birkoff Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Witam. Postanowiłem kupić ramiona korby SRAM RED D1 DUB i do tego zębatkę od Garbaruka pod bezpośredni montaż (DirectMount). Tylko problem jest taki, że prawdopodobnie (taką informację uzyskałem od suportu SRAM'a) kupując same ramiona korby nie otrzymamy w zestawie 8 śrub (przykręcanych torx'em T20) do przykręcenia zębatki do korby. Można je kupić osobno razem z pająkiem za jedyne 50 euro i trzeba by to sprowadzić pewnie z drugiego końca świata. Sam pająk nie jest mi potrzebny, a pytanie jest takie, czy mogę te śruby kupić osobno w jakimś sklepie ze śrubkami, oraz może ktoś się orientuje jakie są ich parametry (średnica, długość)? Poniżej zdjęcie poglądowe pająka i śrub: Pozdrawiam!
Pracislaw Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Z oryginalnymi może być ciężki temat, one nawet oznaczeń nie mają żadnych. Ja bym spróbował podobne kupić w "sklepie ze śrubami" i przymierzył czy pasują. W załączeniu wymiary jakie udało mi się zdjąć ;-)
birkoff Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Opublikowano 13 Maja 2020 Dzięki za zainteresowanie tematem. Też mi się wydaje, że te śruby są trochę nietypowe, a przy korbie za 1400 zł (w promocji) trochę słabo uprawiać druciarstwo z dopasowywaniem jakiś zwykłych śrub. Ogólnie trochę się zirytowałem (użyłbym gorszych słów ;-), że kupując korbę z możliwością bezpośredniego montażu zębatki (w tym również firm trzecich) producent nie dorzuca kilku głupich śrubek. Tłumaczenie, że śrubki dołączane są do pająka jest trochę bez sensu, skoro przy bezpośrednim montażu zębatki go nie wykorzystamy. W tym całym nieszczęściu udało mi się znaleźć sklep w Niemczech, który takie coś sprzedaje i nie będę musiał kilku śrubek sprowadzać z drugiego końca świata. https://r2-bike.com/SRAM-Screw-Set-for-AXS-Spider-Direct-Mount-Kettenblatt-at-SRAM-8-Bolt-Cranks-M4x8-mm Łącznie z przesyłką wyszło 125 zł za 8 śrubek, czyli prawie jak za darmo ;-) ehh
Motke Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Do piast też się nie dodaje śrub tylko do tarcz hamulcowych. Tarcze mogą być grubsze lub cieńsze więc i długość powinna być odpowiednia. Kupno M4 na wagę to pewnie złotówka. 57 minut temu, Pracislaw napisał: Z oryginalnymi może być ciężki temat, one nawet oznaczeń nie mają żadnych. Ja bym spróbował podobne kupić w "sklepie ze śrubami" i przymierzył czy pasują. W załączeniu wymiary jakie udało mi się zdjąć 😉 Jesteś pewien? Tam podobno jest 4 mm a nie 2.5
Pracislaw Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 2.5mm śruba, 3mm z rowkami. Swoją drogą fajny sklep, dla siebie też coś w nim znalazłem.
Motke Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Jak dla mnie na zdjęciu to jednak 4 mm na gwincie.
birkoff Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) @Parcislaw: Ty posiadasz te śrubki, może były Ci niepotrzebne? ;-) Mam nadzieję, że te które kupiłem będą pasować. Bo chyba SRAM nie posiada więcej standardów mocowania korby na 8 śrub (przynajmniej takiego nie znalazłem). @Motke: myślę, że to trochę inny sytuacja niż w przypadku piast. Kupując zębatkę od Garbaruka, WolfTootha, czy innych producentów zębatek NW nie dostajemy w komplecie żadnych śrub. Wolftooth ma w swojej ofercie zamiennik śrub DM gdzie zębatka przykręcana jest na 3 śruby. Edytowane 13 Maja 2020 przez birkoff
Pracislaw Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 Będą mi potrzebne , natomiast jeżeli te co zamówiłeś nie będą pasować, to z bólem :-) oddam ci je.Mierzę je skalówką jak na załączonym obrazku.Na oko główka jest lekko ponad 5mm. Tyyyyy.... szok. Nie wiem jak Ty, ale ja swoje śrubki od nich już dostałem. Masakra jak szybko, 2 dni! To szybciej niż z niektórych polskich sklepów.
Rekomendowane odpowiedzi