Skocz do zawartości

Serwis manetki Shimano st-5700

qemay

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem, że temat mógł być wałkowany już z 1000 razy, ale tak przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc:

Mam problem z lewą klamkomanetką Shimano st-5700 (3 rzędowa). Wczoraj na podjeździe pojawiły się problemy z zrzuceniem biegu i ostatecznie manetka zablokowała się. Manetka w dół działa luźno (ale nie zrzuca biegu), w górę całkowicie twarda. Dziś sprawdziłem czy linka się nie blokuje. wszystko jest ok. 

Po ponownym skręceniu całość zaczęła pracować na sucho, na dwóch biegach (ale nie trafia za precyzyjnie). 

Jak będę miał trochę więcej czasu to rozbiorę ją dokładniej i wyczyszczę z starego smaru, i przesmaruje ponownie. Ale zakładam że na 90% zapadki są na tyle wyrobione, że nic z tego nie będzie.

Teraz wszyscy których pytałem mówią - do wymiany, lub kupić używaną. A może są jakieś inne możliwości?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A jaką chcesz inną możliwość poza wymianą? To jest element który ulega zużyciu. Nic wiecznie nie jest, jak opony dętki czy pedały..

Opublikowano

Możesz ją rozebrać i zobaczyć, ale jeśli cokolwiek się ułamało/wyrobiło to amen, nowa lub używana :)