birkoff Opublikowano 8 Maja 2020 Opublikowano 8 Maja 2020 Witam. Niedawno kupiłem gravela Fuji Jari Carbon 1.3 i właściwie zanim go jeszcze kupiłem chciałem zmienić w nim oryginalnie zamontowaną korbę FSA Omega Adventure z 40z. Obecnie współpracuje ona z przerzutką SRAM Rival 1 long cage, kasetą Shimano XT CS-M8000 11-40 i łańcuchem Shimano XTR CN-HG901 - wszystko w układzie 1x11. Działa to bez problemu. Początkowo chciałem założyć korbę SRAM FORCE 1 GPX, ale z uwagi na wiele narzekań na ten standard suportów pomyślałem o innej opcji. Mianowicie niewiele drożej mogę kupić ramiona korby SRAM RED D1 DUB, w których standardowo zamontowana jest zębatka pod układ 1x12. Tylko ja zamiast tej zębatki zamontowałbym na niej zębatkę od garbaruka AXS Road/CX Round DirectMount 40z. To wszystko zamontowane w suporcie SRAM DUB BSA68/73 (u siebie w ramie mam standardowy suport BSA). Wydaje mi się, że tak złożona korba powinna działać w tym układzie 1x11, gdyż linia łańcucha jest taka sama jak korby SRAM Force 1 GPX, a z kolei Garbaruk twierdzi, że ich zębatki działają w systemach 1x10, 1x11 i 1x12. Moglibyście mnie upewnić, że dobrze kombinuje. Jest to trochę kasy do wydania, a nie chciałbym wtopić, jakby się okazało, że coś nie pasuje. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi