Skocz do zawartości

Downgrade z tarcz do v-brake

Dibua

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, Dibua napisał:

(nie wiem jednak jak miałby się ten szał objawiać? Koło staje w miejscu na widok palca lewej ręki?).

Dokładnie tak, mnie tak wyrzuca nawet na opuszczonej sztycy przy mojej wadze 70kg ;)

Opublikowano
43 minuty temu, SpiderMAN napisał:

To jest prawidłowy adapter do hamulców Shimano, tamten to raczej jakiś aftermarket, na pewno nie do tych hampli.

Ja bym zmienił na ten, bo sam mam takie dwa u siebie.

Czy dobrze rozumiem? Adapter SM-MA-F180P/P2 służy do zamocowania zacisku do tarczy 180 w rowerze, gdzie kiedyś była tarcza 160? Patrząc na jego konstrukcję widzę, że w zasadzie oddala tylko nieznacznie zacisk od osi koła, ten mój jeszcze przesuwa miejsce mocowania bliżej ziemi i zmienia kąt...

Opublikowano

Ten adapter co Ci podesłałem fotkę  to typowy adapter do tarcz 180mm z tarczy 160mm. Nie ma tutaj nic niezwykłego, oddala zacisk po prostu ale i nadaje trochę inny kąt zaciskowi dlatego na górze są śruby z krzywkami.

Opublikowano
4 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Dokładnie tak, mnie tak wyrzuca nawet na opuszczonej sztycy przy mojej wadze 70kg ;)

O tototototo :D

Opublikowano (edytowane)

Ok, dzięki wszystkim jeszcze raz, poprawione. Pod spodem adapter Baradine i Shimano. Po prostu nie rozumiałem oglądając te wszystkie adaptery ich idei, myślałem, że muszę mieć jakieś przesunięcie otworów mocujących, a zapomniałem, że jak jest PM to ma chyba jeden rozstaw otworów na śruby, więc wystarczy trochę odsunąć zacisk, co właśnie robi Shimano.

IMG_20200522_170955.thumb.jpg.e6ef8d995fc26c7eeaf2190a8639e06d.jpgIMG_20200522_172154.thumb.jpg.3a71495c628d9d6ec96eaa1dbb056b3d.jpg

Edytowane przez Dibua