Skocz do zawartości

Subiektywnie o Selle Italia SLR Boost kit Carbonio Flow

KRL064

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Selle Italia SLR Boost Kit Carbonio Superflow – krótko mówiąc dziura z ramką od Selle Italia.

20200508_075918.thumb.jpg.4bb7b55db293e265d37cbec1bb8cfc51.jpg

Rozpoczynając ten mini test chciałbym napisać coś co zapewne już słyszeliście nie ma idealnego siodełka dla każdego tak jak nie ma dwóch identycznych osób. Więc to co napiszę poniżej należy traktować w dużym stopniu jako subiektywne odczucia autora.

Zacznę od kilku słów dotyczących samego produktu jego dostępności i co nie bez znaczenia oryginalności.

Siodełko jest dość drogie ja korzystałem z zakupu poza granicami naszego kraju ze względu na dostępność siodełka. Koszt to 269 EUR + przesyłka do Polski z Włoch 29 EUR. Siodełko dostarczane jest wraz z kartonikiem (tacką) i opakowaniem kartonowym w którym jest zamknięte. Dodatkowo w środku znajdziecie instrukcję która co ciekawe obejmuje także informacje w języku Polskim.

20200508_112702.thumb.jpg.f76fe53ad5be5cffd502db49a4b61ab8.jpg20200508_080451.thumb.jpg.ec8d6bb2881b140c925dfd5f7548405b.jpg20200508_075956.thumb.jpg.a2266a7b202c0583a0ffed0f81af26a4.jpg20200508_075946.thumb.jpg.a008d99709144dfd12ce3cea24772e71.jpg

Siodełko SLR Boost Kit carbonio występuje w dwóch rozmiarach S i L siodełko prezentowane poniżej jest dobrane indywidualnie do moich potrzeb a jego rozmiar to S3 czyli węższe z największym dostępnym otworem.

Pierwsze co odczujemy po rozpakowaniu siodełka to bardzo niska masa  = 126gr ( wynik pomiaru własnego) o ile pamiętam producent podaje 122gr. Jak przystało na wyrób Selle Italia siodełko poza niską masą oferuje nam bardzo ładny wygląd i jest świetnie wykonane. Obicie jest dość miękkie, matowe i niezbyt śliskie co z pewnością pozytywnie wpłynie na pozycję. Widoczne jest od razu wykonanie prętów do mocowania z carbonu oraz górnej części siodełka z napisem SLR. W dużej części otworu mamy czerwoną ramkę nadającą odrobinę życia i z pewnością stanowi ciekawy akcent stylistyczny.

W materii ciekawych akcentów dodam że obicie siodełka w tylnej  części jest perforowane. Całość sprawia wrażenia bardzo estetycznego i dobrze wykonanego produktu w mojej opinii to dość ważne ponieważ poza oczywistą rolą jakie ma spełniać siodełko po wydaniu blisko 300 EUR spodziewam się też nie co więcej od ogólnej jakości i wyglądu siodełka i z pewnością otrzymałem to tutaj.

Wybór tego siodełka był podyktowany w moim wypadku nawracającym problemem z dyskomfortem które towarzyszyło mi podczas jazdy na SLR Team. Natomiast wybór tego modelu był podyktowany dość długą rozmową ze sprzedawcą który mnie zna a co istotne posiada wszelkie informację na mój temat ponieważ w sklepie w którym kupiłem siodełko we Włoszech wykonałem rok wcześniej kompletny Bike Fitting.

Dlaczego nawiązuję do tej rozmowy ponieważ otrzymałem kilka ciekawych i ważnych informacji w temacie tego konkretnego modelu siodełka oraz jego montażu.

Siodełko należy do tej serii siodełek SLR które jest krótsze wymiary S  to 130x248 mm tu nawiąże do mojej rozmowy ze sprzedawcą który wspomniał mi także że siodełko przez fakt że jest krótsze jest też odrobinę inaczej wyprofilowane i co istotne odrobinę niższe od siodełka które miąłem zamontowane wcześniej a wiec SLR Team. Jak wspomniał sprzedający z doświadczenia w montażu wie że na 99% Zamiana na SLR Boost będzie się wiązała z koniecznością wprowadzenia zmian w pozycji montażu siodełka ale najprawdopodobniej będzie też konieczna zmiana wysokości montażu. Tu ważna informacja siodełko posiada pręty wykonane z carbonu i należy dokręcać je określonym momentem - jest to podane w instrukcji.

