Skocz do zawartości

Przerobić górala... na co?

moo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!
Dzień dobry Wszystkim, jestem tu nowy... Nie jestem specem od mechaniki rowerowej ale zupełnie zielony też nie. Majstrowałem bardzo dużo przy rowerach z lat 80tych, natomiast nie nadążam za współczesnymi rowerami. I mam taki problem...
Mam rower Giant Boulder (czyli "góral"). Rower był mało jeżdżony, potem stał ok. 15 lat w wilgotnym pomieszczeniu i ... wiadomo co dalej się stało, skorodował napęd, szprychy,  widelec przedni, linki, śruby, i inne części. W zasadzie trzeba by chyba wszystko wymienić. Wyrzucić mi po prostu szkoda, bo jest cały, niepogięty itd...
Myślałem, żeby zrobić z niego rower bez przerzutek.

Czy da się bez problemu zastosować do niego wolnobieg jednorzędowy (w oryginale jest kaseta)?
Czy w takiej ramie może pracować napęd bez przerzutek - nie ma możliwości regulacji naciągu łańcucha (chyba) - ze względu na konstrukcję haka tylnego?

Może jednak warto go wyremontować wg oryginału? A może macie jakieś inne pomysły na fajną przeróbkę?

moo

Opublikowano

Jeżeli haki są pionowe to potrzebujesz napinacza. Można wykorzystać starą przerzutkę odpowiednio zblokowaną śrubami H i L (możesz potrzebować dłuższych śrubek), albo wykorzystać gotowy napinacz przeznaczony do takich modyfikacji: https://allegro.pl/oferta/napinacz-lancucha-singlespeed-fix-ostre-fixedgear-8290514042

Możesz też próbować bez napinacza, dobrać odpowiednio długość łańcucha i rozmiary zębatek, są do tego jakieś kalkulatory w sieci. Kiedyś widziałem o tym film na yt na kanale spindatt. Wadą takiego rozwiązania jest brak możliwości niwelowania luzu wraz z wyciąganiem się łańcucha. No i oczywiście skazany jesteś na to przełożenie które ci wyjdzie z obliczeń. Można użyć łańcucha "halflink" - wówczas możliwości będą trochę większe.

Na koło z bębenkiem pod kasetę nie nakręcisz wolnobiegu, możesz pobawić się z zębatkami od kasety i podkładkami.

Zaczął bym jednak od wyczyszczenia tego co się da i inspekcji stanu poszczególnych elementów. Może wystarczy wymienić łańcuch, wyczyścić i naoliwić. Jeżeli rower ma kasetę to wg mnie jest potencjał do remontu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ffurbo napisał:

Można użyć łańcucha "halflink" ...

Nie wiedziałem, że taki łańcuch istnieje. Dlaczego akurat taki łańcuch? Widzę , że ma inny kształt płytki (nie jest płaska). Czy ten typ jest trwalszy od zwykłego?

Edytowane przez moo
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, moo napisał:

W zasadzie trzeba by chyba wszystko wymienić.

Jeżeli trzeba będzie wymienić wszystko oprócz ramy to koszt takiej operacji będzie zbliżony lub nawet większy od zakupu nowego roweru z podstawowym osprzętem. Czy warto się w to bawić musisz sam sobie odpowiedzieć.

1 godzinę temu, moo napisał:

Może jednak warto go wyremontować wg oryginału?

Gdyby to był jakiś wyjątkowo piękny klasyk pewnie warto by było. Ale zwykły kilkunastoletni góral ?

No chyba że masz do niego stosunek emocjonalny. Wtedy oczywiście aspekty ekonomiczne schodzą na dalszy plan.

Edytowane przez Chrismel
Opublikowano
3 minuty temu, Chrismel napisał:

Gdyby to był jakiś wyjątkowo piękny klasyk

No właśnie nie jest to piękny klasyk i nie mam do niego specjalnego sentymentu. Po prostu kombinuję, żeby wywalić przerzutki i zrobić sobie single-speeda do jeżdżenia do pracy i do sklepu. Żadnych wzniesień w okolicy nie mam. Miałby być prosty, niezawodny - co nie znaczy byle jaki.

moo

Opublikowano

Będziesz miał do wymiany pewnie armor, hamulce, linki + pancerze, może koła. Generalnie koszty uzbierają się spore. Jednej rzeczy się dotkniesz i wyjdzie następna. Lepiej już chyba poszukać używki sprawnej technicznie w dobrym stanie.

Opublikowano
4 godziny temu, moo napisał:

Nie wiedziałem, że taki łańcuch istnieje. Dlaczego akurat taki łańcuch? Widzę , że ma inny kształt płytki (nie jest płaska). Czy ten typ jest trwalszy od zwykłego?

W tradycyjnym łańcuchu masz pary ogniw "wewnętrzne" i "zewnętrzne" - liczba ogniw zawsze musi być parzysta.

W przypadku halflink każde ogniwo jest identyczne, można użyć dowolnej ilości ogniw.

Opublikowano

Faktycznie - liczba ogniw może być dowolna. Czyli można precyzyjniej dobrać długość.

Przyjrzę się mu dokładniej, zrobię przybliżony kosztorys. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

moo