mattszach Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 Witam! Nie mogłem znaleźć tematu, dlatego dodaję nowy. Kupiłem pierwszą szosę, Romet Huragan 1 2020, udało się w stosunkowo dobrej cenie za 1899 zł. Szosa jest na osprzęcie Claris, cała aluminiowa, jak na cenę - bardzo dobra, jak na szosę - nie urywa. I w tym momencie proszę o pomoc bardziej doświadczonych, czy możecie polecić ewentualne upgrade'y na początek? Z marszu wymieniam opony z 23C na 25C, ale być może na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Plan dla tego Rometa to zrzucenie wagi i zajaranie się kolarstwem. Na MTB z Decathlon już zdarzyło mi się robić dystans ponad 70 km, myślę więc, że i z nową szosą będę od razu próbować dłuższej jazdy.
Yan Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 Nic nie ulepszaj. Jak naprawdę złapiesz bakcyla to kup nowy na lepszym osprzęcie np 105 z tarczami. Inna droga to możesz zainwestować w buty SPD albo wymienić koła które będą kosztować tyle samo co rower. Grzebanie w osprzęcie w przypadku szosy to bardzo duży wydatek który zwyczajnie się nie opłaca.
Zajop Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 Kup pedały zatrzaskowe - to najlepsze możliwe rozwinięcie tego roweru. Ale nie kupuj Shimano PD R540!
mattszach Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Opublikowano 11 Maja 2020 Dzięki za odpowiedzi! Fakt, że trochę choćby lepsze koła są już warte prawie połowę roweru. Pierwsze tygodnie będę chciał jeździć na platformach, po tym będę wybierać zatrzaski.@Zajop dobre pedały z dobrymi butami to już spory koszt, myślałem właśnie o podstawowych Shimano PD-RS500, rozmiar buta mam taki, że promocje ciągle zapraszają więc nie powinno być z nimi tak źle.
kaido2 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 W dniu 11.05.2020 o 08:34, Zajop napisał: Ale nie kupuj Shimano PD R540! Czemu? Fakt, że już ich nie ma w oficjalnej sprzedaży.
Zajop Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 2 minuty temu, kaido2 napisał: Czemu? Fakt, że już ich nie ma w oficjalnej sprzedaży. Bo Shimano PD R540 to dno dna. Plastikowe elementy gdzie blok styka się z pedałem nie wytrzymują 10K km. Niestety zakupiłem takie jako moje pierwsze pedały zatrzaskowe i nawet z nowymi blokami z 2* luzem roboczym noga lata jak chce i gdzie chce.
kaido2 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 To co dopiero myśleć o takim Look Keo? W R540 tylko klamra jest plastikowa a dokładnie z ABS-u no i blok podobnież z tego materiału, reszta to alu prócz stalowej osi i łożysk oczywiście i co by nie mówić są cięższe ale za to bardzo wytrzymałe, można by rzec nie do zajechania. Natomiast 550 z tego co kojarzę to już pełen ABS ( oprócz osi i łożysk). To prawda łapią luzy jak wszystkie inne pedały szosowe w newralgicznych punktach m/w po podobnym kilometrażu ( no bo chociażby bloki i klamry są z ABS), jednak moim zdaniem tragedii nie ma. U mnie , czy to był którykolwiek system Look, czy SPD-SL Shimano potrzeba było 6kkm, ale: Ten luz i tak jest mniejszy jak przy zwykłym jakimkolwiek systemie MTB, zawsze tez można podkręcić sprężynę gdy juz dochodzi do samowypinania. Jest wielu co jeździ w zwykłych MTB na szosach w tym i ja mam kilka rowerów w tym i jedną taką szosę. Mnie ten lekki luz który czy to łapały Looki, czy R540 w niczym nie przeszkadza, a pedały tak 3 komplety w 3-ch szosach przeżyły z potężną nawiązką wszystkie inne wcześniejsze szosowe. Uważam, że to są najwytrzymalsze pedały pod każdym względem, a bloki i klamry cóż zużywają się jak w każdych innych. Jak umiesz z tym żyć to przejeździsz tak pierdyliardy km ( bo zużycie tych elementów spada wraz z ilością przejechanych km, chyba, że rzeczywiście komuś nogi latają na boki jak galareta, a są tacy ludzie , bo zdarzają się osoby z różnymi wadami w tym nóg)
Zajop Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Chodzi mi o elementy zaznaczone na czerwono. Pozostałe pedały szosowe shimano ten element mają wykonany z innego materiału. Po wytarciu się tego materiału - nie wiem czy to ABS czy inne tworzywo (nawet mnie to nie obchodzi - materiał jest źle dobrany) nawet zaciskanie sprężyny na max nie utrzyma bloku i buta w odpowiedni sposób.
