy klockach. Rozegnij je i wsadź z powrotem klocki. 19 godzin temu, revolta1 napisał: Wyjmij klocki z zacisku pojedzij i zobacz czy Ci dzwon No co Ty? Bez hebla powyżej 20Km/h? 22 godziny temu, adrianadik napisał: powyżej 20km/h Sprubój lepiej ustawić zaciski. Dzwonienie,a nie ocieranie to znak, że zaciski są ustawione całkiem nieźle i brakuje im dosłownie μm
revolta1 Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 3 minuty temu, Accent_Szaj napisał: No co Ty? Bez hebla powyżej 20Km/h? Ma jeszcze jeden 😁 napisałem żeby to zrobił bezpiecznie.
adrianadik Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Opublikowano 14 Maja 2020 28 minut temu, Accent_Szaj napisał: Jak mówisz,że nic nie ociera ,to mogą być blaszki przy klockach. Rozegnij je i wsadź z powrotem klocki. Już się nią bawiłem kilkukrotnie, ale jeszcze spróbuję 28 minut temu, Accent_Szaj napisał: Sprubój lepiej ustawić zaciski. Dzwonienie,a nie ocieranie to znak, że zaciski są ustawione całkiem nieźle i brakuje im dosłownie μm Masz na myśli delikatną regulację żeby tarcza była idealnie na środku? Spróbuję na początek testowo bez klocków i blaszki - to powinno dać odpowiedź czy to właśnie to dzwoni. 1
Accent_Szaj Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 Ja bym w pierwszej kolejności zrobił tak: 1.Wyjąć i odgiąć blaszkę pomiędzy klockami,bez odkręcania zacisku. Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.2 2.Ustawianie zacisku.Patrzysz pod światło gdzie klocek jest bliżej tarczy.Luzujesz jedną śrubkę i delikatnie starasz się ustawić klocki centralnie po środku. Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.3 3.Luzujesz tłoczki wg. zaleceń z filmiku Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.4 4.Prostowanie tarcz przy pomocy Klucza nastawnego/angielskiego Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt 5 5.Wymiana tarczy i powrót do pkt 1. Kliknij sobie jeszcze w ten temat. Strona 8 1
adrianadik Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Opublikowano 14 Maja 2020 53 minuty temu, Accent_Szaj napisał: Ja bym w pierwszej kolejności zrobił tak: 1.Wyjąć i odgiąć blaszkę pomiędzy klockami,bez odkręcania zacisku. Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.2 2.Ustawianie zacisku.Patrzysz pod światło gdzie klocek jest bliżej tarczy.Luzujesz jedną śrubkę i delikatnie starasz się ustawić klocki centralnie po środku. Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.3 3.Luzujesz tłoczki wg. zaleceń z filmiku Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt.4 4.Prostowanie tarcz przy pomocy Klucza nastawnego/angielskiego Pomogło?Zostaje.Nie pomogło pkt 5 5.Wymiana tarczy i powrót do pkt 1. Kliknij sobie jeszcze w ten temat. Strona 8 Dobra, zrobię to w takiej kolejności jak napisałeś - chociaż wszystkie te punkty wykonywałem (oprócz prostowania tarczy) w innej kolejności BTW da się czymś zastąpić tą badziewną, zagiętą zawleczkę trzymającą klocki w zacisku? (jakiś konkretny rozmiar śruby z nakrętką jak w filmie z tłoczkami?)
Accent_Szaj Opublikowano 14 Maja 2020 Opublikowano 14 Maja 2020 17 minut temu, adrianadik napisał: zagiętą zawleczkę trzymającą klocki w zacisku? W tych zaciskach z filmiku jeden otwór jest gwintowany. Zostaje ci tylko ta zawleczka 20 minut temu, adrianadik napisał: Dobra, zrobię to w takiej kolejności jak napisałeś - Super. Po każdym kroku sprawdzaj czy dzwonienie ustało. Mąż @evcia_lina po drugim kroku miał zażegnany problem
adrianadik Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2020 Trochę to trwało, ale "bawiłem się" zaciskiem i rezultat jest...ale nie do dzwonienie nie ustało do końca. Jest dużo lepiej - dalej dzwoni, ale ciszej i nie cały czas. Myślę, że bardzo pomogło mocne zamknięcie samozamykacza - wydaje mi się, że wcześniej był za lekko dociśnięty. Postaram się jeszcze regulować położenie zacisku - nie jest to łatwe bo kiedy ustawie go "idealnie" to podczas dokręcania śrub mocujących zawsze ten 1mm się przesunie... Zapytam jeszcze o ew. wymianę tarczy - nowa tarcza = nowe klocki? Jeśli tak to jaka tarcza i jakie klocki?
Motke Opublikowano 5 Czerwca 2020 Opublikowano 5 Czerwca 2020 2 godziny temu, adrianadik napisał: Postaram się jeszcze regulować położenie zacisku - nie jest to łatwe bo kiedy ustawie go "idealnie" to podczas dokręcania śrub mocujących zawsze ten 1mm się przesunie... Jak nie masz nic lepszego to chociaż wciśnij między klocki a tarczę jedną, dwie czy trzy warstwy twardego kartonu a dopiero potem przykręcaj. Ja używam blaszek ze szczelinomierza.
Rekomendowane odpowiedzi