Skocz do zawartości

Koszyk na bidon na obejmę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

Niestety mój Canyon nie posiada gwintów w róże podsiodłowej do zamontowania koszyka, a że robi się ciepło to będzie brakować wody w jednym bidonie 😉.

Pomysł jest taki żeby zamontować dodatkowy koszyk za pomocą obejmy. Nigdy nie miałem doczynienia z tego typu wynalazkami, także proszę o pomoc - może ktoś coś poleci? Koszyk nie musi być wygodny jeżeli chodzi o wyciąganie bidonu, bo i tak zawsze przekładam do górnego, kiedy się skończy napój w pierwszym. Zależy mi jedynie na tym żeby stabilnie trzymał się ramy.

IMG_1880.thumb.jpeg.4f1d564d7710ca858438895613bb1665.jpeg

Edytowane przez tomek199
Opublikowano

Obawiam się że będziesz musiał pokombinować z przesunięciem obecnego koszyka, bo drugi może się nie zmieścić. Może jakiś montowany pod siodło? 

pol_pm_Uchwyt-koszyka-na-bidon-uniwersalny-SKS-9128_5.jpg
Opublikowano

Tak, tam jest dodatkowa śruba i spokojnie można przesunąć koszyk do góry, także tutaj nie będzie problemu. Pod siodło odpada bo jest myk myk (pewnie dlatego nie ma śrub na dodatkowy koszyk).

Właśnie chodzi mi o rozwiązanie jak na zdjęciu, tylko żeby była możliwość przykręcenia do ramy. 

Opublikowano

A może coś takiego: klik 

Tylko ja bym zamiast tych gumowych zacisków zastosowała po 2 szersze trytki. I koniecznie okleiła miejsce mocowania w ramie folią zabezpieczającą.

Opublikowano

Super, nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje. Dodatkowa zaleta to że można sobie dowolny koszyk zamontować.

Dzięki za pomoc. Obczaję w najbliższym czasie i dam znać co z tego wyszło 😁

Opublikowano

W Decathlonie jest taka obejma w dziale rowerowym. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Ten Kellys wygląda na najbardziej stabilny ale boje się, że będzie za bardzo wystawał i bidon nie wejdzie. Ten z Decathlona jest bardziej płaski.

Przesunę najpierw górny bidon do góry, później zobaczę ile zostało miejsca i wtedy zdecyduje. Dzięki za sugestię.

Opublikowano

U mnie w rowerze w ogole nie było miejsca na bidon mam takie obejmy. I do tego koszyk.

Moze takie coś zda egzamin u Ciebie?

IMG_20200425_235048.jpg
Opublikowano

@tomek199 jeśli masz koszyk z palstiku to przyczep trytkami bezpośrednio do ramy bez bawienia się z adapterami na śrubki. Ewntualnie jakaś guma pod spód aby się nie ślizgało.

• Pomógł 1
Opublikowano

A może zamiast kombinować z drugim koszykiem to może warto pójść w innym kierunku, czyli w bukłak? W moim Kross'ie te jest tylko jedno mocowanie i też rozważałem różne opcje mocowania, ale ostatecznie zdecydowałem się na bukłak 2l z Deca. Na krótki trip, max 2h wystarcza mi jeden bidon, a powyżej tego i tak muszę zabrać jedzenie, więc i plecak. A w plecaku mam dedykowane miejsce na bukłak. Uznałem, że to najlepsze rozwiązanie a wszystko inne to w moim przypadku różne odmiany druciarstwa.

Opublikowano

Nienawidzę jeździć z plecakiem także bukłak to jest ostateczność. Narazie pokombinuję z trytkami i gumą i zobaczymy co z tego wyjdzie. 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, tomek199 napisał:

Nienawidzę jeździć z plecakiem także bukłak to jest ostateczność. Narazie pokombinuję z trytkami i gumą i zobaczymy co z tego wyjdzie. 

Rozumiem 😀

Skoro tak, to taki zestaw:uchwyt + koszyk

https://www.centrumrowerowe.pl/koszyk-na-bidon-z-uchwytem-sks-anywhere-topcage-pd17835/

lub sam uchwyt

https://www.centrumrowerowe.pl/uchwyt-sks-anywhere-pd1312/?v_Id=95367

Oile te rzepy faktycznie w terenie nie puszczą 😊

Edytowane przez mariuszm
Opublikowano (edytowane)

Mam nieużywane i

W dniu 10.05.2020 o 15:13, bazyl33 napisał:

Miałem gdzieś takie nieużywane. Jakbyś chciał to moge poszukać i odstąpić.

Edytowane przez rbx
Opublikowano

Udało mi się narazie skonstruować pierwszy prototyp. Wziąłem jakiś najtańszy koszyk z Decathlona, który leżał w piwnicy i wywierciłem dwie dziury, chwyciłem trytkami z gumami pod spodem i mocowanie wydaje się być stabilne. Jeszcze nie testowałem. Jutro wybiorę się gdzieś w teren i zobaczymy z iloma bidonami wrócę. 😁

IMG_1894.thumb.jpeg.69ada44407c32bf3eff658bc03ab9b13.jpeg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dopiero dzisiaj udało mi się przeprowadzić test. Wziąłem dwa pełne bidony, pojeździłem trochę w terenie i wróciłem również z dwoma, także prototyp narazie zostaje 😁