Skocz do zawartości

Marzocchi 380 c2r2 200mm 2015 r. - brak pełnego skoku.

ErrorekPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z tym amorkiem Marzocchi 380 C2R2. Problem polega na tym że ten amortyzator nie dobija do końca to znaczy że nie wykorzystuje swojego pełnego skoku 200mm tylko 125mm co może być przyczyną proszę o pomoc.. 

Opublikowano

Ile ważysz , bo może sprężyna za mocna w nim jest. Standard to o ile dobrze pamiętam to 6,5N/mm. Po za tym jest coś takiego jak asysta powietrzna  zawór na ladze. Zrób w nim podciśnienie . Dobij ile się da (ugnij ) i naciśnij zawór aby zeszło powietrze . Jeszcze na ugiętym zwolnij zawór po czy pozwól aby wrócił do normalnej pozycji. Kiedyś sprężyny w marcokach dobierało się pod wagę , teraz nie wiem jak to mają rozwiązane.

Opublikowano (edytowane)

Ważę 65kg. Który zawór kolego mówisz ? 

Sprężyna jest 5.5 nm

Edytowane przez ErrorekPL
Dodanie kilku zdań
Opublikowano

Sorki, zasugerowałem się 888 gdzie taka asysta była. Tobie zostaje tylko regulacja naprężenia sprężyny pokrętłem na górze goleni .  Sprężyna pod twoją wagę trochu za twarda, ale nie wiem czy jest opcja wymiany . Teraz za bardzo w marcokach nie siedzę od kiedy Teneco zarżnęło te kiedyś najlepsze amortyzatory. A te 125 mm ugina się  przy  katowaniu i skokach czy raczej takiej grzeczniejszej jeździe . Może zachowuje rezerwy skoku na "fest pierdykniecie" do jakiego ten widelec został stworzony.

Opublikowano

125mm tylko przy skakaniu nic więcej nawet znajomy co waży 95kg nie może go dobić jak by go blokowało 

Opublikowano

No to trzeba będzie rozebrać i zobaczyć co się w środku stało. Serwisówki są ogólnie dostępne na necie , są nawet filmy na You Tube z pokazanym co i jak . Marzocchi są proste w serwisie.

Opublikowano

Ok dziś go rozkrece i zobaczę co da się zrobić