kaido2 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Można by nazwać , że ten element to bajer estetyczny. Akurat tą część mam powgniataną, wytartą, a w jednym zestawie 1/3 jest odłamana. I nie ma żadnego problemu. Poniżej wrzucam Welgo pod system Look Delta gdzie mamy do czynienia z tym samym, korpus wykonany z jednego materiału ( oprócz klamry rzecz jasna) alu. Worało się to dość szybko, zaś na samych pedałach przejechałem coś lekko ponad 15 tys zanim posypały się zewnętrzne konusy. Od początku do końca trzymały praktycznie tak samo. Element który odpowiedzialny jest za latanie stopy na boki to klamra ( ten ruchomy element z ABS-u na sprężynie) i tylna część bloku zatrzaskująca się. Jak blok dostanie wgnitów, a klamra wyobli na krawędziach to wtedy zaczyna się latanie. W porównaniu do MTB- jest nadal elegancko . Ale spoko, bo sam pamiętam jak za czasów Janka w szosie musiałem mieć najsztywniej, bo przecież transport siły no i te straty mocy, wiec wiem o czym piszesz, stopy nieraz poważnie cierpiały przez to. Inna sprawa, że za sztywno stopa w bucie i w pedale to tak średnio zdrowe jest, powinno być trochę luzu góra dół i na boki.. No, ale dobra nie wnikajmy już niech każdy robi jak uważa za stosowne, a reszta i tak wyjdzie w praniu. Mimo to podtrzymuję : To najlepsze jak dotąd pedały z jakimi miałem styczność pod kątem żywotności i awaryjności, a mało ich nie miałem. Edytowane 12 Maja 2020 przez kaido2
mattszach Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Opublikowano 12 Maja 2020 Co myślicie o tych:https://allegro.pl/oferta/pedaly-shimano-spd-sl-pd-rs500-8772654278 Dziwi mnie niska cena, bo w komplecie są pedały i zatrzaski, ale negatywnych opinii nie znalazłem.
kaido2 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Cena normalna, da się je kupić jeszcze taniej. Osobiście bym ich nie kupił z uwagi na to że całość jest już z tworzywa sztucznego. Ten kompozyt jest wytrzymały, ale dużo szybciej się wytrze w newralgicznych miejscach jak korpus aluminiowy. Jak już chcesz koniecznie Shimano to te https://allegro.pl/oferta/pedaly-shimano-pd-r540-szosowe-spd-sl-rozne-kolory-9135100184?reco_id=c3b8a8e8-9443-11ea-bb87-1c34da6a8cb2&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5 + bloki SPD-SL Biorąc pod uwagę to, że jesteś nowicjuszem to wybrałbym system Looka z uwagi na kulturalniejszy system wpinania i wypinania, tylko znowu kompozyt. Co prawda kumpel już trochę na takich Keo Easy/ Clasic przejechał no ale nie przejadą one tyle co wspomniane wyżej 540. SPD-SL nie jest sztywniejszy jednak wpinanie i wypinanie nie jest już takie jak w Looku aczkolwiek idzie się do tego przyzwyczaić, bo sam przecież przeszedłem z Looka na Shimano.
Zajop Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 @kaido2 Odnoszę wrażenie, że jesteś chochlikiem, który chce zrobić komuś na złość i patrzeć jak cierpi. Rozumiem Twoją ideologię wykorzystywania rzeczy które pomimo pozornego zniszczenia ciągle spełniają swoją rolę. Rozumiem Twoją chęć pokazania światu, że taniej nie równa się gorzej. Ale w tym przypadku PD R540 = gorzej. I nie, element który zaznaczyłem to nie "bajer estetyczny". To element który bezpośrednio odpowiada za braki luzów góra-dół. Na zdjęciu które wrzuciłeś nie mamy do czynienia z tym samym (jak napisałeś) - W tym przypadku rzeczony element jest wykonany z jakiegoś stopu i pomimo że jest obdarty i już nie pięknie pomalowany na czarno, to nadal ma prawo działać jak należy. W PD R540 ten element jest z tworzywa. I owszem PD R540 kręcą się jak złoto - pod tym względem to cud miód i orzeszki (oczywiście w tej cenie). Ale nie zmienia to faktu, że to badziew.
