Skocz do zawartości

Wymiana widelca na karbonowy Merida T3 2013 - szosowy osprzęt z prostą kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Myślę o wymianie widelca na karbonowy z alu rurą sterową, obecnie przy skręcie w blokach przednie koło haczy o czubki palców. Lżejszy widelec, amortyzacja i zwiększenie wyprzedzenia.

Proszę o pomoc przy wyborze i odpowiednie ukierunkowanie - cena i jakość. Rama wiekowa rura sterowa 1 1/8 - długość około 28 cm, oś klasyczna 9x100. Hamulce tarczowe. Na razie znalazłem:

- widelec radon carbon 1 1/8 disk - cena około 650,-

- widelec CX ONE 1 1/8 cena około 550,- ale problem z dostępnością

- widelec Bontrager Satellite Plus Carbon Disc 700c Black 13665005112 - 812,- (waga fajna, ale czy wytrzyma)

- może jakieś z ali, ale nie wiem czy to bezpieczne.

Czytałem, że można zastosować taperowane pod warunkiem zastosowania odpowiednich sterów - dodatkowy koszt około 125,- i podniesiona rama o 1 cm.

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji, pozdrawiam.

IMG_6962(1).JPG Edytowane przez kz1
Opublikowano

Haczenie o przednie jest normalne w tego typu rowerach. Dużo osób jeżdżących na rowerach o zacięciu szosowym spotyka się z tym problemem na co dzień. Miałeś już jakąś wywrotkę że chcesz wymienić czy zwyczajnie się boisz?

Opublikowano

"Wpienia" mnie taki stan rzeczy. Lubię nim jeździć, jak już ruszę to jest dobrze, ale w mieście gorzej. Drogi asfaltowe w mojej okolicy dziurawe. Wymiana widelca na karbonowy i lekkie przesuniecie koła do przodu - dało by mi pełną satysfakcję. Trochę już go doinwestowałem - lekki dodatkowy wkład dałby mi pełnię radości, tym bardziej, że lubię przy nim grzebać.

Jak patrzę na sieci na set'y np. Accent FURIOUS to praktycznie w cenie około 1200,- mam ramę z karbonowy widelcem i schowane w ramie linki :) 

Opublikowano

Wrzuć szersze opony i obniż ciśnienie. To powiększy komfort bardziej niż carbonowy widelec. Do tej ramy Speedera spokojnie wchodzą opony 35-37 c.

Opublikowano

Widelec karbonowy sprawdza się w rowerach gdzie przednią oponę masz nabitą na maximum. Nie powiem że tłumienie drgań widelca karbonowego to mit ale przy oponie powyżej 30 nie ma to znaczenia bo opona przyjmuje wszystkie te wibracje.

Accent Furius jest ramą gravelową co za tym idzie jest pod baranka. Dostosowanie takiego roweru pod prostą kierownicę oczywiście jest możliwe ale możesz się na tym przejechać bo górną rurę będziesz miał bardzo wysoko. Niestety o ewentualnych problemach dowiesz się dopiero po złożeniu roweru.

Ja na przełaju haczę jedynie jak przejeżdżam przejazd kolejowy albo staje na światłach. Do tej pory jeszcze nie zaliczyłem gleby a jak już zahaczę to przednie koło się nie blokuje. Jak masz rower który lubisz to nie kombinuj. Jak chcesz coś zmieniać to pomyśl nad gravelem czy endurance. Najczęściej fitness to etap przejściowy albo idziesz w stronę baranka albo wracasz do MTB.

Opublikowano

A może rzeczywiście szukać innego sprzętu, ale szkoda mi mojego napędu 2x11 na 105 z manetkami rs700 :)