Skocz do zawartości

Obręcz 29'' do amatorskiego XC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Moja aktualna obręcz na tylnym kole rozszczelniła się na łączeniu tak więc trzeba ją wymienić. Aktualnie w rowerze mam zestaw przód + tył DT-SWISS x1700 29 SPLINE TWO 28H i chciałbym kupić odpowiednika aktualnej. Na co w szczególności powinno się zwrócić uwagę przy szukaniu odpowiednika? Aktualna ma szer. zewn. 24mm, to wystarczy jako wyznacznik nowej czy coś jeszcze jest ważne? Ewentualnie byłbym wdzięczny za polecenie jakiś dobrych obręczy jeśli ktoś ma takowe z tyłu głowy. Przeznaczenie to głownie amatorskie XC. A jeśli chodzi o budżet to chciałbym zmieścić się do 400zł z zapleceniem. W serwisie się dowiedziałem, że można spróbować zapleć na aktualne szprychy. Więc ewentualny koszt aktualnie to obręcz + robocizna (zaplecenie).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Wsadzając nową obręcz wolałbym, aby i szprychy były nowe. Choć to dodatkowy wydatek, ale wreszcie jak często w imienia się koła...?! Zwróć uwagę na ilość szprych, szerokość obręczy, system mocowania tarczy hamulcowej i chyba najważniejsze - rozmiar piasty z osią. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
22 minuty temu, Franz Mauer napisał:

Wsadzając nową obręcz wolałbym, aby i szprychy były nowe. Choć to dodatkowy wydatek, ale wreszcie jak często w imienia się koła...?! Zwróć uwagę na ilość szprych, szerokość obręczy, system mocowania tarczy hamulcowej i chyba najważniejsze - rozmiar piasty z osią. 

Dzięki za odp. O ile ilość szprych oraz szerokość obręczy (w moim przydadku to 28h i 24mm zewn.) przy szukaniu nowej to doskonale rozumiem, to nie wiem co masz na myśli by zwrócić uwagę na resztę rzeczy. Mocowanie tarczy hamulcowej jest powiązane z piastą (w moim przypadku IS) oraz jakie ma tu znaczenie rozmiar piasty i osi? Pytam bo jeśli chodzi o tą część roweru może nie jestem zielony, ale pierwszy raz przyszło mi się tym zajmować :) 

Opublikowano (edytowane)

Ja jeżdżę na XR391

Jestem bardzo zadowolony.

Edytowane przez bazyl33
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, embe napisał:

Na co w szczególności powinno się zwrócić uwagę przy szukaniu odpowiednika?

Szukając odpowiednika starej obręczy i jeśli chcesz wykorzystać stare szprychy to znajdź obręcz o takim samym współczynniku ERD lub obręcz o takiej samej wysokości profilu i tej samej ilości otworów, szerokość nie ma wielkiego znaczenia ważne żeby nie była mniejsza od starej, najlepiej taka sama, ale tendencja jest obecnie taka że idzie się w kierunku coraz szerszych obręczy ze względu na lepsze ułożenie opony na takiej obręczy. Jeżeli chcesz aby ktoś Ci tutaj znalazł pasującą obręcz to podaj wysokość jej profilu i, lub ERD, szerokość wewnętrzną.

Edytowane przez leejoonidas
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Jeśli będziesz kupował nowe kompletne koło to rozmiar piasty i średnica osi powinny być takie jak obecne. Jeśli tylko nowa obręcz to tylko nowe szprychy. Rozmiar szprych skonsultuj z fachowcem,albo zmierz stare. 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

albo zmierz stare.

Kolega niech lepiej nie doradza takiego rozwiązania bo osoba znająca się na rzeczy jak tylko to przeczyta to od razu stwierdzi że pisał to dyletant. Nowa obręcz może mieć inne ERD niż stara, jeśli wartość będzie mniejsza o więcej niż 4 mm to chłopak po zakupie nowych szprych będzię miał problem, bo te szprychy będą za długie, ciekawe czy Kolega zwróci mu pieniądze za źle dobrane szprychy.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Jednak bardziej skłaniam się ku zakupie nowych szprych razem z obręczą. Tak więc na tą chwilę biorę pod uwagę te dwie obręcze: XR331 i XR391. Z czego ta pierwsza wydaje się być w wymiarach odpowiednikiem mojej aktualnej (622-20). Natomiast druga jest o 5mm szersza i stąd moje pytania.