Argi Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Shimano R540 to w tej cenie bardzo przyzwoite pedały. U mnie po prawie 10kkm wyglądały bardzo dobrze, zero luzów. a ten plastikowy element jest wymienialny i nie kosztuje miliona złotych. https://allegro.pl/oferta/shimano-oslona-pedalow-pd-5600-pd-6610-pd-r540-6910186586 Nie wiem tylko czy kupowanie takich pedałów jako używek ma sens, kiedy i tak trzeba dokupić bloki za 60zł. I jeszcze jedno. Mam 3 komplety żółtych bloków i wrażenie, że te najnowsze mają największy luz roboczy. Musiałem kupić niebieskie bo trudno było normalnie jeździć. Już na innych pedałach r550.
kaido2 Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 Ja bym kupił z uwagi na to że są nie do zdarcia, ale gdyby gdzieś trafiły się leżaki to w ogóle nie ma o czym gadać. Może na aliexpress jeszcze są. Oczywiście wcześniej prosiłbym o zdjęcia sprzedawanego kompletu, ale to pewnie da się załatwić mailowo. Zajechałem wiele pedałów może i nawet lepszych, a tego badziewia nie daję rady przez 40 tys km( pozostałe komplety mają mniej) i pomimo zniszczonych elementów, które rzekomo odpowiadają za góra dół nie mam żadnych luzów, ale dobra nie ma tematu.
Gość Opublikowano 12 Maja 2020 Opublikowano 12 Maja 2020 10 godzin temu, Zajop napisał: Chodzi mi o elementy zaznaczone na czerwono. Pozostałe pedały szosowe shimano ten element mają wykonany z innego materiału. Po wytarciu się tego materiału - nie wiem czy to ABS czy inne tworzywo (nawet mnie to nie obchodzi - materiał jest źle dobrany) nawet zaciskanie sprężyny na max nie utrzyma bloku i buta w odpowiedni sposób. No proszę cię... Kupiłem te pedały używane za 50 zł i kręcą się jak nowe. Ten plastik jeśli jest problemem kosztuje tyle co dwa duże banany https://allegro.pl/oferta/oslona-plastik-pedalow-shimano-pd-5600-y45f06000-6915303290 Co do tematu dyskusji To niezły rower na początek. SPD to naturalny upgrade. W osprzęt nie inwestuj bo w szosach to ekonomicznie nieuzasadnione. Jesli chcesz coś polepszyć to zmień koła. W razie sprzedaży roweru i tak pójdzie na oryginalnych, a różnicę odczujesz znaczną. Przez przypadek mam na zbyciu nowiutkie Cosmiki, jeśli byś chciał
kaido2 Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 13 godzin temu, zibi_j1 napisał: Przez przypadek mam na zbyciu nowiutkie Cosmiki, jeśli byś chciał Ja bym się za wcześnie zapasowego kompletu kół nie pozbywał. Różnie bywa, nawet głupi przegląd - zmieniasz koła , a tamte sobie spokojnie robisz.
Gość Opublikowano 13 Maja 2020 Opublikowano 13 Maja 2020 26 minut temu, kaido2 napisał: Ja bym się za wcześnie zapasowego kompletu kół nie pozbywał. Różnie bywa, nawet głupi przegląd - zmieniasz koła , a tamte sobie spokojnie robisz. @zibi_j1 ma 3 komplety... :P Stare Mavici będzie naprawiał, jak te nowe sprzeda zostają mu dwa... W dniu 10.05.2020 o 22:47, mattszach napisał: Witam! Nie mogłem znaleźć tematu, dlatego dodaję nowy. Kupiłem pierwszą szosę, Romet Huragan 1 2020, udało się w stosunkowo dobrej cenie za 1899 zł.Szosa jest na osprzęcie Claris, cała aluminiowa, jak na cenę - bardzo dobra, jak na szosę - nie urywa. I w tym momencie proszę o pomoc bardziej doświadczonych, czy możecie polecić ewentualne upgrade'y na początek? Z marszu wymieniam opony z 23C na 25C, ale być może na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Plan dla tego Rometa to zrzucenie wagi i zajaranie się kolarstwem. Na MTB z Decathlon już zdarzyło mi się robić dystans ponad 70 km, myślę więc, że i z nową szosą będę od razu próbować dłuższej jazdy. Nie wymieniaj osprzętu. Jestem w podobnej sytuacji, jeżdżę na budżetowej szosie Marin Argenta, także na Claris (starszy, wąsaty). Działa wszystko jak należy, wymieniam tylko zużyte elementy.
