Skocz do zawartości

Silniki centralne, z czujnikiem nacisku na pedały.

PiotrRockrider

Rekomendowane odpowiedzi

PiotrRockrider
Opublikowano

Cześć , byłem już bliski zakupu bafanga z silnikiem mocnowanym do suportu ale w ostatnich  chwilach zorientowałem się, że chyba nie ma czujnika nacisku na pedały. Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić. 

Proszę o sugestię innych opcji niż bafang, które miałyby czujnik nacisku na pedały ale dobrze by było gdyby miały 500wat albo i więcej. Sam znalazłem jedynie rapida, który ma 250 w i jest montowany bardziej pod mufą suportu, a bafang bardziej przed mufą, co na moje jest lepszym rozwiązaniem. 

Opublikowano

To nie jest czujnik nacisku na pedały tylko obrotu korby... 

PiotrRockrider
Opublikowano
23 minuty temu, cepelia napisał:

To nie jest czujnik nacisku na pedały tylko obrotu korby... 

Co nie jest czujnikiem nacisku na pedały, tylko obrotu korby? mam wrażenie, że źle zrozumiałeś, co napisałem.

Opublikowano

Nie, dobrze zrozumiałem, to jest czujnik obrotu korby i bafang go ma. Trzeba sobie go zamontować, ogólnie jak kupujesz zestaw to jest kompletny, tylko musisz zwrócić uwagę na to czy pasuje do twojego roweru. 
Raczej bym się nie podpalał i spróbował się przejechać na rowerze z takim napędem... 

PiotrRockrider
Opublikowano
1 minutę temu, cepelia napisał:

Nie, dobrze zrozumiałem, to jest czujnik obrotu korby i bafang go ma. Trzeba sobie go zamontować, ogólnie jak kupujesz zestaw to jest kompletny, tylko musisz zwrócić uwagę na to czy pasuje do twojego roweru. 
Raczej bym się nie podpalał i spróbował się przejechać na rowerze z takim napędem... 

Czyli źle zrozumiałeś :)  Mi chodzi o czujnik nacisku na pedały, na tym mi zależy, a Ty napisałeś, że to jest czujnik obrotu korby, a nie nacisku, z tym, że to dwie różne rzeczy. 

Jeździłem na shimano steps i to mi się podobało. Im mocniej naciskałem na pedały, tym mocniej silnik pracował. To było naturalne uczucie przyśpieszania na rowerze. Silnik z samym czujnikiem obrotu, wydaje mi się, będzie już napędzał rower jak nawet będę powoli korbami kręcił bez użycia siły. 

Opublikowano

Jeżeli potrzebujesz czujnik nacisku to zainteresuj się MID-DRIVE TSDZ2 750W. Ja jeżdżę na bafangu i wcale nie odczuwam braku czujnika nacisku

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie będę zakładał nowego wątku tylko się podepnę :)

Oprócz nowego roweru dla mnie, myślę nad konwersja na elektryka dla żony (żeby mogła za mną nadążyć :) ).

Po jednym dniu na Hibike w Jakuszycach na tyle jej się spodobało, że ma to sens.

Myślę o Tongsheng ale "przepisowym" - 250W. Można taki kupić na ali (z wysyłką z Czech) za 340USD (plus oczywiście akumulator). Z montażem dam radę - mam tylko dwa probelmy/wątpliości:

- Tarcza - standardowo jest 42T- trochę dużo jak na góry. Można kupić (piszą że do Tongsheng) np. 34T ale nie znalazłe nigdzie potwierdzenia, że to działa

- tryb "prowadzenia" - w Hibiku którymi jeździliśmy był przydatny tryb wspomagania przy prowadzeniu roweru np. pod górę - kompensujący wzrost wagi roweru o silnik i aku. Nie mogę znaleźć czy coś takiego jest w Tongsheng.

Opublikowano
W dniu 30.08.2020 o 14:09, pawelll napisał:

Oprócz nowego roweru dla mnie, myślę nad konwersja na elektryka dla żony (żeby mogła za mną nadążyć :) ).

Po jednym dniu na Hibike w Jakuszycach na tyle jej się spodobało, że ma to sens.

