Skocz do zawartości

Wymiana zacisku BR-RS505

M.C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądnąłem tematy, ale nic nie znalazłem bo odnosiły się do hamulców hydraulicznych MTB. Jeżeli był podobny temat to proszę o wiadomość i podepnę się pod temat.

Mała historia:

Jakieś 3 tygodnie temu wymieniłem tarcze z RT10 na RT800, bo myślałem że tarcza jest pogięta (i prawdopodobnie tak faktycznie jest). Ale nowa tarcza pokazała całkiem inny problem, jeden tłoczek nie cofał się i zostawał trochę wysunięty przez co tarcza zaczęła obcierać. Poniżej zamieszczam krótki filmik, który nagrałem - naciskam klamkę parę razy.

A teraz do setna problemu, po nagraniu filmiku zrobiłem to samo czyli napompowałem parę razy klamkę i strzelił mi tłoczek wylewając cały olej mineralny. Próbowałem jedynie robić według instrukcji Park Toola, żeby parę razy poruszać tłoczkiem blokując ten działający.

Czy potrzebuję dokupić coś jeszcze oprócz samego zacisku? I czy wymianę będę w stanie zrobić w domu? Do połowy kwietnia w Irlandii sklepy rowerowe przyjmują tylko od osób które pracują na pierwszej linii. Mam pół litra oleju mineralnego od Shimano i zestaw do odpowietrzania (ale to pozostałość od hamulców typu Deore z crossa - strzykawki dwie z rureczkami, lejek).

Opublikowano

Jak wypadł tłoczek to nie koniec świata.
Musisz go nasmarować (smarem do gumy na CX80) i włożyć. Rób to powoli. Jak napotkasz opór to znaczy że doszedłeś do uszczelki musisz powoli wcisnąć dalej. Daj czas uszczelce, żeby się dobrze.ułożyła.
potem będziesz musiał przelać hamulec, bo jest całkowicie zapowietrzony i nie będziesz w stanie wypchnąć drugiego tłoczka do czyszczenia.
Następnie dalej czyść i smaruj drugi tłoczek zgodnie z instrukcją parktool.
Staraj się nie wypychać go całkowicie. Lepiej nie narażać uszczelek na uszkodzenie.
Powodzenia.
b8e4ae8081472df8a8998c7e91849648.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Bujak mówiąc że tłoczek strzelił miałem na myśli, że podczas naciskania klamki coś było słychać jakby plastik się ułamał (na początku myślałem że to pomarańczowe co wkładałem pomiędzy). Tłoczek nie wypadł mi. Jest całkowicie schowany, a przecieka i słychać powietrze jak naciskam klamkę - nie rusza się też.

Przy próbie wciśnięcia było zgrzytanie jakby piach był.

Edytowane przez M.C
Opublikowano

Zgodnie ze sztuką przy wymianie zacisku powinieneś wymienić też oliwkę, ale wtedy musisz skrócić przewód o 1 cm. Jeżeli nie masz zapasu to lepiej zostaw starą oliwkę - robiłem tak w kilku rowerach i nie miałem przecieków. Jak oliwka jest mocno zdeformowana to lepiej ją zmienić.

P.s
Ja jest końcówka banjo (nie w Twoim przypadku) to nie trzeba skracać przewodu.

Opublikowano
42 minuty temu, Bujak napisał:

Zgodnie ze sztuką przy wymianie zacisku powinieneś wymienić też oliwkę, ale wtedy musisz skrócić przewód o 1 cm. Jeżeli nie masz zapasu to lepiej zostaw starą oliwkę - robiłem tak w kilku rowerach i nie miałem przecieków. Jak oliwka jest mocno zdeformowana to lepiej ją zmienić.

P.s
Ja jest końcówka banjo (nie w Twoim przypadku) to nie trzeba skracać przewodu.

Zapasu na przewodzie ciut będzie, będę musiał obniżyć i zobaczyć czy będzie skręcać luźno. Coś takiego mam:

DSCF2568.thumb.JPG.349ce6595aa808c505c092c637d7ca1d.JPG

Zamieszczę sobie link do instrukcji: https://si.shimano.com/pdfs/si/SI-8KH0A-001-POL.pdf

Z tego widzę na stronie producenta to potrzebuję oliwki do SM-BH59-J-SS.

Dzięki za pomoc, przemyślę i zobaczę czy się podejmę wymieniać to samemu. Zepsuty zacisk i tak pewnie zdejmę żeby zobaczyć czemu tak mogło się stać. Tłoczek chyba krzywo w ogóle był ustawiony (stary klocek miałem zużyty pod kątem) to może w końcu musiał strzelić. Dobrze, że w domu na stojaku, a nie na zjeździe.