1. W przypadku drugiej, szerszej. Czy spokojnie wrzucę tam swoją aktualną oponę 29x2.3? (Domyślam się, że tak, ale wolę spytać) 

2. Czy jest odczuwalna jakaś różnica w jeździe przy szerszej obręczy czy jednak jak ta sama opona to nie czuć większej różnicy?

3. No i czy fakt, że z przodu nadal będę miał obręcz o szerokości 24mm mając z tyłu 29mm jakbym się zdecydował na tą szersza jest jednak anomalią czy jest to normalne rozwiązanie

4. Jak dobrać szprychy? Wiem tylko, że muszą być to straight pulle :) 

5. Może ktoś poleca jakieś inne modele od konkurencji? Bo rozglądałem się tylko za dt swiss więc nie wiem jak to wygląda u innych.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, leejoonidas napisał:

Kolega niech lepiej nie doradza takiego rozwiązania bo osoba znająca się na rzeczy jak tylko to przeczyta to od razu stwierdzi że pisał to dyletant. Nowa obręcz może mieć inne ERD niż stara, jeśli wartość będzie mniejsza o więcej niż 4 mm to chłopak po zakupie nowych szprych będzię miał problem, bo te szprychy będą za długie, ciekawe czy Kolega zwróci mu pieniądze za źle dobrane szprychy.

Jeśli to będzie nowa obręcz identyczna jak dotychczasowa, a taką mam na myśli to długość szprych będzie się zgadzać. Wysokość obręczy będzie taka sama, więc i odległości od końców szprych czy też nypli powinny być  identyczne. 

Edytowane przez Franz Mauer
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Obecnie masz dokładnie obręcz X392. Obręcze XR stoją półkę wyżej - są spawane na łączeniu i nie mają oczkowanych otworów na szprychy (potrzebne podkładki phr ale w komplecie z obręczą powinieneś dostać nowe nyple squorx prolock i właśnie podkładki - niestety niektórzy sprzedawcy okradają komplet) i są przede wszystkim lżejsze. Do gum 2,3" polecam nie brać nic węższego niż 22,5mm wewnętrznie (czyli od XR361 w górę). Jak chcesz sprawdzić czy szprychy będą na 100% pasować to:

1. Odpalasz kalkulator szprych DT

2. Podajesz parametry obecnych komponentów - piasty 350 SP, obręcze X392, szprychy competition - wyliczy obecną długość szprych

3. Podmieniasz obręcz na XR361 (czy co tam innego upatrzysz) i poda dł. szprych docelową

Porównujesz dł. z pkt 2 i 3 i jeśli różnią się +/-1mm to będą pasować bez problemu.

Edytowane przez vdcmike
  • Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

5 godzin temu, embe napisał:

1. W przypadku drugiej, szerszej. Czy spokojnie wrzucę tam swoją aktualną oponę 29x2.3? (Domyślam się, że tak, ale wolę spytać) 

Tak wrzucisz, nie będzie problemu.

2. Czy jest odczuwalna jakaś różnica w jeździe przy szerszej obręczy czy jednak jak ta sama opona to nie czuć większej różnicy?

Różnica będzie taka że ta sama opona na szerszej obręczy będzie po napompowaniu miała szerszy balon niż na węższej obręczy, myślę że gdzieś w okolicach od 2mm do 4mm, zależnie od ciśnienia w oponie. Zwiększy się minimalnie powierzchnia styku opony z podłożem a przy okazji poprawi się nieznacznie przyczepność.

3. No i czy fakt, że z przodu nadal będę miał obręcz o szerokości 24mm mając z tyłu 29mm jakbym się zdecydował na tą szersza jest jednak anomalią czy jest to normalne rozwiązanie

Mimo wszystko wolałbym aby szersza obręcz była na przednim kole gdyż tak jak pisałem wcześniej zmieni się szerokość balonu opony i jej ułożenie. Może warto zastanowić się nad zrobieniem przedniego koła również na szerszej obręczy?

4. Jak dobrać szprychy? Wiem tylko, że muszą być to straight pulle

Jak kupisz odpowiednią obręcz to zadaj pytanie na forum wtedy Kolega vdcmike lub ja lub ktoś inny kto zna się na rzeczy pomoże Ci dobrać szprychy.

• Pomógł 1
Opublikowano
13 godzin temu, embe napisał:

Na obręczy szerszej o 5 mm opona będzie szersza o 1,6 mm.

Czy 1,6 mm to większa różnica to już oceń sam.

• Pomógł 1
Opublikowano
16 godzin temu, leejoonidas napisał:

Jak kupisz odpowiednią obręcz to zadaj pytanie na forum wtedy Kolega vdcmike lub ja lub ktoś inny kto zna się na rzeczy pomoże Ci dobrać szprychy.

Zdecydowałem się, że biorę XR391. Na razie wymienię tylko tył i zobaczymy jak będzie się sprawować. Ewentualnie z czasem zmienię również przód. Chyba, że mój Canyon będzie okropnie wyglądać z różnymi felgami to szybciej się zdecyduję :D To teraz pytanie jakie szprychy. Z kalkulatora podanego przez @vdcmike wyszło mi, że moje aktualne mają 306mm, a na obręcz XR391 potrzebuję 307 (lewo) / 306 (prawo). Jak to rozumieć?

Opublikowano (edytowane)

To oznacza że te dłuższe szprychy czyli lewa strona mają być zaplecione od strony tarczy a krótsze czyli prawa strona mają być zaplecione od strony kasety. Stare szprychy bez problemu będą pasowały do nowej obręczy gdyż wartość ERD starej obręczy to 606mm a nowej to 607mm, no chyba że chcesz kupić nowe szprychy. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Oznacza tyle, że nie musisz zmieniać posiadanych szprych. Będą pasować. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Jednak chcę kupić również nowe szprychy bo tamte już są w opłakanym stanie. To czy dobrze rozumiem muszę zakupić 28 sztuk tych (307mm)? Znacie może jakieś inne sklepy/źrodła gdzie można zaopatrzyć się w szprychy? Bo poza tymi na allegro to znalazłem tylko po 100szt na niektórych stronach :| 

Opublikowano

XR w DT Swiss oznacza, że są to obręcze na wyścigi (cross country Racing) . Stąd też wyższa cena i niższa waga. Sam X oznacza, że obręcze są do szeroko pojętego Cross Country. Są nieco cięższe, ale na pewno trwalsze no i tańsze 😉

• Pomógł 1
Opublikowano

Jednak zdecydowałem się na tańsze DT SWISS X412. W kalkulatorze szprych wychodzi mi 306/305mm. Czy to znaczy, że muszę kupić po 14 sztuk 305 i 306mm?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak się jeździ na tych x412?

Wysłane z mojego KING_KONG_3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
17 godzin temu, pjastolo napisał:

I jak się jeździ na tych x412?

Wysłane z mojego KING_KONG_3 przy użyciu Tapatalka

Cześć. Jeszcze ich nawet nie założyłem... Cały czas czekam na szprychy bo jeden sklep poleciał w ciula i mi anulował zamówienie, a w drugim też muszę czekać aż dostaną je pierw na magazyn :| . Niestety proste szprychy to nie jest coś co w każdym sklepie jest

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja kupiłem x412 i jestem zadowolony. Waga 87kg i do treningów maratony i xc są ok

Sent from my LG-H910PR using Tapatalk

Opublikowano
W dniu 12.05.2020 o 22:19, Franz Mauer napisał:

XR w DT Swiss oznacza, że są to obręcze na wyścigi (cross country Racing) . Stąd też wyższa cena i niższa waga. Sam X oznacza, że obręcze są do szeroko pojętego Cross Country. Są nieco cięższe, ale na pewno trwalsze no i tańsze 😉

Wbrew pozorom XR, XM, EX i HX są trwalsze niż odpowiednio R, M, E czy H. Wynika z użycia innych materiałów, innych profili oraz sprawania obręczy. Jest to też poparte testami oraz obserwacjami na raczej reprezentatywnej próbie kilku tysięcy kół dt (autoryzacja od nastu lat). Nawet o wiele trudniej obręcz taką zarysować czy spowodować odprysk.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam, składam nowe koła do swojego ER29 Piasta to nowy model DT Swiss 350 Straightpull 28H obręcz DT Swiss obręcz XR 331 29" 28H szprychy jakie chcę zakupić to:
Sapim CX-Ray lub Sapim CX-Ray Areo ewentualnie DT Swiss aerolite Straight Pull (szkoda że nie ma białych w tym wydaniu)
Super będzie jeżeli ktoś ogarnięty napisze jaką długość szprych dobrać... Thx