Myślę o Tongsheng ale "przepisowym" - 250W. Można taki kupić na ali (z wysyłką z Czech) za 340USD (plus oczywiście akumulator). Z montażem dam radę - mam tylko dwa probelmy/wątpliości:

- Tarcza - standardowo jest 42T- trochę dużo jak na góry. Można kupić (piszą że do Tongsheng) np. 34T ale nie znalazłe nigdzie potwierdzenia, że to działa

- tryb "prowadzenia" - w Hibiku którymi jeździliśmy był przydatny tryb wspomagania przy prowadzeniu roweru np. pod górę - kompensujący wzrost wagi roweru o silnik i aku. Nie mogę znaleźć czy coś takiego jest w Tongsheng.

wejdź na mój kanał "sie robi" na yt  mam ten silnik bierz 750 wat z aliexpres można go ograniczyć do 25 kmh nikt się nie połapie ze masz 750. mam tez 42t z przodu i 11/42 tył i śmiga pod górki aż miło.  i te prowadzenie działa ma takie coś tryb walk

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Montowałem taką tarczę u żony. Shimano szosowa 34 t. Obecnie założylismy jednak 42 t bo nie ma u nas takich podjazdów na północy. 

Warto pomyśleć nad czujnikami hamowania. Ja takie zamontowałem po tym, jak po gwałtownym wciśnięciu hamulcy po nieudanym podjeździe zablokowałem tylne koło, żeby nie zjechać tyłem z podjazdu, silnik jeszcze przez moment ciągnął i ukręciło w nim taką nylonową niebieską zębatkę. Teraz po wciśnięciu hamulca silnik natychmiastowo się zatrzymuje. 

Rower żony na załączonych zdjęciach. 

20201101_125423.jpg 20201101_125428.jpg 20201101_125512.jpg 20201101_125521.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 7.11.2020 o 20:27, pawelll napisał:

Jaki to model Rockridera?

Widać na zdjęciu, 540.

Opublikowano

Istnieje adapter zastępujący oryginalny pająk na 5 otworów, który pozwala montować zębatki 104 BCD.

Mam tak w dwóch rowerach i przy jeździe terenowej z dużą ilością mocnego wspinania raczej temat obowiązkowy. Jeden zestaw u żony to 38T pracujący z wykastrowana kasetą 15-42, a u mnie obecnie mam 36T z kasetą 11-46, blaty oczywiście narrow wide.

Niestety powoduje to odsunięcie zębatki od osi roweru w stosunku do oryginału o około 5 mm i psuje linie łańcucha. Oryginalna tarcza 42T ma offset i zachodzi na pokrywę silnika w kierunku osi roweru, zębatki na adapterze tak nie mają. Są ramy w których to nie jest problem, u żony musiałem kombinować z kasetą, a w moim rowerze mam pełny zakres 9 biegowej kasety.

Tryb "walk" jest, rower toczy się jakieś 5km/h, ale trzymanie przycisku chyba "+" jest upierdliwe i nie używam :)

Opublikowano

No właśnie ta zmiana linii łańcucha mnie niepokoi.

Co do trybu walk, to oczywiście doraźnie jako wspomaganie np przy wprowadzaniu pod górę.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 1.11.2020 o 12:53, PiotrRockrider napisał:

Montowałem taką tarczę u żony. Shimano szosowa 34 t. Obecnie założylismy jednak 42 t bo nie ma u nas takich podjazdów na północy. 

Warto pomyśleć nad czujnikami hamowania. Ja takie zamontowałem po tym, jak po gwałtownym wciśnięciu hamulcy po nieudanym podjeździe zablokowałem tylne koło, żeby nie zjechać tyłem z podjazdu, silnik jeszcze przez moment ciągnął i ukręciło w nim taką nylonową niebieską zębatkę. Teraz po wciśnięciu hamulca silnik natychmiastowo się zatrzymuje. 

Rower żony na załączonych zdjęciach. 

20201101_125423.jpg 20201101_125428.jpg 20201101_125512.jpg 20201101_125521.jpg

Piotr, dasz radę zrobić dobre foto przejścia przewodu hamulca i linki pancerza w okolicy silnika?

Opublikowano
10 godzin temu, Cypis napisał:

Piotr, dasz radę zrobić dobre foto przejścia przewodu hamulca i linki pancerza w okolicy silnika?

20210324_200615.jpg 20210324_200604.jpg
  • Pomógł 1