20200508_105414.thumb.jpg.2ea77027dd8df257aa6293569c5c103e.jpg20200508_080205.thumb.jpg.95ea420c3b8624b948f7825032a0e29c.jpg

Uzbrojony w wiedzę z pierwszej ręki rozpocząłem montaż i szybko okazało się że ustawienie siodełka dokładnie w tej samej pozycji nie jest komfortowe i konieczne było zgodnie z informacjami jakie otrzymałem wprowadzenie korekty. Tu dodam że podczas pierwszej jazdy na którą zabrałem stosowne narzędzia zmieniłem tą pozycję jeszcze dwukrotnie ale jak myślę nie ma sensu zagłębiać się w to ponieważ w dużym stopniu to indywidualne preferencje i potrzeby wynikające z naszej budowy. Dodam jeszcze tylko że faktycznie musiałem podnieść wyżej sztycę z siodełkiem.

Czas przejść do jazdy i odczuć jakie mi towarzyszyły na początku.

Pierwsze to nieprawdopodobne jest jak tak małe, cienkie i lekkie siodełko może być komfortowe. Mam tu na myśli nie tylko jazdę po asfalcie gładkim jak szyba ale nawet przy przejeżdżaniu przez nierówności, pęknięcia itd. Odczułem olbrzymią poprawę komfortu. Co dla mnie istotne to przede wszystkim brak ucisku w okolicach gruczołu krokowego.

W końcu też nie mam poczucia obcierania okolicy pachwiny co towarzyszyło mi na poprzednim siodełku i w zasadzie było powodem rozpoczęcia poszukiwań innego.

Od razu napiszę że od początku nasze siedzenie trafia na siodełku tam gdzie powinno krótszy nosek co może wydać się dziwne powoduje że o wiele bardziej komfortowo jest jechać na tzw. nosku – mówię o sytuacji gdy bardzo mocno pochyleni przesuwamy się na siodełku do przodu. Ten profil jest wykonany perfekcyjnie.

By nie było aż tak słodko dodam że dla odmiany zajęcie pozycji na drugim końcu siodełka wymagało nie co przyzwyczajenia jest ono nie co inaczej wyprofilowane i na początku miałem wrażenie że tu komfort jest delikatnie ale jednak mniejszy.

Natomiast z każdym przejechanym kilometrem moje kości kulszowe przyzwyczajały się do nowego profilowania i teraz stwierdzam że jest co najmniej tak samo wygodne także w części tylnej.

Wrócę jeszcze na chwilę do otworu który szczególnie dla panów jak ja w okolicach 50 jest błogosławieństwem i daje dużo większy komfort i brak drętwienia okolic gruczołu krokowego. Ja traktuje to siodełko jako inwestycję w profilaktykę. Dodam iż nie mam poczucia że wpadam w ten otwór z tymi częściami ciała których nie chciałbym tam wpychać nie czuję też obrzeży otworu. Tak więc Panowie bez obaw.

Podsumowując jeżeli poszukujecie siodełka na dłuższe trasy lub długie treningi, siodełka lekkiego dobrze wykonanego z pewnością powinniście wziąć pod uwagę zakup Selle Italia SLR Boost Kit Carbonio Flow w wersji z otworem lub bez.

20200508_075911.jpg
  • Lubię to! 4
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Od niedawna mam to siodełko w tańszej wersji TM (stalowe szyny i brak perforacji) i na początku miałem problem z zajęciem odpowiedniej pozycji. Siadałem po prostu za bardzo z tyłu, bo wydawało mi się, że z przodu coś musi wystawać, a to było niewygodne i już miałem je wyrzucić. Dopiero gdy wyczytałem u punkcie BRP (https://www.selleitalia.com/en/tipsgo/saddle-adjustment-the-brp/) zacząłem siadać bliżej przodu i teraz siodełko jest bardzo wygodne, nic mnie nie obciera w wiadomych miejscach, z czym miałem problem w innych siodełkach. Na razie jeździłem na trenażerze jakieś 500 km, więc zakładam że na szosie będzie tym bardziej wygodne.