Skocz do zawartości

Z ogonem czy bez?

Piotr_Antonik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że moje doświadczenie jest mniejsze niż co niektórych z was bynajmniej w turystyce dłuższej niż 7 dni mam pytanie.

Zaczynam planować dłuższy wyjazd poza granice Polski. Zastanawiam się czy nie lepiej zamiast obładowywać rower gratami nie lepiej doczepić jednokołową przyczepkę gdzie będzie można trzymać co cięższe rzeczy. Wymyśliłem sobie jeszcze, że można przerobić w przyczepce piastę na piastę z prądnicą i mieć możliwość w trakcie jazdy dodatkowego ładowania. Owszem w terenie mogą być małe problemy z ogonem ale generalnie na trasie chyba nie. Co o tym sądzicie? Jakie jest wasze zdanie?

Opublikowano

Porządna przyczepka jest droższa niż sakwy, gorsza w manewrowaniu, to także kolejny element, który może ulec awarii. Jeśli jedziesz w podróż po Europie to 4 sakwy będą aż nadto. W końcu wszędzie cywilizacja. Manewrowanie przyczepką po wąskich drogach czy w miastach jest też bardziej upierdliwe. Rowerem zaparkujesz prawie wszędzie, przyczepką niekoniecznie. 

Co do prądnicy to chyba też nie warto kombinować. Jeśli weźmiesz jednak przyczepkę i nawali, to stracisz źródło zasilania. 

W sumie jeśli jedziesz latem to nie wiadomo czy w ogóle skorzystasz z prądnicy. Chyba, że do ładowania smartfona. Ale to też można rozwiązać kupując nawigację na baterie, powerbank lub zwyczajnie robiąc przerwę na stacji benzynowej i ładując urządzenia.

Opublikowano

Albo plecak solarny, lub montowany solar który działa nawet w pochmurne dni. Wydajnościowo wychodzi w słoneczny dzień podobnie jak ładowarka 1A.

Opublikowano

Generalnie myślałem o czyms w tym stylu co na zdjęciu. Cena jak najbardziej do zaakceptowania. Trzeba by było to zobaczyć czy rurki nie są za cienkie.
Co do prądu to będę chciał się ratować sporymi powerbankami po 20. 000 mAh. Nawigacja? Planuję zakup Mio Cyclo 210 a ona ma wbudowaną baterię. Reszta jazdy w oparciu o mapę w dużej skali.
Duże dobre sakwy to spory koszt, a przy rowerze chciałbym zostać przy rozmiarze opony w przedziale 35c-40c8d5d0ec2f4b251e8c47bfe8ac932bd54.jpg