mattszach Opublikowano 13 Maja 2020 Autor Opublikowano 13 Maja 2020 Pozwolę sobie w takim razie nie inwestować w nic oprócz pedałów i butów 😬 18 godzin temu, zibi_j1 napisał: No proszę cię... Kupiłem te pedały używane za 50 zł i kręcą się jak nowe. Ten plastik jeśli jest problemem kosztuje tyle co dwa duże banany https://allegro.pl/oferta/oslona-plastik-pedalow-shimano-pd-5600-y45f06000-6915303290 Co do tematu dyskusji To niezły rower na początek. SPD to naturalny upgrade. W osprzęt nie inwestuj bo w szosach to ekonomicznie nieuzasadnione. Jesli chcesz coś polepszyć to zmień koła. W razie sprzedaży roweru i tak pójdzie na oryginalnych, a różnicę odczujesz znaczną. Przez przypadek mam na zbyciu nowiutkie Cosmiki, jeśli byś chciał Dziękuję serdecznie, jak zrzucę już 20 kg to się odezwę czy aktualne 😁 Dzięki panowie za odpowiedzi, podpowiedzi i sugestie!
kaido2 Opublikowano 15 Maja 2020 Opublikowano 15 Maja 2020 (edytowane) W dniu 13.05.2020 o 12:25, SpiderMAN napisał: Stare Mavici będzie naprawiał Piszesz o tych Aksiumach? One mogą posłużyć ewentualnie jako części, a dokładniej piasty do Cosmiców. Edytowane 15 Maja 2020 przez kaido2
Krys007 Opublikowano 6 Lipca 2020 Opublikowano 6 Lipca 2020 Co powiesz o samym rowerze? Opłaca się to? Jak z jakościom i wykonaniem? Wygodny na długie dystanse?
mattszach Opublikowano 6 Lipca 2020 Autor Opublikowano 6 Lipca 2020 1 minutę temu, Krys007 napisał: Co powiesz o samym rowerze? Opłaca się to? Jak z jakościom i wykonaniem? Wygodny na długie dystanse? Ogólnie zdecydowanie polecam, opłaca się bezapelacyjnie, JEDNAK: 1. Lakier ramy jest piękny, ale bardzo delikatny, naklejki są konieczne, szczególnie na wrażliwe miejsca. Spadła mi zakrętka od śrubki przy zmianie siodełka, z wysokości 20 cm i uszkodziła lakier. 2. Przechodząc do siodełka, zmieniłem je po około 300 km. Każda pozycja bolała po około 20 km jazdy (kwestia indywidualna). 3. Po tygodniu pojawiła mi się mała dziurka w owijce na kierownicy, w miejscu, w którym ciężko zrobić to w sposób mechaniczny. Nie jestem przekonany jak powstała, dlatego nie mogę jednoznacznie stwierdzić, że powodem była słaba jakość. 4. Hamulce są po prostu słabe, ważę ponad 100 kg i jest to jakiś "szczegół" na ich korzyść, ale hamując przednim i tylnym na raz dopiero mogę efektywnie wytracić prędkość. 4. Jestem początkujący, dlatego długo dopasowywałem pozycję na szosie. W międzyczasie borykałem się z każdą możliwą przypadłością, najgorszą było stracenie czucia w 3 palcach u dłoni na jakiś tydzień, ale dzisiaj wiem, że to wina złej pozycji i mojego łokcia, który okazał się zajechany i dlatego nerwy dały o sobie znać. Z pomocą kogoś doświadczonego złapanie odpowiedniej pozycji i uniknięcie cierpień powinno być łatwiejsze. 5. Pozostałe kwestie bez negatywów, na bardzo duży plus przerzutki Claris, ale koniecznie trzeba je idealnie wyregulować. "Tylko" dobrze wyregulowane mogą zrzucać łańcuch. 1
Rekomendowane odpowiedzi