trollu Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 Hello Powoli zbieram się do zakupu łańcucha/łańcuchów do gravela i fulla. W gravelu napęd to 105, w fullu XT M8000 czyli łańcuchy te same. Pytanie - będą jakieś różnice - szczególnie te negatywne których chciałbym uniknąć po zastosowaniu KMC X11 Silver/Black? Czy lepiej kupić ori CN-HG601? W fullu już raz wymieniałem - ori był w/w shimano, teraz też taki jest - pierwszy o dziwno nie wytrzymał zbyt długo - ani dużo km a nie kręcę jakoś mega twardo, nogi też nie mam. Pytam o tego KMC tylko z powodu estetyki - bardziej mi się podoba i tyle ale jeśli napęd ma z nim cierpieć to biorę shimano
Franz Mauer Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 Zmiana na plus, bo KMC nie są kierunkowe, więc nie będziesz musiał się zastanawiać przy zakładaniu lub serwisie. Zwykle też KMC były lżejsze niż Shimano, a do tego wytrzymalsze. Nie wiem tylko jak zachowuje się podczas użytkowania czarna warstwa pokrywająca ogniwa. Gdzieś na forum była mowa o problemie z sypiącymi się "kolorami", ale nie pamiętam jakiej wersji łańcucha dotyczyła. Musisz poszukać.
trollu Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Opublikowano 10 Maja 2020 w fullu nie ma się co oszukiwać - łańcuch i tak jest zafajadany. Smaru używam tego samego w obydwu rowerach (wet) i grawel lata po szutrach ale jednak napęd czystszy. Aż takim estetą nie jestem, żebym się przejmował każdą rysą czy odpadniętą warstwą powłoki
Bujak Opublikowano 11 Maja 2020 Opublikowano 11 Maja 2020 Łańcuchy 11s są kompatybilne między sobą (12s między sobą też). W Sram Rival miałem łańcuch Sram11 i KMC11 i nie zauważyłem różnicy w przerzucaniu.Tragedii na pewno nie będzie. Jak wyjedziesz jeden łańcuch to sam wyrobisz sobie opinię. W MTB Sram GX 12s miałem łańcuch KMC12 i też jeździł Ok.
Rekomendowane odpowiedzi